hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mum ışığında ilk gece...

    Mum ışığında ilk gece...
    expand

    Sakarya'da Marmara Depremi'nde hasar gören orta hasarlı 1301 binanın boşaltılması için Sakarya Valiliği tarafından alınan kararın uygulamaya konularak elektrik, su ve doğalgazlarının kesilmesi nedeniyle hasarlı evlerde oturanlar mum ışığında oturup, komşudan aldıkları suyla ihtiyaçlarını karşıladı. Bazıları ise ev buluncaya kadar akrabalarında geceyi geçirdi.

    Sakarya Valiliği'nin, 17 Ağustos 1999'da yaşanan deprem felaketinde hasar gören ve geride kalan 12 yılda Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın belirlediği kıstaslarda onarımı yapılmayan binaların kamu hizmetinin kesilmesine yönelik kararının uygulandığı ilk gün merkez ilçe Adapazarı'nda 124 konutun elektrik, su ve doğalgazı kesildi.

    Günün ilk ışıklarıyla birlikte çalışmalarına başlayan Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ve Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş (SEDAŞ) ekipleri tepki gördükleri yerlede polis eşliğinde konutların elektrik ve suyunu kesti.

    Uygulamanın ilk gününde Mithatpaşa Mahallesi Dispanser Sokaktaki evinde kamu hizmeti kesilen Cihan Varol, mum ışığında geçen ilk gece yaşadıklarını anlattı.

    Yaşlı annesi, eşi ve biri 9 diğeri 14 yaşındaki iki kız çocuğuyla birlikte yaşayan kamu işçisi Cihan Varol, evlerinin yeniden incelenmesi gerektiğini söyledi.

    Evlerinin 1999 yılında yaşanan depremde orta hasar gördüğünü söyleyen Varol, "Mahallemizde geçmişten beri yaşanan iskan sorunu var. Buradaki arsalar zamanında alınmış ancak başka hissedarları var. Belediye de bu sorunun ortasında. Durumumuz böyle iken depremin ardından verilen orta hasarlı raporu doğrultusunda evin onarımını yaptırdım. Yapı denetim firması da denetledi. Ancak bahsettiğim nedenlerden dolayı belediyeye ve Bayındırlığa iskanımızı gösteremediğimizden yaptığımız onarım kabul görmedi" dedi.

    Uygulamanın şekline tepki gösteren Cihan Varol, "Sabah ekipler geldiğinde küçük kızım ağlayarak okula gitmek istemedi. Büyük kızımın da ders çalışması gerekiyor ama stresli olduğundan mum ışığında çalışamıyor. Biz gidecek bir yer buluruz ama insanlar mağdur oluyor. Kiracımızın bir çocuğu engelli olduğundan rehabilitasyon görmesi için köyden buraya geldiler. Elektriksiz, susuz bu insanlar ne yapacakö diye konuştu.

    Adapazarı'da orta hasarlılara yönelik olarak kamu hizmetlerinin kesilmesiyle ilgili 6 ayrı ekip ile yapılan çalışmada ilk gün yaklaşık 900 konutun elektrik ve sularının kesildiği belirlendi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow