hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kışanak: "Meclis'te çete ve hırsızlar var"

    Kışanak: Mecliste çete ve hırsızlar var
    expand

    BDP Eşbaşkan Yardımcısı Gültan Kışanak, tutukluluk sürelerinin kısaltılmasına karşı çıkan AK Parti'yi, "Eğer vekiller çıkarsa, hırsızlar da çeteler de çıkar' diyor. Oysa Meclis'te çete ve hırsızlar var. Bu halkın temsilcilerini Meclis'e sokmak istemiyorlar" diyerek eleştirdi.

    BDP'nin, Batman'da, "Buradayım. İrademe sahip çıkıyorum" sloganıyla Turgut Özal Bulvarı Basın Kavşağı'nda düzenlediği mitinge BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, milletvekilleri Ahmet Türk, Sırrı Süreyya Önder, Ayla Akat Ata ile yaklaşık 20 bin kişi katıldı.

    Polisin sıkı güvenlik aldığı mitingde "Baskılara boyun eğmeyeceğiz, irademizi kıramazsınız" yazılı pankart açıldı. Mitingde ilk konuşmayı yapan İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Kürtçe konuştu. Önder, "Siz de buradasınız, biz de. Başta Batman Cezaevi olmak üzere diğer illerdeki zindanlarda olan yoldaşlarıma 'merhaba' diyorum. Arap Baharı diye Ortadoğu'yu kışa çevirdiler. Bizim kışı nasıl geçirdiğimizi işte bu meydanlar gösteriyor. Bizler yan yanayız, meydanlardayız. Onlar da her şey var. Paraları var, gazeteleri var, var da var. Ama işte bu meydandaki halk onlarda yok. Bunlar parti değil, şirkettir. Bunlardan 300 kişi düşürseniz tepe taklak düşerler. Onlar bu halkı susturamazlar. 9 bin kişi de içeriye alsalar bu halkı yıldıramayacaklar. Barış, özgürlük ve eşitlik gelene dek biz bu halkın yanında olacağız. Onun şerefini ayağa düşürmeyeceğiz. And olsun, şad olsun" diye konuştu.

    Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ise KCK'dan tutuklananlara selam gönderdiklerini ifade ederek, "Kulakları duymayan ve gözleri görmeyenlere bu meydan çok şey söylüyor" dedi.

    BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Türkçe, "Ben buradayım" anlamına gelen Kürtçe, "Ez livirim" sözlerini üç kez tekrar ederek başladığı konuşmasında, halkın önünde saygıyla eğildiğini söyledi. Kışanak, şöyle konuştu:

    "Bu halkın direnişi zalimleri dize getirecek kadar güçlüdür. Belediye başkanlarımızı, partililerimizi zindana attılar. İşte Batman, işte meydan. KCK operasyonlarına halkın cevabı da burada. Hükümet son 30 yıldır savaşın en önemli operasyonu KCK ile sürdürdüğünü söylüyor. Cevabımız da işte bu meydanlardadır. 'Ez livirim, ez livirim' (Ben buradayım). Aklını yitiren hükümet, Öcalan'a rehine muamelesi yapıyor. Tecrit uygulayıp 'Önderlikle' aradaki bağı koparacağını sanıyor ama onlar hep yanılıyorlar. Şimdi operasyonlarla, dağlarda kimyasal ve atom bombalarıyla vahşi bir savaş yöntemi sürdürülüyor. Evlatlarımızı parçalayıp bizi esir almak istiyorlar. Biz buradayız. Özgürlük mücadelemizi meydanlarda vermeye devam ediyoruz. Bunların aklı ve vicdanı yok. Bu halk imha politikalarının nasıl boşa çıkaracağını gösteriyor."

    Genel seçimlerde aldıkları 370 bin oyla seçilen 6 milletvekilinin halen tutuklu olduğunu söyleyen Kışanak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    "6 vekilimiz halen tutuklu. 370 bin kişi sandığa gitti ve oy kullandı. Halkın iradesine saygı göstermeyen AK Parti, tutuklu vekillerin çıkarılmasına yönelik yasa düzenlemesinde 'Eğer vekiller çıkarsa hırsızlar da, çeteler de çıkar' diyor. Oysa Meclis'te çete ve hırsızlar var. Bu halkın temsilcilerini Meclis'e sokmak istemiyorlar. Bizde diyoruz ki, 'Meclis'teki ihale ve çetecileri çıkarın. Bizler barış ve demokrasinin yanındayız.' Gün gelecek hırsızlık ve tefecilerden hesap soracağız. 90'lı yıllarda 17 bin faili meçhul cinayet işlendi. Bugünlerde yeniden ölüm listelerinin MGK'ya sunulduğu söyleniyor. Sabah, akşam Ergenekon'dan söz edenler, neden o ölüm listelerini konuşmuyor. Neredesin Başbakan? Siz ve Cumhurbaşkanı MGK'ya başkanlık ediyorsunuz. Açın MGK'nın dosyasını. Halen Mehmet Ağar ve Tansu Çiller'den hesap sormaya korkuyorsunuz. 140 gündür Abdullah Öcalan'a tecrit uyguluyorsunuz. AK Parti utanmadan yalan söylüyor. Koster ve hava bozuk diye İmralı'yla görüşmeleri kesiyor. Biz artık çözüm istiyoruz. Tek adres var o da İmralı ile görüşülmesi ve müzakerelere yeniden başlanılmasıdır."

    Mardin Bağımsız Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı Ahmet Türk ise Kürtçe yaptığı konuşmasında, KCK operasyonu adı altında tutuklanan siyasetçilere halkın sahip çıkmaya devam edeceğini söyledi.

    Türk, "Kürtleri öldürmekle, zindana atmakla bu sorunu çözemezsiniz. Kürtler her yerde dimdik ayaktadır. İşte bu meydanlar her şeyi söylüyor. Afrika bile kraliyetle yönetilirken, orada bile farklı dillere de imkan tanıyor. 20 milyon Kürt ana dilde eğitim istiyor, gazetesini istiyor. Fakat maalesef bu tabu burada yıkılmış değil. Başbakan Dersim'den özür diliyor. Oysa şimdi ki politikada da değişen bir şey yok. Şimdi ki siyaseti 1938'lerdeki siyasete benziyor. Artık Kürtlerle oynamayın. Kürtler her şeyi biliyor" şeklinde konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow