hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Binlerce işçi onu alkışladı

    Binlerce işçi onu alkışladı
    expand

    Adana'daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde 'destek hizmetleri' ile 'temizlik' ihalelerine fesat karıştırdıkları ve yaptıkları eylemde polisin görevini engelledikleri gerekçesiyle 27 taşeron işçi hakkında 27'şer yıl hapis cezası istemiyle açılan dava, yürüyüşle protesto edildi.

    Haklarında dava açılan kişilere destek vermek için İstanbul'dan Adana'ya gelen bir işçinin kızı 10 yaşındaki Hülya İncedere de, yazdığı mektubu okuyarak babasına destek verdi.Bin 700 taşeron işçinin çalıştığı ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde 22 Ağustos'ta destek hizmetleri ve temizlik ihalelerinin yapılacağı salonun önünde bekleyen DİSK'e bağlı Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası'na (Dev-Sağlık- İş) üye 300 kadar taşeron işçi, oturma eylemi yaptı. Polisin ve özel güvenlik görevlilerinin uyarılarına karşın dağılmayan işçi ve sendika yöneticilerine polis müdahale etti. Çıkan arbedede 23 işçi yaralanırken, aralarında Dev-Sağlık- İş Genel Merkez Yöneticisi Mustafa Hotlar, Dev-Sağlık- İş Çukurova Şube Başkanı Bülent Kara ve Dev-Sağlık- İş Yönetim Kurulu Üyesi Cumali Bolat'ın da bulunduğu 27 kişi gözaltına alındı.

    Savcı 27'şer yıl hapis istedi

    Yaptıkları eylemle ihalelere fesat karıştırdıkları ve polisin görevini engelledikleri ileri sürülen işçiler ve sendikacılar, 2 gün sonra sevk edildikleri nöbetçi mahkemede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Olayla ilgili soruşturmasını tamamlayan Cumhuriyet Savcısı, 27 kişi hakkında iddianame hazırladı. Savcılık, her şüphelinin, iki ihaleye fesat karıştırmak suçundan 24'er ve polislere görevlerini yaptırmamaktan da 3'er yıl olmak üzere toplam 27'şer yıl hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi. Adana 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşması öncesinde hastane işçileri, çeşitli sendika üyeleri ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri kitlesel yürüyüş düzenledi.

    Bin kişi adliyeye yürüdü

    Adana'nın merkez Seyhan İlçesi'nde bulunan Atatürk Parkı'ndaki Atatürk Anıtı önünde toplanan yaklaşık bin kişi, 'Taşerona karşı mücadele yargılanamaz' yazılı pankartın arkasında sloganlar atarak Adana Adliyesi'ne kadar yaklaşık bir kilometre yürüdü. Yürüyüşe Dev-Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Eriş Bilaloğlu'nun yanı sıra Türkiye'nin çeşitli kentlerinden Dev-Sağlık-İş'e üye olan işçiler de katıldı.

    Adliye önünde son bulan yürüyüşün ardından konuşan Dev-Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Balcalı Hastanesi'nde taşeron ihalesinin yapılmasının hukuk dışı olduğunu öne sürdü. Taşerona karşı mücadele edeceklerini söyleyen Çerkezoğlu, açılan davaların ve baskıların kendilerini yıldırmayacağını anlattı. TTB Başkanı Eriş Bilaloğlu ise, 'Sağlıkta taşeron olmaz. Hakkını arayanlara dava açılmasına anlam veremiyoruz" dedi.

    Küçük kız duygulandırdı

    Haklarında dava açılan kişilere destek vermek ve yürüyüşe katılmak için İstanbul'dan Adana'ya gelen Kartal Koşuyolu Hastanesi'de temizlik işçisi olarak çalışan Ziya İncedere'nin 10 yaşındaki kızı Hülya İncedere de, ilgililere yönelik yazdığı mektubu eylemde okudu. İlköğretim 4'üncü sınıfa gittiği öğrenilen Hülya İncedere, eylemcilerden yoğun alkış aldı. Babasının sendika hakkını aradığı ve TEKEL işçilerine destek verdiği için mağdur edildiğini söyleyen İncedere şöyle konuştu "Babam 35 gün hastane kapısında bekledi. Bizi onun yüzünü akşamdan akşama görmek zorunda bırakmışlardı. Şimdi Samsun Gazi Devlet Hastanesi'nde işten çıkartılan abilerim ve ablalarımın çocukları aynı duyguları yaşıyor. Biliyor musunuz; bir çocuğa yapılan en büyük şiddet anne ve babasından ayırmaktır. Bu suça ortak olanlar en az yapanlar kadar suçludur. Samsun'daki hastanenin başhekimine sesleniyorum; işten çıkarılanları işlerine geri döndürün." Ziya İncedere ise eylemcilerin alkışladığı kızına teşekkür etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow