hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Odatv için bir delil daha

    Odatv için bir delil daha
    expand

    Odatv davasının tutuklu sanığı gazeteci Soner Yalçın'ın avukatı Hüseyin Ersöz, hard disk imajları üzerinde yaptırdıkları bilirkişi incelemesi sonucunda oluşturulan rapora dayanarak müvekkillerinin tahliyesini talep ettiklerini bildirdi.

    Avukat Ersöz tarafından yapılan yazılı açıklamada, soruşturma aşamasından itibaren Soner Yalçın'a yöneltilen suçlamalara dayanak olarak gösterilen dijital dokümanların bilgisayar korsanlığı ürünü olduğu, bu verilere dayanarak kişi özgürlüklerinin kısıtlanamayacağı konusunun ifade edildiği anlatıldı.

    Bu iddiayı desteklemek amacıyla, soruşturma aşamasında Boğaziçi Üniversitesine hard disk imajı üzerinden inceleme yaptırılmak istendiğini, ancak Ahmet Şık'ın geçen ay yayınlanan kitabının taslak metni gerekçe gösterilerek söz konusu imajların İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği tarafından toplatıldığı belirtilen açıklamada, "bu nedenle Yalçın ve tutuklu diğer Odatv yazarlarının sahte dijital verilerle özgürlüklerinin kısıtlandığını ispatlamanın mümkün olmadığı, savcılığın da bu konuda bir incelemeye gitmediği " kaydedildi.

    Açıklamada, şöyle denildi: "Hard disk imajlarının, yargılamayı yapan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinden Ekim ayında teslim alınmasıyla birlikte isnatlara dayanak dijital dokümanların bilgisayar korsanlığı sonucu oluşturulduğuna ilişkin inceleme yaptırma imkanı elde edilmiştir. 16 Aralık 2011 tarihli Yıldız Teknik Üniversitesi bilirkişi raporunda, isnatlara dayanak dijital dokümanların kayıtlı olduğu bilgisayarın işletim sisteminin kayıtlı olduğu C sürücüsü içinde, 251 adet trojen, virüs ve zararlı yazılım tespit edildiği, bazı dokümanlarda '.exe' uzantılı virüslere rastlandığı, bazı dokümanların ise 'exe' uzantılı virüs tespit edilen dokümanlar ile aynı tarihte oluşturulduğu, bu sebepten bu dokümanların da virüs yoluyla yaratıldığı, bu dokümanların normal bir kullanıcı davranışı olmadığı tespiti yapılmıştır.

    Yine söz konusu raporda, bilgisayar korsanlığı ürünü sahte dijital dokümanların üst veri bilgilerinde yer alan yazar kısmında belirtilen isimlerin herkes tarafından değiştirilebileceği, bu bölümde yer alan bilgilerin dijital verilerin aidiyeti noktasında tek başına yeterli olmadığı hususu ile windows işletim sisteminde çalışır vaziyette tespit edilen trojen ve virüsler sebebi ile bu dokümanların adli bilişim kuralları çerçevesinde kesin bir delil oluşturamayacağı konusu vurgulanmıştır. Bugün mahkemeye sunulan dilekçeyle, 16 Aralık 2011 tarihli Yıldız Teknik Üniversitesi bilirkişi raporu dayanak gösterilerek, müvekkilimiz Soner Yalçın'ın tahliyesi talep edilmiştir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow