hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çınar ağacı, kabak tohumu!

    Çınar ağacı, kabak tohumu
    expand

    TBMM Genel Kurulunda, CHP ile AK Parti'li milletvekilleri arasında "çınar ağacı" ve "kabak tohumu" tartışması yaşandı. İki taraf da "çınar ağacı"nın kendi partileri olduğunu iddia etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, bütçeler üzerinde konuşurken, CHP sıralarını göstererek, "Biz iyi bir araç sürücüsüyüz. Araç kullanırken hep öne, ileriye bakıyoruz. Arada sırada dikiz aynasından baktığımızda gördüklerimiz hiç güzel değil. Orada sizin yıkıntılarınızı görüyoruz. Suç bizim değil. Siz hep arkanıza bakıyorsunuz, önünüze baksanız bizi görürsünüz" dedi.

    CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, HSYK bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, Kurulun yapılanması nedeniyle bağımsız yargıdan söz edilemeyeceğini ifade ederek, siyasi iktidarın kendine uygun yargı oluşturduğunu savundu. 

    "Yargıyı dedelerden kurtardık diyen iktidar imamlara emanet etmiştir' diyen Özgündüz, dünyadaki 37 bin terör suçlusunun 12 binin Türkiye'de olduğunu savundu.

    Özgündüz, "Tozu dumana katmış, freni patlamış, ülkeyi uçuruma sürükleyen, savaşa götüren bir iktidar var. Her şeyle oynayabilirsiniz ama yargıda bunu yapmayın. Son umut kapısıdır yargı. Bundan siz de zarar görürsünüz. 28 Şubat döneminde yapılanları eleştiriyorsunuz ama siz de aynısını yapıyorsunuz" diye konuştu.

    CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, "Silivri'nin toplama kampına dönüştüğünü, orada mahkeme değil çadır tiyatrosu kurulduğunu ve herkesin izlemesine açık olduğunu" ifade ederek, bütün milletvekillerinin bir kez oraya gidip hukukun nasıl ayaklar altına alındığını görmesini istedi. 

    Özdemir, "Silivri uzak diyorsanız, tiyatro şimdi sizin ayağınıza gelmiş. 500 metre uzağınızdaki Ankara adliyesinde iki duruşma var; Hopa olaylarını protesto eden öğrenciler için düzenlenen iddianamede suç malzemeleri olarak sert plastik boru, sapı kırık şemsiye, siyah-beyaz kareli puşi sayılıyor. Bu iddianameyi yazan savcının eli kırılsın. Aynı yerde, Sivas davasında firari sanıkları için zamanaşımı istendi" diye konuştu.

    -"Eski HSYK'nın gazabına uğradım, ama eskisi iyiydi"-

    CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, yargının yürütmenin emrine girdiğini ileri sürerek, "Eski HSYK'nın gazabına uğramış ve meslekte çok acı çekmiş biriyim. Ama şimdiki yapıya baktığımızda, eski HSYK'yı arıyorum, o daha iyiydi. Dünyanın hiçbir yerinde bürokrata böyle güç verilmemiştir" dedi.

    Yargıda dost-ahbap ilişkisinin bugün de olduğunu belirten Aldan, hakim ve savcıların huzursuz ve bıkkın olduğunu, yüzlercesinin yaş haddini doldurmadan emekli olmayı istediğini söyledi.

    AK Parti'nin "kendi Frankenstein'lerini yarattığını" savunan Aldan, "40 yaş düzeyindeki bir gruba yargıyı teslim ettiniz. Unutmayın bunlar bir gün gelip sizi de dinlemeyecek, belki tasfiyenizi de onlar yapacak. Hanifi Avcı belki sizin arkadaşınızdı, cemaate yakındı, şimdi nerede? Bir sol örgüt üyesi olarak cezaevinde..." diye konuştu.

    -"Çınar ağacı ve kabak tohumunun hikayesi..."-

    CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesi üzerinde konuşurken, "Bir koca çınar ağacının dibine su kabağı tohumu düşmüş. Bir-iki ay sonra yağmur yağıp güneş açınca, su kabağı hızla büyümüş ve o çınarın boyuna yetişmiş ve çınar ağacı ile dalga geçmeye başlamış. Su kabağı, çınar ağacına 'kaç yıllık çınarsın, ben bir-iki ayda geldim ve seni geçtim, görüyor musun?' demiş. Çınar agacı ise gülmüş, 'yakında güz gelir, seni göreceğim' demiş. Kış gelince o su kabağı serilmiş yere ama o koca çınar dimdik ayakta durmuş" dedi.

    Hikayedeki kabak tohumunun "AKP", çınar ağaçının ise "CHP" olduğunu belirten Kesimoğlu, kendisine laf atan AK Parti'li milletvekillerine, "CHP dikiz aynasına olmayacak kadar büyüktür. Güz gelecek, hiç merak etmeyin" dedi. 

    Emniyet teşkilatının moralsiz olduğunu, mensuplarının ekonomik sıkıntıları bulunduğunu, çalışma koşullarının güç olduğunu ifade eden Kesimoğlu, "İçişleri Bakanı, 'işkence yok' dedi. Sayın Bakan, bir kadın karakolda güvenlik güçleri tarafından darp ediliyor, cinsel tacize uğruyor. Sizin anlayışınızda kadın dövmek, işkence, cinsel taciz suç değil mi? Behzat Ç'lik yapmanın gereği yok, suçları olmadan önleyin" diye konuştu.

    -"CHP kabak tadı verdi, çınar ağacı AK Parti"-

    Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, CHP'nin, "sabah başka, akşam başka" davrandığını belirerek, "CHP artık kabak tadı vermeye başladı. Çınar olan geçmişle, halkıyla, sorunlarıyla barışık olan AK Parti'dir. Kabak olan tarihiyle, halkıyla ve halkın derdiyle sorunları olan CHP'dir. Çok partili sisteme geçtikten sonra CHP tek başına iktidara gelebildi mi? Şu anda çınar olan AK Parti'dir, bunu kabul edin. Yorumlarınızda insaflı davranın" dedi.

    -"Yüzüne gözüne dursun"-

    CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de sataşma olduğu gerekçesiyle söz alarak, "AKP'nin dikiz aynasında ezdikleriniz, fethettikleriniz, kuşattığınız kuramlar var, kayıp trilyon, Ofer, Kenan Evren'i Çankaya'da ağırlamak ve maaşına zam yapmak var. CHP'nin dikiz aynasında ne var? Yüzüne gözüne dursun, içinde olduğun Meclis var, daha ne olsun? CHP'nin dikiz aynasında çok partili yaşama geçiş, Cumhuriyet, demokrasi, köy enstitüleri, satıp satıp paralarını çarçur ettiğiniz Etibank, Sümerbank, demiryolları,limanlar, SEKA var. Ama sizin gözünüz görmüyor, kulağınız duymuyorsa, okuduğunuzdan öğrenememişseniz daha ne yapalım?" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow