hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Balyoz sanığı amiral teslim oldu

    Balyoz sanığı amiral teslim oldu
    expand

    "Balyoz Planı" davası kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul mahkemeye teslim oldu. Ertuğrul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı

    Ertuğrul öğle saatlerinde Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan duruşma salonuna, avukatı Günize Dizdar ile birlikte geldi.

    Kimlik tespiti yapılan Ertuğrul, gelirinin 5 bin 500 TL olduğunu belirterek, rütbesinin Tümamiral olduğunu ve Deniz Harp Okulu mezunu olduğunu söyledi.

    "Teslim olmak benim için bir şereftir ben kaçmadım"

    Ankara'da bulunan TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi'nde uzun zamandan beri tedavi gördüğünü belirten Ertuğrul, uzun süredir yurtdışı görevinde olduğunu söyledi.

    Ertuğrul, "Tedavim bitmeden mahkemeye gelmemin uygun olduğunu düşündüm. Çünkü duruşmalara gelmeyince kamuoyunda olumsuz yansımaları oluyordu. Bu nedenle tedavimi kendi isteğimle yarıda keserek geldim. Teslim olmak benim için bir şereftir ben kaçmadım. Kendi isteğimle taburcu oldum" dedi.

    "Suçlamaları reddetti"

    21 Mayıs 2010 tarihinde Ankara'da Özel Yetkili Savcılıkta ifadesi alındıktan sonra hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiğini belirten Ertuğrul, daha sonra Tümamiral rütbesine terfi ettiğini söyledi. Gölcük Donanma Komutanlığı'nda çıktığı iddia edilen belgelerde adının geçmesi nedeniyle suçlandığını hatırlatan Ertuğrul, bu belgelerin ise sahte ve hayal ürünü olduğunu ileri sürdü.

    Ertuğrul, 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Orduda düzenlenen seminere katılmadığını da sözlerine ekledi. Suç unsuru olan belgeleri önceden görmediğini, kendisinin de bu belgeleri hazırlamadığını belirten Ertuğrul, hazırlayanların da kendisine sormadığını söyledi.

    Ertuğrul, "Özgürlüğümü tehdit eden hayal ürünü dosyaların tümü imzasızdır. Belgelerin hiçbiri bana ait değil, evimde arabamda ve üzerimde bulunmadı. Belgelerin hazırlandığı bilgisayarlar ortada yoktur. Bu iftirayı yapanlardan şikayetçiyim. Darbe teşebbüsünün ne zaman ve kime karşı yapıldığı da belli değil" diye konuştu.

    Avukat sağlık raporlarını mahkemeye sundu

    Yurtdışında resmi görevde birlik komutanı olarak Türkiye'yi temsil ederken, Basra körfezinde hakkında yakalama kararı çıkarıldığını ifade eden Ertuğrul, "Bu durum beni üzdü" dedi.

    Sanık Ertuğrul'un avukatı Günize Dizdar ise bel kemiğinde ve sırt omurlarında ciddi rahatsızlığı olan müvekkili hakkında TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi tarafından verilen sağlık raporlarını mahkemeye sundu. Hastanenin, müvekillinin tedavisinin devamını önerdiğini de söyleyen Avukat Dizdar, Ertuğrul hakkındaki yakalama kararının kaldırılarak serbest bırakılmasını istedi.

    Mahkeme heyeti sanık Ertuğrul'un, kuvvetli suç şüphesi, dosya kapsamı, konumu itibariyle delileri karartma ve delillerin toplanamamış olmasını gerekçe göstererek tutuklanmasına karar verdi.

    Balyoz Davası'nda tutuklu sayısı 185'e yükseldi.

    İddianamede, Ertuğrul'un "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs" suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

    Bu arada Balyoz Davası'na öğlen arası verildiği sırada, tutuklu sanık Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'in 1 yaşındaki Derin isimli torunu annesiyle beraber duruşmaya geldi. Ara sırasında tutuklu sanıkların bulunduğu bölümde yer alan dedesinin kucağına verilen küçük Derin, diğer sanıkların da sempatisini topladı.

    Duruşmada bugün tutuklu sanıklar Mehmet Erkorkmaz, Mehmet Eldem ve Onur Uluocak, Rafet Oktar ve Nedim Güngör Kurubaş savunmasını tamamladı. Sanık savunmalarının alınmasına ara verilen mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow