hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Şike" aynen geçerse ne yapacak?

    Şike aynen geçerse ne yapacak
    expand

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Şike Yasası"nın TBMM'ye iadesi konusunda "Memleketin bugünkü huzurunu kaçırmak gibi bir düşünce içine kimsenin girmemesi gerekir. Demokratik olgunluğun gereği neyse öyle karşılamak gerekir" dedi.

    Gül, Avusturya'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın mensuplarının çeşitli konulardaki sorularını cevapladı.

    Bir gazetecinin, "Şike Yasası yeniden görüşülüp pazar günü Cumhurbaşkanlığına sunulacak. Vetonun AK Parti'de çatlaklara neden olduğu iddia ediliyor. Bu konudaki görüşünüz nedir? Yasa aynen gelirse Anayasa Mahkemesine götürecek misiniz?" sorusuna Gül, şu karşılığı verdi:

    "Türkiye, demokratik, anayasal demokrasiyle idare edilen bir ülke. Anayasal demokrasilerde kurumlar var ve kurumların yetki ve sorumlulukları da açık bir şekilde ortaya konuluyor. Bunlar arasında da gayet medeni ilişki, demokratik olgunluk çerçevesinde uygulamalar gerçekleşiyor. Bu çerçeve içerisinde bahsettiğiniz yasayla ilgili benim kanaatlerim ve görüşlerim kamuoyunun da bildiği gibi açıktır. Ben, bu çerçeve içerisinde yetkimi kullandım. Yasayı bir kez daha görüşülmesi için meclise gönderdim. Kanun yapıcı meclistir, parlamentodur.

    Dolayısıyla parlamentoda yine anayasal demokrasi çerçevesi içerisinde kendi yetki ve sorumluluklarını demokratik olgunluk içerisinde görüşecek, düşünecek, kanaatini o şekilde kullanacak. Bunlardan farklı anlamlar çıkarmanın faydası yok doğrusu. Dolayısıyla, bu süreçler bu şekilde işleyecek. Tabii ne olacak, meclisten nasıl geçecek ona bakarız. Ona göre nedir diye incelettiririz. Bunlardan memleketin bugünkü huzurunu kaçırmak gibi bir düşünce içine kimsenin girmemesi gerekir. Demokratik olgunluğun gereği neyse öyle karşılamak gerekir. "

    Cumhurbaşkanı Gül, "Şike Yasası ile ilgili olarak kanaatimi medya biliyor demiştiniz. Bu kanaatiniz yönünde bir değişiklik olacak mı? Bir de görev sürenizin 2014'te dolmasıyla ilgili olarak yeni Şike Yasası ile bir daha aday olup olmayacağınız yönünde de bazı kamuoyunda tartışmalar ve dedikodular çıkmıştı. Sizin yanıtınız ne olacak?" şeklindeki soruya da "Birinci ile ilgili ilk soruda cevap verdim. İkinci de benim doğrusu alanım değil. Onu düşünecekler başkaları" karşılığını verdi.

    Yazıcıoğlu'nun ölümü

    Abdullah Gül, "Kamuoyunun gündeminde olan bir diğer düzenleme de bedelli askerlikle ilgili. Sizin de bu konuda net bir mesajınız vardı. Kamuoyunun vicdanını olumsuz etkilemeyecek bir şekilde o düzenlemenin gerçekleştirilmesini istiyordunuz. Mevcut tabloya baktığınızda beklentiniz hayata geçmiş durumda mı?" şeklindeki soru üzerine, buradan gelecek gelirlerin genel bütçeye katılmamasının doğru olacağını söylediğini hatırlattı.

    Konunun henüz incelendiğini aktaran Gül, "Oradan gelecek gelirler de genel bütçeye katılmayacak şekilde harcanacağı yerler tespit edilerek çıkartıldı" dedi.

    Gül, helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin ziyaretine ilişkin soru da şöyle cevapladı: "Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu'nin eşi ve BBP Genel Başkanı beni ziyaret ettiler. Ellerine bazı belgelerin ulaştığını söylediler, ortaya çıkmamış, kimsenin elinde olmayan... Onları bana verdiler, ben de inceletiyorum, doğuruluk derecesi nedir diye..."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow