hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Yılmaz'dan radar sistemi açıklaması

    Bakan Yılmazdan radar sistemi açıklaması
    expand

    Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Türkiye'ye konulacak radar sistemidir. Radar sisteminin hiç kimseye tehdit oluşturması mümkün değildir. Bu bir savunma sistemidir, hiçbir ülkeye de yönelik değildir" dedi.

    Yılmaz, Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir'i ziyaretinde yaptığı konuşmada, Eskişehir'in Ankara'nın batıya açılan yüzü ve en yakın, en gelişmiş il konumunda olduğunu belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da belirttiği gibi kültür başkenti olmaya aday bir il olduğunu ifade etti.

    Eskişehir'in gelecek yıl Türk dünyasının kültür başkenti olacağını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu: "Hem kültürün başkenti olması hem de Türk dünyasının başkenti olması açısından çok önemli. Çok kültürlü bir şehir olması, çok daha gelişmeye açık olduğunu gösteriyor. Bu bakımdan da önemli. Bildiğiniz gibi bizim Kültür Komisyonu Başkanımız Eskişehir Milletvekili. Eski Türkiye UNESCO Başkanımız yine Eskişehir milletvekili. UNESCO tarafından Eskişehir yine somut olmayan kültürel miras başkentidir. O bakımdan bu uluslararası bir açılım da getirecek Eskişehir'e. Eskişehir'in zaten ufku açık. Bundan sonra da çok daha iyi olacak diye düşünüyoruz."

    -"Havacılıkta gelinecek yerin temel taşını Eskişehir'de atacağız"-

    Savunma sanayiinin havacılık bölümünde Türkiye'de öncelikle Eskişehir, ondan sonra da Kayseri'nin akla geldiğini bildiren Yılmaz, şöyle devam etti: "Ancak Eskişehir çok daha önemli durumdadır. Bugün savunma sanayii tesislerimizi ziyaret edeceğiz. Ve burada yine gururla söylüyoruz Alp Havacılık diye bir başka milli gücümüzü... Milli gücün içinde kamu-asker ayrımı yok. Türkiyede kimin ne aklı, kimin ne birikimi varsa milli gücü oluşturuyor. İster kamu, ister özel olsun hepsi milli gücü oluşturuyor. Alp Havacılık diye kendisiyle gurur duyduğumuz bir firmamız var. Onun alt yüklenicileri var. Biz geçen ay Amerika'daydık. Alp Havacılık, Skorsky ile ilgili adeta bazı parçalarının dünyada tek üreticisi statüsü kazanmış durumda. Dolayısıyla Alp Havacılığı da gezeceğiz. Vakıf şirketlerimiz var, onları da gezeceğiz ama inşallah Türkiye savunma sanayiinde havacılıkta bir yerlere gelecekse bu geleceği
    yerin temel taşını Eskişehir'de atacağız diye düşünüyorum."

    Yılmaz, Eskişehir her zaman ilklerin yeri olduğunu, bilindiği gibi 1960'lardaki Devrim adlı ilk otomobilin de burada üretildiğini anlatarak, "İlk otomobili Eskişehir'de yaptığımız gibi Allah nasip ederse, bir aksilik olmazsa ilk uçağımızı da ya Ankara'da ya Eskişehir'de ama Eskişehir bilin ki havacılıkta çok daha ileri durumda, burada gerçekleştireceğiz diye düşünüyorum. O bakımdan şunu söyledik; hem Türkiye'nin hem de Eskişehir'in bu günü dünden çok daha iyi,
    bundan kimsenin şüphesi olmasın. Böyle gidersek, bir ve birlik olursak Eskişehirimizin de Türkiyemizin de bugünümüz de yarınımız da çok daha iyi olacak" dedi.

    -"Radar sisteminin hiç kimseye tehdit oluşturması mümkün değildir"-

    Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Yılmaz, bir gazetecinin "NATO'nun Malatya'ya yerleştireceği füze sistemi İran'ı rahatsız etti" demesi üzerine, şunları söyledi:

    "Bunu çok net olarak söylüyorum; Türkiye'ye füze yerleştirilmiyor. Lütfen yani. Kaç sefer söylemiş olmamıza rağmen aynı yere gidiyor. Bir radar sistemi savunma amaçlıdır. Füze koyarsanız saldırı amaçlıdır. Türkiye'ye konulacak radar sistemidir. Radar sisteminin hiç kimseye tehdit oluşturması mümkün değildir. Bu bir savunma sistemidir hiçbir ülkeye de yönelik değildir. NATO amaçları için kullanılacaktır ve bunun idare kademesinde bir Türk subayı da yer alacaktır. Dolayısıyla doğrusu budur, çok net olarak bunu açıklığa kavuşturmak lazım."

    Yılmaz, daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'i ziyaret etti. Büyükerşen, yaptığı konuşmada, Eskişehir'in Milli Savunma Bakanlığının konusuyla ilgili endüstriye sahip bir kent olduğunu belirterek, burada yabancı uçaklara üretilen parçaların yerli uçaklara da üretilmesini görmeyi arzu ettiklerini kaydetti.

    Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar'ın havacılık sektörü açısından Eskişehir'e önemli katkılarının olduğunu ifade eden Büyükerşen, "Eskişehir, Büyük Önder Atatürk'ün 'İstikbal göklerdedir' hedefi doğrultusunda ilerleyen bir şehirdir. Biz de belediye olarak yakın zamanda Uzay Evi açacağız" diye konuştu.

    Öte yandan belediye binası önündeki tramvay durağında protesto gösterisi yapmayan çalışan 3 genç, gözaltına alındı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow