hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Umarım o sözlerine sadık kalırlar"

    Umarım o sözlerine sadık kalırlar
    expand

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın TBMM'de bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada Kürtler'e haklarının verilmesi açıklamalarıyla ilgili olarak "Umarız bu sözlerine sadık olurlar" dedi.

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, İzmir Milletvekili Oğuz Ovan, Kocaeli Milletvekili Mehmet Halil Kaplan, CHP Parti Meclis üyesi Levent Eyipişiren, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Celal Doğan, Esenyurt eski Belediye Başkanı Gürbüz Çakan'dan oluşan heyet bir dizi incelemelerde bulunmak amacıyla Diyarbakır'a geldi.

    Heyet, CHP'nin yeni İl Başkanı Muzaffer Sayın'ı ziyaret etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel zenginlikleriyle Türkiye'nin önemli şehirlerinden biri olduğunu, son 25 yıldır yangın yerine dönen Güneydoğu'nun merkezi olduğunu söyledi. Son 10 yıl içinde yapılan seçimlerde siyasi tercihlerin hepsinin aynı olduğunu ve diğişmediğini kaydeden Matkap şunlarrı söyledi:
    "Biz buna saygı duyuyoruz, ama saygı duymadığımız, kabullenemediğimiz bir konu siyasi tercihlerin benzer bir şekilde şekillenmesine rağmen, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizde sorunların giderek derinleştiği. Ne yazık ki son yıllarda CHP bölgede seçimlerde etkili olamadı. Bu aslında Türkiye adına, bölge adına büyük bir eksiklik. Bu konuda uzun zamandan beri ciddi çalışmalar içerisindeyiz."

    Bülent Arınç'ın sözleri

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Arınç'ın bütçe çalışmaları sırasında yaptığı konuşmalara da değinen Matkap şöyle dedi:
    "Bütçe görüşmeleri sırasında ilk defa dikkate değer bir konuşma yapıldı. AKP hükümeti sözcüsü Arınç tarafından. Bu bölgenin beklediği adımlardı. Umarız bu sözlerine sadık olurlar. Geçici bir söylem olarak bunu kabul etmezler. CHP olarak bölgede sorunların demokratik, barışçıl biçimde aşılması için her türlü katkıyı sunmaya hazırız. Ama bu konuda bugüne kadar hükümetin ne dediğini anlayamadık. Önümüzde anayasa çalışmaları var, bu konuda herhangi net bir ifade de bulunmadılar. Sayın Arınç'ın bütçe görüşmelerinde söyledikleri önemli, ama bunu ete kemiğe büründürmek lazım. Bu konuda yapacakları açıklamaları yakından izliyoruz. Her türlü desteğe hazırız. Bölgede gözyaşı, kan, terör, operasyon sözcüklerini artık duymak istemiyoruz."

    Fransa'ya tepki

    Fransa'nın Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarını meclisten geçirmesine de tepki gösteren Matkap, "Konunun Fransız meclisinde tartışılmasını biz kabul etmiyoruz. Konu tarihçilerin tartışması gereken bir konudur. Orda söylenen çok şey var, onu tarihçilere bırakmak gerekiyor. Orada tartışılmamalıydı, oraya taşınmamalıydı. Açıklamaması gereken bir yer varsa o da tarihçilerin açıklaması gerekiyordu" dedi.

    Tutuklamalar iç barış adına sağlıklı değil

    Geçtiğimiz gün yapılan KCK operasyonunda gözaltına alınan 40 gazeteci ile ilgili olarak sorulan soruya ise Matkap şöyle yanıt verdi:

    "Bu konuda düşüncelerimiz çok net ve berrak. Gazeteci mesleğini icra ederken, legal olan, legal olmayan herkesle görüşüp haber toplamak zorunda. Şu an tutuklu gazeteciler içinde KCK kapsamı dışında tutuklu gazeteciler için de bu geçerli. Onlar kimi haberleri seçme, seçmeme özgürlüğüne sahip değil. Her türlü haberi toplamak zorunda. Haber toplama emekçileridir bunlar. Bu nedenle bir telefon konuşmasına takılarak onları gözaltına almak, gerçekten çağın demokratik norm ve standartlarıla örtüşmüyor. Bu savunma emekçileri için de öyle, seçilmişler içinde öyle. Seçilmişler toplumun önderleri, onlara herkes gider herkes sorunlarını anlatır. Herkesi dinlemek zorunda. O nedenle o tür tutuklamalar yapılırken, eğer gerçekten suçlu ise ona diyecek bir şeyimiz yok. Bu arada yargıya dönük, yargının bağımsızlığına dönük de çok ciddi tereddütler var. O nedenle bu tür tutuklamaların iç barışımız adına çok sağlıklı olmadığını düşünüyoruz."

    Baydemir'i ziyaret

    CHP heyeti daha sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i makamında ziyaret etti. CHP Genel Başkanı Nihat Matkap, son yılarda Diyarbakır denince akla ister istemez, kan göz yaşı ve yoksulluk geldiğini, Diyarbakır'ın da bunu hak etmediğini ve bununda kendilerini üzdüğünü söyledi.  

    CHP heyetini odasının kapısı önünde beyaz güller vererek karşılayan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, Diyarbakır'ın sadece yaşayanların zenginliği olmadığını, ülkenin bütününün zenginliği olduğunu dile getirdi. Baydemir, şöyle dedi:

    "Maalesef yılardır, on yılardır coğrafyamızın tümünde olduğu gibi, bu kentimizde de bu zenginliklerimizden yeteri miktarda istifade etmek ve bu zenginliklerimizi Dünya'nın diğer halklarıyla buluşturmak imkanına maalesef sahip olamıyoruz. Bugün bu coğrafyada yaşamını yitiren her askerin, yaşamını yitiren her polisin, yaşamını yitiren her gerilanın, yaşamını yitiren her sivilin, yurttaşımızın, insanımızın herhangi bir ayrım koymaksızın vebalinin, aynı zamanda biz siyasetçilerde olduğuna inanıyorum. Biz risk alırsak, biz sorumluluk alırsak., kardeş kavgasının nihayete erdirmeye muktedir olduğumuza inanıyorum. Bu ülkenin istikrara mutlaka kavuşması lazım. Bu ülke insanını kavgadan, çatışmadan, birbirine kurşun sıkmadan mutlaka ama mutlaka sıyırmamız lazım".
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow