hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bülent Arınç'tan Bahçeli'ye yanıt

    Bülent Arınçtan Bahçeliye yanıt
    expand

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Sayın Bahçeli beni eleştirmiş. Benim sözlerim ne kadar gerçekse, sayın Bahçeli'nin sözleri ne kadar ağır olmasına rağmen o da başka bir gerçek" dedi.

    Arınç, partisinin Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde (AKKM) düzenlenen 3. Olağan İl Gençlik Kolları Kongresi'nde konuştu.

    Son bütçe konuşmasında MHP sözcüsünün bir cümlesini eleştirdiğini anımsatan Arınç, şöyle konuştu: "Mehmet Şandır demişti ki, 'Kürt kimliğini kabul ettiği için AK Parti gafletten öte bir iş yapmıştır.' Bunu kabul etmek mümkün değil. Kalktım cevabını verdim. Sayın Bahçeli beni eleştirmiş. Benim sözlerim ne kadar gerçekse, sayın Bahçeli'nin sözleri ne kadar ağır olmasına rağmen o da başka bir gerçek.

    Biz bu ülkede yaşayan ve kendini Kürt kimliğiyle ifade etmek isteyen her kardeşimize her yurttaşımıza saygı duyuyoruz. Onun kimliğine insan olduğu için saygı duyuyoruz. Ama diyor ki MHP, 'ben Kürdüm' diyen ve kendini Kürt kimliğiyle ifade etmek isteyenlere, 'Hayır sen Kürt olamazsın. Sen dağlarda eskiden yürürken (kart-kurt) diye ses çıkardı. Senin ismin oradan kaldı' demek istiyor. Veya MHP, 'Sen dağ Türküsün sen bilmezsin.' veya (Sen 'Kürtüm' de ama arkasından ben 'Türküm' diye ilave et) demek istiyor.

    Aramızdaki fark bu. Sadece Kürt kimliğine dayanamayan MHP gelsin Bursa'daki bu güzel tabloyu görsün. Bursa'da istediği semte gitsin, istediği evin kapısını çalsın, istediği sokakta kahvede çay içsin ve herkese 'nesin?' diye sorsun. Kürt kimliğinden daha fazlasını bulacaksın. Şimdiden duyacaklarına hazır olsun sayın Bahçeli ve arkadaşları. Allah diyor ki; 'ben sizleri şube şube, kabile kabile yarattım. Birbirimizle tanışın birbirinizle dayanışma içinde olun.' Allah'ın kabul ettiği bir yaradılışı haşa, 'sen o olamazsın' diye tersine çevirmek insan hakkı tanımamaktır."

    "Bir Kürt anne babadan dünyaya gelseydim"

    Arınç, babasının Manisa'nın Büyüksümbüller köyünden Molla Ahmet'in oğlu İbrahim Çavuş olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Köy, Yörük köyü. Bizim dağ ilçelerimiz gibi. Yörük olmaktan iftihar ediyoruz, bundan hiçbir zaman da gocunmayız. Ama ben Molla Ahmet oğlu İbrahim Çavuş'un oğlu olmasaydım, Diyarbakır'ın Silvan ilçesinin bilmem ne köyünde, bir Kürt anne babadan dünyaya gelseydim veya ben Şanlıurfa'da Antep'te bir Arap anne ve babanın çocuğu olarak dünyaya gelseydim veya ben Artvin'in, Rize'nin en uç köylerinde bir laz anne-babanın çocuğu olarak dünyaya gelseydim, bir Arnavut anne ve babanın çocuğu olarak dünyaya gelseydim, bir Gürcü anne babanın çocuğu olarak dünyaya gelseydim, 'niye öz be öz Türk değilim?' diye üzülmezdim. Ya Rab, sana hamdolsun beni Müslüman bir anne ve babadan dünyaya getirdiğin için diye şükrederdim."

    Arınç, farklı kimlikleri, kardeşliği, dostluğu ve kaynaşmayı artıran bir zenginlik olarak gördüklerini vurgulayarak, "AK Parti olarak ayrımcılık yapmayız. Yapsaydık yüzde 50 oy alamazdık" dedi.

    Terörle mücadele

    Terörle mücadeleye de değinen Arınç, yıllardır süren terörle mücadelede en başarılı dönemi yaşadıklarını vurguladı.

    Arınç, 4 aydan bu yana basılmayan in, patlatılmayan mağara, yakalanmayan katil kalmadığını belirterek, şunları kaydetti: "Terörle mücadele ayrı bir şey. PKK bir terör örgütü. Elbette mücadelemiz devam edecek. Anayasal çerçevede bu ülkede kendilerini kendi kimlikleriyle ifade etmek isteyen herkese insan hakkı olarak değer vereceğiz. Eşit yurttaşlarımız olarak bakacağız.

    Unutmayın istiklal mücadelesini birlikte verdik. İnanmayan varsa Çanakkale'ye gitsin, İspirli Ahmet ile Manisalı Mehmet'in kucak kucağa yattığı yere bakın. İsteyen Türkiye'nin bütün şehitliklerine gitsin, Türkiye'nin dışındaki bütün şehitliklere uğrasın. En son Yemen'deki şehitliği ziyaret etmiştim. Doğusu ve batısı ile Kürt ve Türkü ile ta Mekke-i Mükerreme'nin koruyucusu olarak ta Yemen çöllerine giden insanlarımızın kucak kucağa yattığını görün."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow