hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Beşir Atalay gensorusuna ret

    Beşir Atalay gensorusuna ret
    expand

    CHP, "köstebek" suçlamasında bulunduğu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay hakkında gensoru önergesi verdi. Gerekçe, Atalay'ın Deniz Feneri soruşturmasını akamete, yani başarısızlığa uğrattığı iddiası. Gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.

    CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan gensorunun gerekçesinde, halkın yardım ve dayanışma duygularının istismar edilerek toplanan yardımlarla ilgili idari ve adli soruşturmaların, hükümet eliyle akamete uğratıldığı iddia edildi. Gerekçede, şöyle denildi:

    "Devlet yetkisi organize bir şekilde kötüye kullanılarak, yolsuzlukların soruşturulması engellenmektedir. Deniz Feneri ilgili soruşturma sürecinde ise hukuk ve adalet adına daha da vahim gelişmeler yaşanmaktır. Deniz Feneri soruşturmasıyla ilgili olarak, Hükümetin ve Başbakan'ın, adli ve siyasi sorumluluklarının tartışılması, sorgulanması ve gerekli prosedürün işletilmesi konusundaki çalışmalarımız, şimdiki hal saklı tutarak, bu süreçte özel bir rol ve görev üstlenen dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın durumunu yasama denetimi sorumluluğu kapsamında değerlendirmek üzere gensoru hazırlanmıştır.

    Hükümet, İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı soruşturmanın ilerleyen bölümlerinde panik halde ve doğrudan soruşturmaya müdahale etmeye başlamıştır. Hükümet ve İçişleri Bakanı buna neden ihtiyaç duymuştur? Ortaya çıkan bulgular ve gelişmeler, Deniz Feneri yolsuzluğunun başlangıç aşamalarından itibaren, AKP yönetim kadrolarının yolsuzluk ilişkileriyle bağlantıları olduğunu göstermektedir. En azından bulgular o yöndedir"

    Gerekçede, "Safahatı açıklanan bu süreçte, Beşir Atalay'ın doğrudan müdahil olduğu, çıkar yapılanmasını himaye ettiği, görevini kötüye kullandığı, soruşturmaya ve delillere müdahale ettiği, sorumluluğu altında görev yapan Dernekler Dairesi raporları sümenaltı ettiği, arama kararlarını şüphelilere sızdırdığı, hazırlanan raporların idari ve adli gereğini yapmadığı açıklık kazanmış olmakla, dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında gensoru açılmasını arz ve teklif ederiz" ifadesine yer verildi.

    Genel Kurulda, MHP'nin Van depreminde koordinasyondan sorumlu Bakan Beşir Atalay hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasının görüşmeleri yapıldı.

    Görüşmelerin ardından yapılan oylama sonucu, Beşir Atalay hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.

    Atalay iddialara yanıt verdi

    Atalay, hakkında verilen Gensoru önergesinin görüşmelerinde, Hükümet adına yaptığı konuşmada, deprem sonrasında en hızlı çalışmanın, arama kurtarma ekiplerinin bölgeye sevkiyle ilgili gerçekleştirildiğini söyledi. Afette ve depremde en öncelikli konunun "daha fazla can kurtarabilmek" olduğunu dile getiren Atalay, "Bizim önceliğimiz de bu olmuştur" diye konuştu.

    Depremin ardından Başbakanlık Merkez Binada koordinasyon toplantısı yapıldığını, iş bölümünün tespit edildiğini ve ulusal düzeyde koordinasyonun gerçekleştiğini kaydeden Atalay, aynı zamanda Van'da da kurulu olan Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi'nin hemen çalışmaya başladığını ifade etti.

    Depremin hemen ardından devlet, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların tüm imkanlarıyla seferber olduğunu belirten Atalay, böylesine yıkıcı ve çok geniş bölgeyi etkileyen deprem sonrasında yürütülen başarılı bir koordinasyonla, deprem üzerinden daha bir kaç saat geçmeden yeteri sayıda ekip ve ekipmanın bölgeye intikal ettirildiğini bildirdi.

    Aynı günün akşamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Van'a geldiğini anımsatan Atalay, ilk bir kaç saat içinde 500'den fazla arama kurtarma, sağlık ve Kızılay personelinin araç ve ekipmanlarıyla birlikte bölgeye ulaştırıldığını ve çalışmalara başlandığını söyledi.

    Milletin de büyük bir dayanışma örneği gösterdiğini belirten Atalay, "Van depreminde büyük bir toplumsal bütünlük ve birlik sergilenmiştir" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow