hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Başbakan 12 Eylül istismarı yapıyor"

    Başbakan 12 Eylül istismarı yapıyor
    expand

    CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın halkın 12 Eylül darbesine yönelik tepkilerini istismar ettiğini öne sürdü.

    TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Öztürk, 12 Eylül ve 12 Mart darbesinde asılarak idam edilenlerin ve ailelerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için verdiği kanun tekliflerinin kabul edilmediğini belirterek, "Demek ki Adalet ve Kalkınma Partisi 12 Eylül 1980 darbesinin halka, millete ve demokrasiye karşı yapılmış bir hareket olduğunu kabul etmiyor. Kabul etmiş olsaydı bu kanun teklifini desteklerdi" diye konuştu.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 Eylül referandumundan önce yaptığı konuşmaları anımsatan Öztürk, "O dönem yapması gereken ciddi bir proje vardı. O proje, Adalet ve Kalkınma Partisinin ihtiyaçlarını gidermek için o dönemde yaptıkları referandumda halkın oyunu almaktı. CHP'yi de 12 Eylül ile yüzleşmemekle suçluyordu. Kendi alnının ak olduğunu, CHP'nin de mahcup olacağını söylemişti" dedi.

    Başbakan Erdoğan'ın sözleri üzerine 12 Eylül darbesinde sağdan ve soldan idam edilenlerin "idam edilişlerine ilişkin yasanın" yürürlükten kaldırılması için kanun teklifi verdiğini ifade eden Ali Rıza Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:

    "Bu, itibarın iadesine ilişkin bir kanun teklifi değildir. 12 Eylül 1980 darbesinde idam edilenlerin idam edilişlerinin olağan hukuka dayanmadığını, Sayın Başbakanın AKP Grup toplantısında söylediği gibi, olağanüstü hukuk rejimi ile bu insanların haksız yere idam edildiklerini göstermek içindi. Ama Sayın Başbakan halkın 12 Eylül darbesine yönelik tepkilerini sadece istismar etti. Sadece onları sömürdü. Erdal Eren, Necdet Adalı ve Mustafa Pehlivanlı'nın idam edilişlerini çok çirkin bir şekilde istismar etti. Yani onların adı üzerinden, onların darağacına gidişi üzerinden siyaset yaptı. Halkın 12 Eylül tepkisini istismar etti."

    Öztürk, "Geçmişle yüzleşme söylemini sürdüren Başbakan ve yardımcılarının, 31 yıl önceki 12 Eylül darbesi, 40 yıl önceki 12 Mart 1971 faşist darbesi ile hesaplaşmaktan kaçtığını çok açık bir şekilde görmekteyiz" dedi.

    12 Mart 1971 darbesinden sonra asılan ve artık Türkiye'de isimleri efsane olarak anılan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilişlerine ilişkin kanunun yürürlükten kaldırılması için de kanun teklifleri verdiklerini kaydeden Öztürk, kanun tekliflerinin TBMM Adalet Komisyonunun raflarında bekletildiğini söyledi.

    Öztürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "gözleri yaşlı iken" çekilmiş fotoğraflarını göstererek, "Bakın görüyorsunuz, 20 Temmuz referandum gözyaşları. Tabi referandum bitti. Bu 20 Temmuz gözyaşlarının sonuçları alındı. Demek ki, bu gözyaşları samimi gözyaşı değilmiş. Acının verdiği gözyaşı olsaymış gereğini yapardı Sayın Başbakan. Gerçekten mahcup olmazdı. Kendi tabiri ile yüzü ak, alnı ak bir şekilde gezerdi" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow