hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Arap Baharı girişimci ruhun eseri"

    Arap Baharı girişimci ruhun eseri
    expand

    ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, demokratik devrim ve dönüşümlerin girişimci bir ruhun eseri olduğunu belirterek, "Özgürlük ve yenilikçilik arayışı söz konusu olduğunda Amerika her zaman bu arayışların yanında olacaktır" dedi.

    Türkiye'de temaslarda bulunan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Girişimcilik, Değerler ve Kalkınma: Küresel Gündem" konulu II. Küresel Girişimcilik Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, girişimcilerle konuşmak üzere söz aldığını söyledi.

    "Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün bizlerle beraber olmasını çok isterdik" diyen Biden, toplantının ardından Başbakan Erdoğan'ı ziyaret edeceğini ve Başkan Obama ile ABD hükümetinin acil şifa dileklerini kendisine ileteceğini aktardı.

    "Türkiye'nin yanında olduğumuzu hatırlattım"

    Biden, Türk dostları ile verimli temaslarda bulunduğunu anlatarak,şunları kaydetti:

    "Bu hafta Türkiye'de yaptığımız görüşmelerin büyük çoğunluğu, karşı karşıya kaldığımız zorlukları ve endişe alanlarını kapsıyordu. NATO'da, Afganistan'da, Irak'taki yakın işbirliklerimiz ve aynı zamanda PKK'ya karşı vermekte olduğumuz büyük mücadele ve yakın zamanda gerçekleşen saldırılar sonucunda hayatlarını kaybeden sivil vatandaşlarla ilgili endişelerimiz, Suriye, Libya ile ilgili gelişmeler noktasında da Türkiye'nin yanında olduğumuzu tekrar hatırlatma imkanına sahip olduğumuz çeşitli konuları ele aldık."

    Suriye'deki olaylara da değinen Biden, "Beşar Esad rejiminin ne kadar yoğun bir şiddet uyguladığını dünkü görüntülerden de yakından takip edebiliyoruz. Türkiye ve Türkiye'nin tüm dostları o bölge için kuvvetli bir demokrasi istiyor, insan haklarına ve özgürlüklere saygı istiyor. Türkiye ve İsrail, ABD'nin en büyük müttefiki olan ülkeler de kendi aralarındaki ilişkileri düzeltme ve kuvvetlendirme imkanına sahip olacaktır diye umut ediyoruz" şeklinde konuştu.

    ABD ve Türkiye ilişkisi

    Biden, iki ülke arasındaki ilişkilerin ciddi bir şekilde geliştiğine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    "Askeri ilişkilerimiz gibi ekonomik ilişkilerimiz de gelişiyor. İki ülke arasında bu yıl gerçekleşen ticarette yüzde 45'lik artış var. Bu Amerikan halkına yarayacağı kadar Türk halkına da yarayacak bir gelişmedir. Bu sebepten sayın Obama, sayın Erdoğan'ın bu toplantının İstanbul'un ev sahipliğinde düzenlenmesine gösterdiği ilgiden dolayı çok memnun oldu. Şahsi olarak Birleşik Arap Emirlikleri'ne teşekkür etmek istiyorum. Kendileri de bir sonraki toplantıyı bir sene sonra düzenlemeye ilişkin gönüllülüklerini ifade ettiler. Ben yeniden seçilirsem, orada olabilmeyi umut ediyorum. Seçileceğimi de düşünüyorum açıkçası, kendime güveniyorum. Ülkemin liderliğine kim gelecek olursa olsun ekonomik ilişkiler yanında kendime bir yer bulacağımı düşünüyorum."

    Haysiyet, ifade özgürlüğü ve iyi yönetişim için dillendirilen beklentilerile daha iyi bir yaşam arayışının Ortadoğu'yu ve özellikle de Kuzey Afrika'yı tarihsel bir evrim sürecinden geçirmeye başladığını dile getiren Biden, şöyledevam etti:

    "Bizler hepimiz sokaklarda daha iyi bir hayat arayışında mücadele veren hakların duygularını ve ifade etmeye çalıştıklarını algılayabildik. Kendimizi onlarla özdeşleştirebildik, çünkü demokratik devrimler Mısır, Tunus, Libya ve Suriye'de meydana gelmeye başlayan, Yemen'de de olan dönüşümler, devrimler, girişimci bir ruhun eseridir. Böyle bir bakış açısını gerektirir. Bir ruhun riskalmasını ve inisiyatif üstlenmesini gerektirir. Gerçek bir dönüşüme imza atması ve belli başlı değerler etrafında buluşabilmesi ve aynı arzular peşinde koşmasını gerektirir. Oradaki halklar hükümetleri yerle bir etti ve kendi isteklerini duyulur hale gelmesini sağladı. Otoriterlik, yolsuzluk, rüşvet ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasını isteyen halklar var. Siyasi ve ekonomik özgürlüğü tesis edebilecek uygulamalara imkan verecek hükümetlerin kurulmasını istiyorlar. Konuşabilmeyi, basın özgürlüğü istiyor ve kendi çağlarının teknolojik imkanlarından faydalanmak istiyorlar. Özgürlük ve yenilikçilik arayışı söz konusu olduğunda Amerika her zaman bu arayışların yanında olacaktır."

    "Türkiye'de bulunmamız tesadüf değil"

    ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türkiye'de bulunmalarının hiçbir şekilde tesadüf olmadığını belirterek, "Türkiye, geçtiğimiz 10 yıl içerisinde 3 kat büyüdü. İhracat 4 katına çıktı. Kişi başına düşen gelir çok ciddi biçimde arttı. Aileler artık kendilerine ve çocuklarına daha iyi bir hayat verebiliyor" dedi.

    "İnterneti kapamak çıkmaz sokak"

    İnterneti girişimciliğe ya da ifade özgürlüğüne kapamak isteyen ülkelerin bu yaklaşımlarının çıkmaz bir sokak olduğunu göreceklerini ifade ederek, "Bu sizin şiarınızdır. Girişimciliğin itici gücü internettir. Girişimcilik hayatı güçlendirmekle ilgilidir. İnternetin amacı da budur" diye konuştu.
     
    Biden, konuşmasını şöyle sürdürdü: "ABD'nin Ankara Büyükelçisi, bir sonraki Steve Jobs'ın Türkiye'den çıkabileceğini söylediğinde hiç şaşırmadım. Türkiye'de de ciddi yetenekler var. Hatta şu an aramızda da olduğunu biliyorum" dedi.

    Geleceğin birlikte inşası

    Biden, ABD, Türkiye ve diğer ifade özgürlüğünü seçen ortak ülkeler ile geleceği beraber inşa edeceklerini düşündüğünü söyleyerek, "Yakın zaman önce Irak'taydım. Geçen yıl üniversite öğrencilerinin (Iraklı) yüzde 45'i ABD'de eğitim aldı. ABD hükümeti, 10 bin öğrenciye yurt dışında çalışması için burs sağladı" diye konuştu.

    Kuş uçurtmadılar

    İstanbul Kongre Merkezi'ndeki Girişimcilik Zirvesi'nde ABD'li güvenlik ekipleri üst düzey güvenlik önlemi aldı. Katılımcılar, Kongre Merkezi'ne girişte X-Ray aracından geçerken, kapıdaki ABD'li güvenlik ekipleri de dikkat çekti. Biden'in zirveye katılmasından dolayı zirveyi izlemeye gelenler, ABD'li güvenlik ekipleri tarafından aranarak içeri alındı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow