hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "İzmir B.B.'de artık müfettiş yok"

    İzmir B.B.de artık müfettiş yok
    expand

    İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, geçen hafta itibariyle İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde bakanlık müfettişinin bulunmadığını bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının 2012 yılı bütçesi üzerinde konuşan Şahin, vatandaş katılımı odaklı hizmet anlayışını son yıllarda öne çıkardıklarını, suçla mücadelede önleyici tedbirlere ağırlık verildiğini söyledi. 

    Suçla mücadelede oldukça önemli katkı sağlayan MOBESE sisteminden azami ölçüde yararlandıklarını anlatan Şahin, organize suç örgütlerinin etkisiz hale
    getirilerek vatandaşların devlete olan güvenini pekiştirmeye çalıştıklarını kaydetti.

    MOBESE sistemini bütün ülkeye yaygınlaştırma çalışmalarının 81 il ve 35 ilçede tamamlandığını, halen 21 ilçede ise kurulma çalışmalarının sürdüğünü anlatan Şahin, sistemin tüm ilçelere yaygınlaştırılacağını bildirdi. 

    İnsan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılması, bilimsel metotlarla delilden sanığa ulaşarak suçların hızla aydınlatılması üzerinde önemle durduklarını ifade eden Şahin, "Hükümet olarak göreve geldikleri günden bu yana, tüm karanlık odakların üzerine hiç çekinmeden gidilmiştir. Her türlü organize suç örgütünün ortaya çıkarılması ve bunlarla kararlı şekilde mücadele edilmesine inanıyoruz" dedi.

    Yaptıkları çalışmalarla uyuşturucu kaçakçılığı konusunda suç örgütleriyle mücadeleye özel önem ve öncelik verdiklerine işaret eden Bakan Şahin, son günlerde bu alanda çok büyük başarılar elde edildiğini vurguladı.

    Şahin, "Türkiye, tüm Avrupa ülkeleri toplamından fazla eroin yakalamaları gerçekleştirmiştir. Yoğun çalışmalar sonucunda doğudan batıya, batıdan doğuya uyuşturucu trafiği değişmiş, Türkiye artık transit ülke konumundan çıkmıştır" diye konuştu.

    Uluslararası istatistiklere bakıldığında, Türkiye'nin güvenlik alanında gelişmiş pek çok ülke ve AB üyesi ülkelerinden çoğundan daha iyi seviyelerde olduğunu anlatan Şahin, ayrıca suç aydınlatmasında da Avrupa'nın önde gelen birkaç ülkesinden biri olduğunu söyledi. Şahsa karşı suçlarda aydınlatma oranın yüzde 95'ler civarında olduğunu anlatan Şahin, "Ülkemizde bir yıl içinde ele geçirilen uyuşturucu miktarı, tüm Avrupa ülkelerinden ele geçirilenden daha fazladır" dedi.

    -"Birbirinin zıttı değil"-

    TÜİK araştırmasına göre, vatandaşın en memnun olduğu alanların başında asayişin geldiğini belirten Şahin, şöyle konuştu:

    "Sorunlarımız için çare daha çok demokrasi ve daha çok özgürlük, daha çok yatırım, üretim, hakça bölüşüm, güven ve istikrardır. Terörün ve şiddettin olduğu yerde huzur, refah ve kalkınma olmaz. Terörün beslendiği koşullar ortadan kaldırılmadan terörle mücadele kesin başarıya ulaşmanın mümkün olmadığı bilinciyLe, bir taraftan devletin çok yönlü ve kararlı politikaları, diğer taraftan güvenlik güçlerinin ve özverili çalışmalarıyla terörle mücadeleye büyük kararlılıkla sürmektedir. Demokrasi ve insan haklarına çok büyük önem vermekteyiz. Vatandaşı kazanmak, devlete güvenlerini artırmak, terörün istismar ettiği, canına, malına kastettiği insanlarımızın maruz kaldığı bu ortamı bitirme için çaba göstermek zorundayız. Güvenlik için özgürlükten, özgürlük için güvenlikten asla taviz verilmemesi gerektiği inancındayız. Bunların birbirinin zıttı değil, birbirinin olmazsa olmazı iki önemli değer olduğuna inanıyoruz. Uluslararası hukuka uygun, tem hak ve özgürlüklere saygılı, demokrasi kültürünü benimsemiş, siyaseten müzakereye açık, çağdaş yönetim anlayışıyla terörle mücadeleyi sürdürmek durumundayız."

    -Terörden zarar görenlere yapılan ödeme-

    Terörden zarar görenlerin zararlarının karşılanmasıyla ilgili yasanın çıktığı günden Kasım 2011 sonuna kadar 2 milyar 610 milyon lira ödeme yapıldığını, 2012 yılı için de 428 milyon lira ödenek ayrıldığını anlatan Şahin, terör yüzünden göç edenlerin geriye dönüşü için 1999-2011 yılları arasında bakanlık bütçesinden toplam 128 milyon 360 bin liralık ödenek aktarımının da yapıldığın bildirdi.

    Şahin, iktidarları döneminde yapılan bölünmüş yollar sayesinde, araç sayısındaki artışa rağmen bu yılın ilk 8 aydında, 2007 yılının ilk 8 sayısına göre ölümlü kaza sayısında yüzde 23, kayıt sayısında ise yüzde 26 azalma olduğunu belirtti.

    Bakanlığı bünyesinde yürütülen okunabilir elektronik pasaport çalışması kapsamında bugüne kadar 4 milyonu aşan yeni pasaport tanzim edilerek sahiplerine verildiğini, bunun toplam pasaportların yüzde 70'ini oluşturduğunu bildiren Şahin, "Artık pasaportlar 1 ila 3 günde vatandaşın adresine ulaştırılmaktadır" dedi.

    -Belediyelere yapılan denetim ve soruşturmalar-

    İdris Naim Şahin, 29 Mart 2009 tarihinden bugüne kadar mahalli idarelerle ilgili yapılan denetim ve soruşturmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

    "Siyasi partilere göre soruşturma izni verilen belediyelerin sayısı; AK Parti 406, CHP 271, MHP 131, BDP 50 diğerleri 123. İzin verilmeyenler; AK Parti 535, CHP 245, MHP 78, BDP 20, diğerleri 70. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı 2009 tarihinden bugüne kadar yapılan inceleme toplamı 57, işleme konulmayanlar 25, işleme konulup sonucunda ön inceleme kararı verilen 5, verilmeyen 11, kısmen verilen 3. Dolayısıyla 57 ihbar, şikayet konusundan inceleme izni verilen kısmen 3, tamamen 5 olamak üzere 8'dir."

    Şahin, bugün ve geçen hafta itibariyle İzmir Büyükşehir Belediyesinde bakanlığın müfettişinin bulunmadığını bildirdi.

    Konuşmaların ardından TBMM Genel Kurulunda; Adalet Bakanlığı, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığı, HSYK, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının 2012 yılı bütçeleri kabul edildi. Başkanvekili Sadık Yakut, birleşimi saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow