hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    20 PKK'lı öldürüldü

    20 PKKlı öldürüldü
    expand

    Diyarbakır’ın Dicle İlçesi kırsalında sayıları 50’yi bulduğu belirtilen PKK’lılara yönelik başlatılan hava destekli operasyonda PKK'lılar Kobra helikopterleri tarafından yoğun ateş altına alındı. Operasyon sürerken, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, "Kesin olmamakla birlikte 15-20 teröristin etkisiz hala getirildiğini düşünüyoruz" dedi.

    Karadan komandoların sevkedildiği Görese Dağı’nda PKK’lıların kullandığı bir çok sığınağın ele geçirildi. Komandoların ile PKK’lılar arasında çatışma sürürken, güvenlik güçlerinin PKK’lıların kullandığı ana sığınağı da hedef aldığı kaydedildi. Yetkililer, bölgede operasyonların sürdüğünü ve henüz sonuçlanmadığını belirterek, operasyon sonunda açıklama yapılacağını belirtti.  

    Validen açıklama   

    Diyarbakır’ın Dicle İlçesi kırsalındaki Görese Dağı’ndaki hava destekli operasyon sürdürülürken; Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, "Kesin olmamakla birlikte 15-20 teröristin etkisiz hala getirildiğini düşünüyoruz" dedi.

     Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, operasyonun sonuçları ve kaç teröristin etkisiz hale getirildiği konusunda şu aşamada açıklama yapmalarının doğru olamayacağını da söyledi. Toprak, "Bölgede sığınaklar ve mağaralar var. Bölgenin mayınlandığını biliyoruz. Bu nedenle arazi arama ve tarama faliyetlerine şu aşamada henüz başlamadı. Bölgeye çevre bölgelerden kış üstlenmesi için gelen 40-50 teröristin olduğunu tahmin ediyoruz. 3 gündür süren çatışmalardan kesin olmamakla birlikte 15-20 teröristin etkisiz hala getirildiğini düşünüyoruz. Ama kesin sonuç, operasyondan sonra arazi arama ve tarama faliyetlerinde ortaya çıkacaktır. Çünkü teröristlerin ölen ya da yaralanan arkadaşlarını kaçırdıklarını ve sakladıklarını biliyoruz. Operasyon hava destekli olarak katılan bütün birliklerin uyum ve koordinasyon içerisinde devam ediyor. Zaiyat vermemek için operasyona katılan birlikler büyük bir titizlik gösteriyor. Operasyon bittikten sonra sonuçları kamuoyu ile paylaşılacaktır" dedi.

    Bölgeye gidep BDP’lilere eleştiri

    Vali Toprak, bugün operasyon bölgesine gitmek için Diyarbakır’dan Dicle İlçesi’ne giden ve aralarında milletvekillerininde bulunduğu BDP’lileri ve Barış Annelerini de eleştirdi. Toprak, "Bunlar terör örgütünün tehdit ve direktifleri ile operasyon bölgesine, operasyonun etkilerini kırmak için gidiyorlar. Bunlar bugüne kadar bu kadar gözyaşı dökülürken neden gidip dağa çıkan çocuklarını oradan getirmediler. Onun için neden bir çaba içerisinde olmadılar. İllahi bir çatışma olmasını mı bekliyorlardı. Yaptıkları doğru değildir. Bölgedeki terörist faliyetleri etkisiz hale getirilinceye kadar çalışmalar devam edecektir. Biz vatandaşımızın can ve mal güvenliğini korumak için ne gerikiyorsa onu yapıyoruz" dedi.

    BDP'liler bölgeye giremedi

    Bu arada Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, Görese Dağı'na gidişini izin verilmemesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, operasyonun hem hava, hem de karadan devam ettiğini söyledi.

    Tuğluk, BDP ve DTK olarak operasyonların değil, siyasal çözümün kazanması, ölümün değil yaşamın, savaşın değil, barışın, en önemlisi de gençlerin ölmemesi için operasyon bölgesine halkla birlikte yürüyüş düzenlediklerini ifade etti.

    Tuğluk, şöyle dedi: "Sonuç olarak şunu söyleyebilirim 30 yıldır devletin yürüttüğü bir mücadele var. Kürt sorunu terör kapsamına alarak, asayiş sorunu olarak gören bir devlet zihniyetinin 30 yıldır yarattığı sonuçları hep beraber görüyoruz. Sonuçlar nedir? Acıdır kandır gözyaşıdır. Her açıdan da kaybetmeyi ifade eden bir sonuç yaratmıştır. Gerçekten artık bu coğrafya 30 yıl boyunca ödediği bedeller, çektiği acılar artık gerçekten çok fazla hepimiz açısından tahammülleri zorlayan bir noktaya gelmiştir. Biz artık acıların yaşanmasını istemiyoruz. Artık cenazelerin önüne geçmek içindir, çünkü o dağda bulunan gerilla da bu coğrafyanın çocuğudur bu halkın çocuğudur. Ve bu halk kendi çocuklarına sahip çıkıyor. Kendi çocuklarının bu coğrafyada özgürce kendi hakkı ve hukuku çerçevesinde bu topraklarda özgürce yaşamak istiyor."

    Artık gençlerinin ölümüne tahammül göstermeyeceklerini belirten Tuğluk, "Bunun karşısında gerekirse canımızı bedenimizi ortaya koyarak karşısında duracağız. Bugün de bu amaçla buraya geldik. Operasyon bölgesine girip kendimizi bedenimizi buna siper etmek istedik. Bu saldırılara karşı, fakat izin verilmiyor" dedi.

    Aralarında milletvekillerinin de bulunduğu BDP'liler Dicle ilçe merkezinde bir süre oturma eyleminde bulundu. Daha sonra milletvekilleri ve bazı partililer BDP ilçe binasına geçerek burada bekleyişlerine devam etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow