hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Deniz Baykal'ın hedefinde de yargı var

    Deniz Baykalın hedefinde de yargı var
    expand

    Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Yargının aldığı kararlar karşısında hepimiz tam bir güven duygusu içerisinde soğukkanlı davranabilmeyi özlüyoruz" dedi.

    Baykal, Kaya İzmir Termal Otel'de 23. dönem CHP Antalya Milletvekili Tayfun Süner'in yeğeni Ümit Şen Hüseyni ile Nihan Erdil'in nikah töreninde şahitlik yaptı.

    Nikah töreni öncesinde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Baykal, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yapılan operasyonları "çifte standart" olarak niteledi.

    Bütün Türkiye'de "İzmir'le özel olarak ilgilenildiği" anlayışının hakim olduğunu savunan Baykal, şöyle konuştu: "Yargının aldığı kararlar karşısında hepimiz tam bir güven duygusu içerisinde soğukkanlı davranabilmeyi özlüyoruz. Ama ne yazık ki içinden geçmekte olduğumuz dönem, yaşanan olaylar, ortadaki çifte standartlı uygulamalar, bizi tam bir güven ve rahatlık içinde bu olayları soğukkanlı bir şekilde izlemekten mahrum bırakıyor.

    İzmir'de yaşanan olayların, yargı kadrosunda son dönemdeki yaşanan değişimlerin hepsi bir arada düşünüldüğü zaman, İzmir'le diğer belediyelerdeki uygulamalar arasındaki çelişki, farklılıklar göz önünde bulundurulduğu zaman, gerçekten bunu anlayışla karşılamak çok güç oluyor. İnsanın aklına 'İzmir'de belediye üzerinden bir başka hesaplaşma mı yaşanıyor?' sorusu geliyor. Bir hukukçu olarak, hukuka saygılı olan bir vatandaş olarak böyle soruları sormak zorunda kaldığımız için büyük üzüntü içindeyim, yakışmıyor. Manzaranın böyle olmadığını söylemek ne yazık ki mümkün değil."

    Referandum

    Geçen yıl yapılan Anayasa değişikliği referandumu sürecinde 26 maddeden 24'ünde herhangi bir problemin olmadığını, bu 24 maddenin getirilmesi halinde referanduma gerek kalmadan kabul edeceklerini beyan ettiklerini anlatan Baykal, şöyle devam etti:

    "Türkiye'de yargı geçen yıl yaşanan referandumdan sonrasında çok köklü bir değişime maruz bırakılmıştı. O telaşı, o referandum gerilimini şimdi bakarak daha iyi anlayabiliyorum. İki tane önemli madde Türkiye'nin hukuk ve siyaset dünyasını çok temelden sarstı. Anayasa Mahkemesi'nin ve HSYK'nın yapısı değişti. Şimdi bu yaşanan olayların, bunlardan bağımsız olduğunu izah etmek mümkün değildir. Türkiye'de terörle mücadele için geçmişte uygulanmış olan ve uygulandığında da çok büyük tepkiler çekmiş olan Özel Yetkili Mahkemeler şimdi 'belediye başkanlarını teslim almak için kullanılıyor' anlayışı toplumda yaygın hale gelmiştir. Bunlar üzüntü verici olaylar.

    Tabi olayın ayrıntılarını bilmiyorum, ama İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın çok saygıdeğer birisi olduğu ve böyle çıkar hesaplarına bulaşmadığı konusunda kimsenin kuşkusu yok. Böyle bir başkanın başında bulunduğu belediyeye, çok uzun bir süreden beri vergi denetim elemanlarıyla, bütün yardımcı bürokratik personelle bir saldırının yapılmış olmasını iyi niyetle, hukuku, adaleti işletmek için gerçekleştirilen bir uygulama olarak kabul etmek mümkün gözükmüyor."

    CHP ile HSYK arasındaki "özür" polemiği

    CHP ile HSYK arasındaki 'özür' polemiğiyle ilgili soru üzerine Baykal, "Bizim alıştığımız yargı bu değil. Bildiğimiz adalet kavramı bu değil" dedi.

    Deniz Feneri soruşturmasında savcı operasyonları yaşandığını, bunun görmezden gelinemeyeceğini ifade eden Baykal, şöyle devam etti: "Deniz Feneri göz göre göre, kanırta kanırta aklanacak, herkes tahliye edilecek. Memlekete hizmet etmiş, toplumun saydığı, sevdiği ahlaklı değerli belediye başkanları bir büyük kuşatmanın cenderesine oturtulacak. Ne olacak ? Güvendiğimiz yargı bunları yapıyor olacak. Bunları konuşurken içimiz kanıyor. Yargıyla ilgili olarak konuşurken içimiz kanıyor. CHP Genel Başkanı'nın görevi bunları topluma anlatmak. Unutup her şeyi İzmir tartışması mı yapacağız?

    Arkasında ne var? Yargı krizi var. Türkiye'de bir yargı krizi olmadığını söylemek mümkün mü? Tarafsızlığından söz etme imkanı var mı? Bunu söylemek yargıçlarımızı rencide ediyorsa, ben bunu saygıyla karşılarım. İşte o rencide duygusu onları gereken zamanda, gereken şekilde davranmaya yöneltmelidir. Türkiye'de pek çok namuslu, dürüst hakimin de bulunduğu açık. Ama bizi ilgilendiren seçilmiş, siyasi çekişme konusu olan belli davalardaki uygulamalar ve oralara atanan insanlar. Bunlar tesadüfen iyi niyetli yapılıyor diye kimse söylemeyemez."

    Daha sonra Baykal, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak'ın kıydığı nikahta çiftin şahitliğini yaptı. Çifte mutluluk dileyen Baykal, evlilik cüzdanını gelin Nihan Erdin'e verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow