hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vural: "Vicdanlarda mahkum oldunuz"

    Vural: Vicdanlarda mahkum oldunuz
    expand

    MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM Genel Kurulunda, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay hakkındaki gensoru önergesinin gündeme alınmasının kabul edilmediğini anımsatarak, "Zannediyor musunuz dün parmaklar sizi akladı, vicdanlarda siz mahkum oldunuz" dedi.

    Vural, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Atalay hakkında verdikleri gensoru önegesinin gündeme alınmasının, "AK Parti ve BDP ittifakıyla" Genel Kurulda gündeme alınmadığını, sorumluların, millete hesap vermesinin, siyasi amaçlarla engellendiğini savundu. Depremde otel enkazında yaşamını yitiren gazeteciler Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz ile Miyazaki'nin kanlarının yerde kaldığını iddia eden Vural, "Onların haklarına sahip çıkamıyorsak, yaşayanların haklarına nasıl sahip çıkacağız? Bunun yasal sorumlusu varsa, siyasal sorumlusu kimdir?" diye sordu.

    Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın "Az hasarlı evlere girilebilir" yönündeki açıklamasını iPad'inden dinleten Vural, "İnandılar, girdiler ve öldüler..." dedi. Bayraktar'ın daha sonra "O binalara girin de girmeyin de demedik" açıklamasında bulunduğunu belirten Vural, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Suçlu kim, Cem, Sebahattin, Miyazaki ve onların yanında ölen 40 kişi. Tüylerim diken diken oluyor. Bu vicdani sorumluluğu yerine getirmeyenler Allah indinde de sorumludurlar. Bu kadar acziyet olmaz. Siyasal amaçlarla kaldırılan, ne vicdana ne akla dokunmayan parmaklar, bunun hesabını vermeyecek mi? Bu binalara girin, girilebilir diyenler, zannediyor musunuz dün parmaklar sizi akladı, vicdanlarda siz mahkum oldunuz. BDP, gensoruyu açılım saikiyle reddediyor. Açılım konusunda Beşir Atalay'ın önü açılmak isteniyor."

    Vural, Palu'dan Sincik'e giden Doğu Anadolu fay hattı üzerinde yapılan, 8 Kasım 2006 tarihli teknik incelemede, yaklaşık 240 bin yapının hiçbirin depreme dayanıklı olmadığı tespiti yapıldığını söyledi. Burada, deprem olma ihtimalinin yüksek olduğu, binaların yeniden yapılması gerektiğinin belirtildiğini ifade eden Vural, 2010'daki depremde 42 vatandaşın hayatını kaybettiğini anımsattı. Vural, burada deprem olacağının bilinmesine, ön etüd raporuna rağmen bile bile ölümlerin önünün açıldığını kaydetti.

    Katsayı teklifi yenileniyor

    YÖK'ün, üniversiteye yerleştirme puanı hesaplanmasında farklı katsayı uygulanmasını yürürlükten kaldırdığını anımsatan Oktay Vural, MHP'nin 2010'da katsayının eşitlenmesi için kanun teklifi verdiğini anımsattı. Vural, kanun tekliflerini bugün yenileyeceklerini bildirdi.

    Vural, YÖK'ün aldığı bu tür kararların, mahkemeye götürülerek iptal edildiğini anımsatarak, yapısal çözüm üretilmesi gerektiğini ancak hükümetin kılını kıpırdatmadığını öne sürdü. Vural, 2547 sayılı yasanın 45. maddesinin a bendinin değiştirilmesi gerektiğini, yapısal çözümün böyle geliştirilebileceğini kaydetti.

    "Kimlerin yararlanacağına bakmak lazım"

    CHP'nin, tutukluluk sürelerinin düşürülmesine yönelik kanun teklifi verdiğinin anımsatılması üzerine Vural, şunları söyledi:

    "Böyle bir kanun teklifinin başka kimler için kapı açabileceği hususunu da dikkate almamız gerekiyor. Böyle bir düzenleme, terör faaliyetlerine bulaşmış, milletvekili bile olmayan bir takım kişilerin önünü açabilir mi? Hizbullahçılar vardı, bu tip konular varken, terörle mücadele konusundaki kanunlar çerçevesinde kimlerin yararlanabileceğine de bakmak lazım. Tutuklu milletvekilimiz Engin Alan, böyle bir kanun teklifi olduğu zaman milletvekilleriyle başkalarını aynı kefeye koyan yaklaşımı içine sindiremeyeceğini söylemişti. Bu çerçevede bakarız. Tutuklu milletvekillerinin bir an önce yemin etmeleri konusunda öncelikle yargısal anlamda karar alınması gerekiyor. CHP'nin teklifini elbette değerlendireceğiz ama önce Türkiye'ye, Türk milletine bakarız. Tespitlerimizi sübjektif olmaktan çıkartırız, objektif değerlendirmelerle meseleye bakarız. Bu nedenle ben, o yok, objektif olarak böyle bir kanun teklifinin hangi sonuçlar doğurabileceğini değerlendiririz, sonra görüşlerimizi paylaşırız."

    Vural, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, bir gazeteye verdiği mülakatta, Türkiye'yi "kaslı kolları, boş midesi, küçük beyni, titrek kalbi olan bir adama" benzettiğini ileri sürerek, "Türkiye'nin beyni şimdi dışarda, midesi mide kanaması geçiriyor, kaslarını BOP eşbaşkanına teslim etmiş, ona hizmet için kullanan bir Türkiye haline dönüştürmüşler. Türkiye'nin geldiği durum bu" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow