hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    MHP'yi rahatsız eden tartışma...

    MHPyi rahatsız eden tartışma...
    expand

    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi ile ilgili polemikten rahatsız olduklarını belirterek, "Süre net bellidir. 5 yılla sınırlıdır. 7 yıl olarak değerlendirilmesi hukuk ihlali" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bahçeli yazılı açıklama yaptı.

    MHP lideri, Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı görev süresini 7 yıl olarak değerlendirmesini "Başkanlık sistemine yönelik gizli ajandası" olarak yorumladı.

    Bahçeli, "Kararlıysa tavsiyemiz, görev süresini "5+5" olarak kabul etmesi ve Abdullah Gül'ü tekrar seçtirerek, 7'nci yılında istifa ettirmesidir" ifadesini kullandı.

    Bahçeli bugünkü belirsizliğin giderilmesi için de YSK'dan görüş alınmasını tavsiye etti; sonrasında Anayasa'da 11. Cumhurbaşkanı'nı da bağlayacak şekilde bir düzenleme yapılmasını istedi.

    "Papatya falları..."

    Milletin Cumhurbaşkanlığı süresini 5 5 yıl olarak tayin ettiğini ve buna da 21 Ekim 2007 tarihli referandumda onay verdiğini bildiren Bahçeli, açıklamasında şu görüşlere ver verdi:

    "Bu kadar berrak bir manzara ortada dururken; Cumhurbaşkanlığı görev süresinin sulandırılmasının, seçimin hangi yılda yapılacağına dönük papatya falları açılmasının doğru olmayacağı gibi ahlaki ve hukuki bir tarafı da bulunmayacaktır. Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı görev süresini 7 yıl olarak değerlendirmesi, her şeyden önce hukuku ihlal anlamına geleceği gibi, bizatihi değişiklik yaptıkları anayasa maddesine de aykırılık teşkil edecektir.

    Altı kalın olarak çizilmesi gereken gerçek şudur: Cumhurbaşkanlığı statüsü, gücünü ve kaynağını doğrudan anayasadan almakta ve bu itibarla görev ve yetkileriyle birlikte, süresi de anayasaya dayanmaktadır. Kaldı ki hukuk kurallarının zaman bakımından uygulanmasındaki bariz kural, yürürlüğe giren bir kanun ya da anayasa hükmünün derhal uygulanmasını içermesidir. Şüphesiz kamu hukuku dahilinde yapılan bir değişiklik, muhataplarını da anında etkileyecek ve yeni bir durum ortaya çıkaracaktır. Cumhurbaşkanlığının görev, yetki ve süresi kazanılmış haklar çerçevesinde ele alınamayacağı gibi, bu görevi icra eden kişinin temel hakkı da sayılamayacaktır."

    Bahçeli, kamu görevi ifa eden Cumhurbaşkanının yetki ve süresinde yapılan değişikliklerin de hemen uygulanması, muhtemel boşluk ya da kuşkulara meydan bırakılmaması gerektiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

    "Anayasa değişikliklerinin, mevkisi ve konumu ne olursa olsun herkes için bağlayıcı ve kapsayıcı olduğu kuralından hareketle, Sayın Gül'ün görev süresi halen yürürlükte bulunan 5 yıllık zaman süresine göre hesap edilmeli ve yorumlanmalıdır. Şayet bugünkü muğlak ve muamma haline gelen Cumhurbaşkanlığı görev süresinin netleşmesi samimiyetle isteniyorsa TBMM, hemen harekete geçmeli ve YSK'dan görüş alarak yürürlükteki anayasa çerçevesinde, halen görevde bulunan 11. Cumhurbaşkanını da bağlayacak şekilde bir düzenleme yapmalıdır."

    "Erdoğan'ın saklı ajandasının varlığı"

    Milletvekillerinin görev süresi 5 yıldan 4 yıla çekilmesi gecikmeksizin nasıl uygulandıysa ve 12 Eylül referandumunda Cumhurbaşkanlığına verilen yeni görevler anında nasıl yerine getirildiyse, süre konusunda da tutarlılık ve hukukilik bakımından aynısının tatbik edilmesini isteyen Bahçeli, şunları belirtti:

    "Başbakan Erdoğan'ın bu gerçeklerin aksine, Cumhurbaşkanlığı görev süresini 7 yıl olarak ilan eden tutumu, sorunlu olduğu kadar başka hesapları içerisinden barındıran saklı bir ajandasının varlığına işaret etmektedir. Başkanlık sistemine yönelik gizli gündemi bulunan bu zihniyetin, fırsat bulursa Cumhurbaşkanlığı makamını anayasa değişiklikleriyle dönüştüreceği anlaşılmaktadır. Başbakan Erdoğan'ın 7 yıl dayatmasının gerisinde, başkanlık hevesini ve hedefini gerçekleştirme arayışı ve istediği fazlasıyla belirleyicidir.

    Madem Başbakan bu konuda ısrarlıdır; o halde kendisine konuyla ilgili tavsiyemiz şu olacaktır: Her şeyden önce Cumhurbaşkanlığı görev süresini 5 5 olarak kabul etmesi gerekmektedir. Arkasından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü, gelecek yıl süresi dolar dolmaz gücü yetiyorsa tekrar seçtirmesi ve toplam Cumhurbaşkanlığı süresinin 7 yıla ulaşması halinde istifa ettirerek yerine geçmesidir. Zira Başbakan Erdoğan'ın böylesi devir teslim törenleriyle ilgili deneyimi bir hayli fazla olup mizacı da buna yatkındır.

    Cumhurbaşkanlığı görev süresinin siyasi krize dönüşmemesi için Başbakan Erdoğan ve hükümeti elini çabuk tutmalı ve hukuku beklentileri ve niyetleri paralelinde tahrip etmemelidir. İnanıyorum ki, Cumhurbaşkanlığını bireysel kaygı ve ikbal beklentilerinin bir ara durağı olarak gören Başbakan ve arkadaşlarına aziz milletimiz aradıkları imkanı asla vermeyecektir. Türk milleti geleceğine ipotek koyan, siyaseti esaret altına alan AKP zihniyetinden eninde sonunda kurtularak demokrasinin önüne koyulan taşları mutlaka temizleyecektir."

    CHP ve BDP'den de tepki var!

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin yasa ile düzenlenmesine Bahçeli'den sonra CHP ve BDP'den de tepki geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Yasal düzenleme ihtiyacı tereddütü gösteriyor. 5 yıl için düzenlemeye gerek yok. Yasa ile çözmek demek milet iradesini gasp demektir " diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hamzaçebi, Yasal düzenleme olursa Anayasa Mahkemesi'ne gidip gitmeyecekleri sorusuna ise "Önümüzde zaman var. İktidar partisinin doğru yolu bulacağını düşünüyorum" yanıtını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da "Yasada düzenleme olmasına bu MEclis'te izin vermeyeceğiz" açıklamasını yaptı.

    Kaplan, Cumhurbaşkanı Gül'e de "Makamınızı tartışma konusu yapmayın 5 yılda seçim yapılacaktır deyin. Zamanında istifa edeceğinizi açıklayın" diye seslendi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow