hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Koruma dağıttı, bakan düzeltti!

    Koruma dağıttı, bakan düzeltti
    expand

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer enerjinin gerekliliğini anlattığı toplantıda bir üniversite öğrencisinin protestosuna uğradı. Korumaların yaka paça susturmaya çalıştığı öğrenciyi kürsüye çağıran Bakan Yıldız, öğrencinin önce yakasını düzeltti; sonra da itirazlarını dinledi.

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Enerji Hukuki Araştırma Enstitüsü tarafından ortaklaşa olarak Gazi Üniversitesi 100. Yıl Konferans Salonunda düzenlenen, "Nükleer Enerjisinin Geleceği ve Hukuki Sorumluluk Paneli"ne katıldı. Nükleer enerjinin gerekliliğini anlatan Yıldız konuşmasının sonunda bir öğrencinin protestosuna uğradı.

    Oturduğu yerden aniden kalkarak slogan atmaya başlayan Nesimi Yiğit Eryılmaz isimli üniversite öğrencisine Bakan Yıldız'ın korumaları "müdahale" etti. Öğrenciyi yaka paça susturmaya çalışan korumalara Bakan Yıldız müdahale etti.  Korumaları engelleyen Yıldız, protestocu öğrenciyi yanına çağırdı. Bakan Yıldız, korumaların "müdahalesi" sırasında bozulan yakasını düzelttiği Yıldız'dan itirazlarını anlatmasını istedi. Yıldız, hükümetin politikalarını doğru bulmadığını belirterek, "Demokratik hakkımı kullanmama izin verdiğiniz için teşekkür ederim ama söyledikleriniz yanlış. Siz 17-18 saat çalışma öneriyorsunuz. Kimse sizin ameleniz değil. Dün sıfır sorun diyordunuz bugün Suriye ile düşman olduk. Bunun dışında gazeteciler, öğrenciler hapiste" dedi.

    Bunun üzerine Bakan Yıldız, öğrenciye söylediklerinin doğru olmadığını, Suriye ile ilişkilerin geldiği noktanın zaafiyet olarak algılanmaması gerektiği karşılığını verdi.

    Konferans salonunda bir süre sohbet eden Bakan Yıldız ile protestocu öğrenci çıkışa kadar beraber yürüdü. Yıldız kendisini protesto eden öğrenciyle el sıkışarak, öğrenciyi bakanlığa davet etti. Bunun üzerine protestocu öğrenci "Belki bir gün olabilir" yanıtını verdi.

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, konuşmasında ise "Akkuyu'daki Nükleer Güç Santralinin proje firması 700 milyon dolarlık ilk sermaye girişini yapıyor. Bu Türkiye'nin nükleer güç santrallerininde gelmiş olduğu en ciddi seviye" dedi.

    Nükleer güç santrallerinin kurulmasının elektrik üretimi kadar, ülkede sanayinin ve teknolojinin gelişmesi için de önemli olduğunu ifade eden bakan Yıldız, şunları kaydetti:

    "Yaklaşık 500 bin civarında parçası olan bir nükleer santralin mümkün olduğunca ülkemizde üretilmesi, sanayimizi ve teknolojimizi en az iki katına çıkarabilir. Nükleer güç santrali dışa bağımlılığı da ortadan kaldıracak. Çünkü nükleer güç santrali kurduğunuzda bunun neyi yerine kurduğunuz çok önemli. Biz bunu su kaynakları yerine değil ithal ettiğimiz doğalgaz kaynaklarının yerine ikame edeceğiz. Bu bahsettiğimiz iki nükleer santrali yapmakla yaklaşık 80 milyar Kw'lik bir enerji elde etmiş oluyoruz. Bunun doğalgaza karşılık gelen miktarı aynı elektriği üretecek doğalgaz santralleri için 6 ila 7 milyar dolar civarında. Yani 3-4 yılda zaten bu parayla nükleer güç santrali kurabiliyorsunuz. Bu parayla biz dışa bağımlılığımızı nükleer güç santrali kurmakla azaltmış oluyoruz. Biz Rusya'ya daha çok bağımlı olmuyoruz."

    Türkiye doğrudan sermaye girişinin en çok tercih edildiği alanlardan birinin enerji olduğunu vurgulayan Bakan Yıldız, "Şu ana kadar doğrudan sermaye girişi enerji sektörüne 2,7 milyar doları buldu. Bu nükleer güç santralleriyle de devam edecek, Akkuyu'daki Nükleer Güç Santralinin proje firması 700 milyon dolarlık ilk sermaye girişini yapıyor. Bu Türkiye'nin nükleer güç santrallerininde gelmiş olduğu en ciddi seviye. Büyük bir mesafe aldık ve bunu da bir yıl içinde başardık" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow