hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gül'ün görev süresini açıkladı!

    Gülün görev süresini açıkladı
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdulcelil ile ortak basın toplantısı düzenledi. Sarkozy'e sert mesajlar gönderen Erdoğan, Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin 7 yıl olduğunu açıkladı.

    Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde yaptıkları görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan sözlerine Fransa'yla başladı.

    Toplantıda konuşan Başbakan Erdoğan, 21'inci yüzyılda, bir Avrupa ülkesinin, tarihteki yalanları cesaretle inkar edenleri cezalandırmaya girişmesinin, bilim adına, ifade özgürlüğü adına, insan hak ve hürriyetleri adına son derece vahim, kaygı verici ve hatta utanç verici olduğunu belirtti.

    Cezayir'i, Ruanda'yı hatırlattı...

    Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'e bir mektup göndererek, bu yöndeki kaygılarını ilettiğini vurgulayan Erdoğan, "Sözde Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören, 22 Aralık'ta da Fransa Ulusal Meclisi Genel Kurulunda görüşülecek olan teklifin, Türkiye-Fransa ilişkilerinde tamiri zor hasarlar açacağını sayın Sarkozy'e çok açık ve net şekilde ifade ettim. Böyle bir girişim hiç kimseye yarar sağlamaz" dedi.

    Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

    "Şunu da açıkça ifade ediyorum; eğer Fransız Ulusal Meclisi tarihle ilgilenmek istiyorsa, gitsin, bir zahmet Afrika'da yaşananları aydınlığa kavuştursun. Ruanda'yı, Cezayir'i aydınlığa kavuştursun. Gitsin, Cezayir'de Fransız askerlerinin kaç kişiyi katlettiğini, nasıl katlettiğini, hangi insanlık dışı yöntemleri kullandığını araştırsın. Fransa Parlamentosu gitsin, Ruanda'da 800 bin kişinin katledilmesindeki rolünü araştırsın."

    Eğer ellerinde belge yoksa o belgeleri Türkiye'nin onların ellerine rahatlıkla verebileceğine dikkati çeken Erdoğan, "Daha da ileri gidiyorum; eğer Fransa Parlamentosu, tarihi olayların peşine düştüyse, lütfen gitsin, 1915 olaylarında Fransa'nın nasıl bir rol üstlendiğini, nasıl bir tavır, tutum ve politika izlediğini aydınlığa kavuştursun" diye konuştu.

    Bu meselelerin parlamentolarda ele alınmasının son derece yanlış olduğunu, bu meselelerin zemininin, üniversiteler, arşivler ve bu konularda yapılmış bilimsel araştırmalar olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti: 

    "Umuyorum ki Fransa Ulusal Meclisi, tarihi çarpıtma, tarihi yalanları inkar edenleri cezalandırma yanlışından bir an önce döner. Türkiye olarak, bu kasıtlı, art niyetli, popülist, haksız ve hukuksuz girişimlere karşı, her türlü diplomatik yöntemle karşı duracağımızı burada bir kez daha vurgulamak isterim."

    -Libya'da iç güvenliğin tesisi için Türkiye'nin desteği-

    Erdoğan, Libya'da iç güvenliğin tesis edilmesi için Türkiye olarak gerek eğitim, gerek malzeme noktasında bir dizi adım attıklarını ifade ederek, "Örneğin, Emniyet Genel Müdürlüğümüzden bir heyet, Ocak ayında Libya'ya giderek temaslarda bulunacak. Libya güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyduğu polis teçhizatını da Türkiye olarak temin ettik ve yarın Libya'ya sevkıyatını başlatıyoruz. Trablus Büyükelçiliğimiz nezdinde askeri ataşeliğimizi de en kısa süre içinde faaliyete geçiriyoruz. Ulusal Geçiş Konseyine yönelik hibe ve kredi taahhütlerimiz şu ana kadar 300 milyon dolara ulaştı" diye konuştu.

    Libya'nın ihtiyaç duyduğu ilaç, gıda ve motorin gibi acil ihtiyaçların tedarikini aynı şekilde sürdürdüklerini kaydeden Erdoğan, "Bugüne kadar binin üzerinde Libyalı kardeşimizin tedavisini Türkiye'deki hastanelerde gerçekleştirdik. Libya'yı ziyaretim esnasında Misurata'da bir hastane kurulması, Libya'nın çeşitli şehirlerinde hasar gören okul, karakol, mahkeme binalarının tamiri noktasında bir sözüm olmuştu. Şu anda 21 Türk şirketinin üstlendiği bu tamir, bakım ve planlama çalışmalarımız Libya genelinde hızla devam ediyor" dedi.

    Gül'ün görev süresi 7 yıl

    Bir gazetecinin "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresiye ilgili tartışmalar var. Sizin düşünceniz nedir?" şeklinde yönelttiği soruya Erdoğan, bu  konuyla ilgili olarak dün hükümet sözcüsü Bülent Arınç'ın gerekli açıklamayı yaptığını hatırlatarak, şunları söyledi:

    "Bizim bu konudaki düşüncemiz, Cumhurbaşkanımızın bu süresinin 7 yıl olması istikametindedir. Bunu dün de zaten Bülent Bey söylediler. Parlamentoda olması gereken bir süreç varsa ki, bu konuda gelişen düşünceler var, yani böyle bir yetkinin parlamentoda olduğuna yönelik, bu konuyla ilgili de hemen Anayasa Komisyonunda yeni yılla birlikte gündeme gelecektir. Bunu da bu şekilde dün zaten hükümet sözcümüz ifade etti. Ben de ifade etmiş olayım."

    Bir başka gazetecinin 'zayıflamış gözüküyorsunuz kaç kilo verdiniz?' sorusuna ise  ameliyat nedeniyle 4 kilo verdiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow



    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow