hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gürsel Tekin: "Anayasa Mahkemesi'ne gideriz"

    Gürsel Tekin: Anayasa Mahkemesine gideriz
    expand

    AK Parti'li Burhan Kuzu'nun Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini düzenleyecek tasarıya, görev süresine ilişkin bir madde konulabileceği açıklamasına Gürsel Tekin'den açıklama geldi. Tekin, seçim sürecini tespit edecek bir madde konması halinde konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını açıkladı.

    Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini düzenleyecek tasarının bu hafta Meclis Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesi bekleniyor. Komisyon Başkanı Burhan Kuzu'nun tasarıya görev süresine ilişkin bir madde konulabileceğini ilişkin açıklamasına CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'den yorum geldi. Seçim sürecini tespit edecek bir madde konması halinde konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını açıklayan Tekin, "Umut ediyorum ki herhalde bu hatayı yapmazlar." dedi. Başbakanın süresine göre Cumhurbaşkanı süresinin ayarlanmaya çalışıldığını savunan Tekin, siyasi partilerin görevinin insanlara yaşam biçimi dayatmak değil, insanların yaşamını kolaylaştırmak olduğunu ifade etti.

    "Kurumsal kimliğe zarar vermiyorsa farklı düşünceler zenginliktir"

    CHP'ye katılım programının rahmetli Menderes'in vefatından dolayı iptal edildiğini dile getiren Tekin, partiye katılacakların önemli kısmının merkez sağdan ve AK Parti'den olacağını belirterek aynı saatte bir katılımın doğru olduğuna inanmadıkları için ileriki tarihlere ertelendiğini ve bunun önümüzdeki günlerde yapılacağını ifade etti. Parti içinde farklı düşüncelerin olmasının bir siyasi parti için zenginlik olduğuna dikkat çeken Tekin, "Eğer kurumsal kimliğe zarar vermiyorsanız farklı düşünceleriniz her zaman çok yararlı olmuştur. Zaman zaman arkadaşlarımızın bir kısmı haklı olarak, belki bizler gibi çok parti kültüründen gelmiş değil. 27 yıldır bu partinin içindeyim, her aşamasında geldim. Gruplar olabilir, her siyasi partide grup var sadece CHP'de değil. Ama bütün grupların bir tek mekanizma var, CHP Genel Başkanı. Genel başkan kurumsal kimliği temsil eden bir insan. Ben dün sayın Deniz Baykal genel başkan iken sayın Baykal'ın grubundaydım; bugün sayın Kılıçdaroğlu var, Kılıçdaroğlu'nun grubundayım. Yani farklı düşünceler partiye zarar vermez, önemli olan o kurumsal kimliğe zarar vermiyorsa sorun yok. Ama maalesef medyamız pireyi deve yapıyor." diye konuştu.

    "Tayinli dönem biterse demokrasi olur"

    Arkadaşlarının hataları eksiklikleri olabileceğinin altını çizen Tekin, şöyle devam etti: "Son dönemde Şike Yasası'yla ilgili AK Partili bir milletvekili, bir milletvekilinin farklı düşünmesi çok doğaldır ve takdir de ettim Şamil Tayyar'ı. Çünkü kendi düşüncelerini rahatlıkla söyledi. Kendi açısından doğru yanlış, o başka bir şey, o tartışılabilir. Ama bir milletvekili düşüncelerini rahatlıkla ifade edebilmeli, kamuoyuyla paylaşabilmeli. Bu partiye zarar vermez, sonuçta gider oy verir, o başka birşey.

    "Partilerin görevi yaşam biçimi dayatmak değil"

    CHP'nin toplumdaki algısına yönelik bir soruya ise Tekin, "Önemli bir şeyi kırılmış vaziyette. Seçim sonrası sayın Genel Başkanla 30-33 ilde dolaştık. Şu anda gidemeyeceğimiz hiçbir il yok. Rahatlıkla gidip kendimizi ifade edip sokakta gezecek durumdayız. Hatta iddia ediyorum; AKP'nin en çok oy aldığı yer neresi, beraber gidelim herhangi bir AKP'li vekille ve bakanla rahatlıkla dolaşabiliriz. Geçmiş dönemde farklı algılar oluşmuş. Algıları çok zordur kırmak. Ama siyasi partilerin görevleri, dünyanın her yerinde olduğu gisi Türkiye'de şu olmalı: İnsanların yaşamını kolaylaştırmaktır, siyasi partilerin görevi insanlara yaşam biçimi dayatmak değil. Onun refahını, onun çocuğunu, geleceğini garanti altına alabilecek siyaset üretmesi gerekiyor. CHP'de bunu yapıyordur." karşılığını verdi.

    "Başbakanın süresine göre cumhurbaşkanı süresi ayarlanmaya çalışılıyor"

    Cumhurbaşkanlığı görev süresinin  siyasi parti tartışmasına sokulmaması gerektiğini anlatan Tekin, Anayasa'da konunu çok açık ve net olduğunu, sürenin 5 yıl dendiğini savundu. "Hiç tartışmasız su götürecek bir tarafı yok 5+5." diyen Tekin, "Sayın Cumhurbaşkanı irade beyan etmeliydi. 'Benim görev sürem 5 yıldır' deseydi, inanıyorum ki bu kadar tartışma da olmazdı. Sayın cumhurbaşkanı da çok iyi biliyor, Anayasayı uyguladığımızda beş yıldır. Bir kanunla bunu düzenleyeceğiz demeleri, doğrusu Anayasaya aykırı, nasıl olacak? Yani bir anayasa değişikliği yapacaklarsa, o ayrı bir tartışmadır, o zaman onu konuşabiliriz. Bir kanunla Cumhurbaşkanı süresini belirlemek yanlıştır, mümkünde değildir. Kanun kanunla değişir, yasa yasayla değişir." şeklinde konuştu. 'Cumhurbaşkanı millet tarafından seçilsin' fantazisinin olayı bu noktaya getirdiğini ileri süren Tekin, şunları söyledi: "Cumhurbaşkanı adayları milletin karşısına çıktı; ne diyecek millete; yol mu, alt yapı mı yapacam diyecek? Ne deyip oy isteyecek? Efendim ben iyi rektör atarım. Başka ne diyecek; böyle birşey olabilir mi? İkincisi başka bir tehlike yüzde 35-40-50 ile siz iktidarsınız. Cumhurbaşkanı yüzde 65 ile seçildi. Ben yüzde 65 ile seçilen bir Cumhurbaşkanı olsam, o iktidara derim ki 'ne konuşuyorsun arkamda yüzde 65 millet iradesi var.' O yanlıştı, bu Parlamento kendi iradesinde Cumhurbaşkanı seçebilecek durumda. Geri dönülmesi doğrudur. Bilmiyorum buna dönülebilir mi, dönülemez mi, hangi gerekçelerle dönülecek. Ama burada maalesef uygulama, sistemi uygulamak değildir, kişiye göre sistem uygulamak. Kişiye göre uyguladığınız zaman olmuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow