hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Baran Nayır ve Ali Deniz Kılıç'a tahliye yok

    Baran Nayır ve Ali Deniz Kılıça tahliye yok
    expand

    Ümraniye'de molotofkokteylli bir eylemde gözaltına alınan ve iki yılı aşkın süredir tutuklu bulunan üniversite öğrencileri Baran Nayır ile Ali Deniz Kılıç'a yine tahliye çıkmadı.

    İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Nayır ve Kılıç ile tutuksuz yargılanan Ali Başdaş katıldı. Duruşmada diğer 6 tutuksuz sanığı avukatları temsil etti.

    Duruşmada söz alan Nayır ve Kılıç'ın avukatı Ercan Kanar, iki yılı geçen bir tutukluluğun söz konusu olduğunu belirterek, isnat edilen suçta delillerin son derece yetersiz olduğunu savundu.

    Kanar, "Tutanaklar gerçeği yansıtmamaktadır. Müvekkillerin kaldığı ev, suç tarihi olan 6 Aralık 2009'dan iki hafta kadar önce boşaltılmıştır. Evin olay günü boşaltıldığına dair tutanakta bu konu kime sorularak öğrenilmiştir, açık değildir. Müvekkillerin ağır bir suç işleme düşüncesinde oldukları, bu nedenle de evi aynı gün boşalttıkları izlenimi oluşturulmak istenmiştir" şeklinde konuştu.

    Tutanakta beyaz poşetteki molotofkokteyllerinden söz edildiğini, ancak fezlekede siyah poşetin geçtiğini kaydeden Kanar, şöyle devam etti: "Ele geçen materyallerde 6 adet parmak izi elde edildiğinden söz edilmekte, karşılaştırma istenildiğinde ise bunlardan 5'inin mukayeseye elverişsiz olduğu, birinin ise müvekkillere uymadığı belirtilmiştir. Bu da lehimize bir delildir. Müvekkiller, olay tarihi ve saatinde Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) mensubu olarak basın açıklaması yapılacağını bildikleri mahalle gitmişlerdir. Ancak olayların çıkması üzerine buradan uzaklaşırken yolda yakalanmışlardır.

    Birlikte yakalandıkları iddia edilen çocuklar, ifadelerinde beraber yakalanmadıklarını beyan etmektedirler. Nöbetçi hakim tarafından olay yeri görüntüleri CD'den izlenilmiş, buna bir meslektaşımız da katılmıştır. Tutanak içeriğine göre müvekkillerin görüntüsü mevcut değildir. Molotof atılmasından da söz edilmemektedir. Masumiyet karinesine dikkat edilmelidir. 25 ayı bulan tutukluluğa son verilmesini talep ediyorum."

    Sanık Ali Deniz Kılıç da iki yılı aşkın süredir tutuklu yargılandıklarını, mahkeme heyetinin değişmesinden dolayı mağdur olduklarını söyledi. Tutanakların sahte olduğunu iddia eden Kılıç, tahliyesini istedi.

    Sanık Baran Nayır ise SDP üyesi olduklarını, legal faaliyet yürüttüklerini, atılı suçu işlemediklerini savunarak, tahliye talebinde bulundu.

    Ara karar

    Mahkeme heyeti, tutanağı düzenleyen polis memurlarının bir sonraki duruşmada hazır edilmeleri için İstanbul Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılmasını kararlaştırdı.

    Tutuklu sanıklar Nayır ve Kılıç'ın, üzerlerine atılı suçların niteliği, olay ve yakalama tutanakları içeriğine göre kuvvetli suç şüphesinin mevcudiyeti nedeniyle tutukluluk hallerinin devamını kararlaştıran mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

    Bu arada, adliye önünde toplanan üniversite öğrencileri ile SDP üyesi bir grup, slogan atarak, Nayır ve Kılıç'ın tahliye edilmemesini protesto etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow