hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan yaptırımları açıkladı

    Erdoğan yaptırımları açıkladı
    expand

    Fransa Meclisi'nde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasanın kabul edilmesini değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ne yazık ki, Fransız ihtilalinin simgeleri ayaklar altına alınmıştır" dedi. Erdoğan daha sonra Fransa'ya dönük askeri ve ekonomik yaptırımların ilk etabını açıkladı.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa parlamentosunda kabul edilen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan düzenlemeye ilişkin görüşlerini, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile görüşmesinden sonra ortaklaşa yaptıkları basın toplantısında açıkladı.

    "Ciddiyetten uzak sulandırılmış oylama"

    "Böyle bir kararın Fransa'da açıklanmış olması, alınmış olması bizler açısından da ayrı bir talihsizlik ama Fransa açısından çok büyük bir talihsizlik" diyen  Başbakan Erdoğan, kararın insan haklarına tamamen ters olduğunu söyledi. Erdoğan şunları söyledi:

    "Türkiye-Fransa ilişkilerinde çok ağır ve telafisi zor yaralar açacaktır. Burada enteresan bir durum daha var. 1979'da Fransa'nın başkenti Paris'te merhum ticaret ataşemiz Çolpan'ın bir terör saldırısı ile katledilmiş olması ayrıca anlamlıdır. Çok daha enteresan bir durum var. 577 milletvekilinden oluşan Fransa Ulusal Meclisi'nden böyle hassas, bu kadar önemli bir oylamanın onda biri bile bulmayan katılımla gerçekleşmiş olması çok daha manidar. Bunlar ne kadar ciddiyetten uzak bir yaklaşım tarzıdır, nasıl bir yaklaşımdır, nasıl sulandırılmış bir oylamadır anlamak mümkün değil. Bu girişim haksızdır, isabetsizdir ve bu kararı Türkiye olarak şiddetle kınıyoruz."

    "Sarkozy seçim uğruna heba etti"

    İki ülke arasındaki ilişkilerin 100 yıldan çok daha eskiye dayandığını dile getiren Başbakan Erdoğan, "Asırları mütecaviz bir ilişki ağı olan Türkiye - Fransa şu anda maalesef farklı bir yönetimin sadece siyasi hesaplar içerisinde olan, yaklaşan seçimlerin hesabı içerisinde olan sayın Sarkozy'nin ne yazık ki, bu seçimler için heba ettiği bir süreçtir" diye konuştu.

    "Fransız ihtilalinin simgeleri ayaklar altına alındı"

    "Bu oylama Türkiye'den ziyade Fransa'ya, Fransa halkına, Fransa'nın inşa edildiği ilkelere çok büyük bir haksızlıktır" diyen Erdoğan, şunları söyledi:

    "Şimdi ben şu soruyu soruyorum: Fransa'da düşünce özgürlüğü, ifade özgürlüğü var mı? Cevabını da ben veriyorum: Yok! Bizim tarihimizde böyle bir soykırım yok, bunu kabullenmiyoruz; kabullenmemiz mümkün değil. Şu anda bizim ülkemizde resmi, gayri resmi 100 bin civarında Ermeni yaşamaktadır. Bunların bir kısmı vatandaşımızdır, bir kısmı ise vatandaşımız olmayıp şu anda ülkemizde bulunanlardır. Bu özgür tartışma ortamını ortadan kaldırmıştır. Ne yazık ki, Fransız ihtilalinin simgeleri olarak bilinen özgürlük, eşitlik, kardeşlik bugün Fransa tarafından ayaklar altına alınmıştır. Her halde bundan sonra Fransa Voltaire'yi de Montesqueu'yu da konuşmaz."

    Erdoğan, bu kararın bir boyutuna daha değineceğini belirterek, "Bu oylamada Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ırkçılık, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı üzerinden siyaset yapma vardır. Fransa'da sırf kişisel ihtiraslar, sırf seçim kazanmak uğruna Türk, Türkiye düşmanlığı Avrupa ve Avrupa'nın savunduğu değerler uğruna da kaygı vericidir" dedi.

    Uygulamaya konan yaptırımlar

    Erdoğan şöyle konuştu: "Tabii Fransa ile ilişkilerimizi gözden geçiriyoruz. Bundan sonraki Fransa'nın tavrına göre biz de önlemlerimizi, tedbirlerimizi, tedricen etap etap hayata geçireceğiz. Şu anda istişareler için Paris Büyükelçimizi Ankara'ya çağırıyoruz. Şu andan itibaren ikili düzeyde gerçekleştirilmesi ön görülen siyasi, askeri, ekonomik mahiyetteki karşılıklı ziyaretlerle, seminer, eğitim, kurs, personel değişimi gibi faaliyetleri iptal ediyoruz. Avrupa Birliği çerçevesindeki eşleştirme projelerinde Fransa ile artık işbirliğine gitmeyeceğiz. Fransa ile her türlü siyasi istişareyi durduruyoruz. İkili askeri faaliyetler ve ortak tatbikatları şu andan itibaren iptal ediyoruz.

    Bütün üst uçuş ve iniş kalkış izinlerini iptal ediyor, her uçuş için ayrı izin uygulamasına geçiyoruz. Askeri gemilerin liman ziyaretleri için izin başvurularını bugünden itibaren reddediyoruz. 2012 yılı Ocak ayında iki ülke Ekonomi Bakanlarının eş başkanlığında yapılması tasarlanan Türkiye-Fransa Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi toplantısına katılmıyor bu toplantıyı gerçekleştirmiyoruz. Bu ilk etaptır. Altını çizerek ifade ediyorum bu ilk etaptır. İlk aşamadır.

    Yasanın Fransa'daki seyrine göre yeni tedbirler de gündeme gelecek ve tarafımızdan hiçbir tereddüte mahal bırakmaksızın kararlılıkla uygulanacaktır. Bu arada Fransa Ulusal Meclisi'nde sağduyulu, sorumlu davranan, teklife karşı çıkan, karşı oy kullanan parlamenterlere de teşekkür ediyorum. Hatta bazı hükümet üyeleri de bu konuda gerçekten sağduyulu bir imtihan vermiştir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow