hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çiçek: "Bunları söylerken utanıyorum ama... "

    Çiçek: Bunları söylerken utanıyorum ama...
    expand

    Milletvekili maaşlarına ilişkin tartışmalar tüm hızıyla sürerken konuyla ilgili bir açıklama da TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten geldi. Çiçek, "Milletvekilinin aldıkları maaşların önemli bir kısmı uçak, yol, araba parasına gider. Bunları söylerken utanıyorum... " dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TV8'de soruları yanıtlayan Çiçek, gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

    Milletvekili maaşlarının geçmişten beri tartışma konusu olduğunu belirten Çiçek, "Darbe oldu, Meclis kapandı, milletvekilleri perişan, o şirkete bu şirkete sığınmak zorunda kaldı. O dönemin acılarını yaşayanlar bilirler. Milletvekilinin aldığı maaş şahsa ödeniyor gibi gözüküyor ama milletvekilliği müessesesiyle ilgilidir. Bunları söylerken arkadaşlarım bir sıkıntıya giriyor mu
    diye endişe ediyorum" dedi.

    Çiçek sözlerine şöyle devam etti:

    "Milletin vekilinin maaşı tartışma oluyor da devletin memurunun, özellikle piramidin yukarısında olanların maaşları hiç tartışma konusu olmuyor. Milletvekili bir yere kendi arabasıyla gider. Deposunu kendisini doldurur. Çoğu zaman şoförü yoktur, kendi kullanır ama sıradan daire müdürünün bile şoförü, arabası, lojmanı var. Rahmetli Özal döneminde lojman yapılmıştı Oran'a. Herkesin gözüne battı, sattık kurtulduk ama bir Allah'ın kulu da 'Allah razı olsun' demedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milletvekili lojmandan çıktı ama Ankara'daki müsteşar, vali, kaymakam oturuyor. Niye oturuyor değil, mukayese düzgün yapılsın diye söylemeye çalışıyorum. Bir kamu görevlisi bir yere gidecekse uçak biletini devlet alır, arabası devletin, şoför devletindir ve üstelik bir de harcırah alır. Milletvekilinin aldıkları maaşların önemli bir kısmı uçak, yol, araba parasına gider. Bunları söylerken utanıyorum. Kaymakamların, belediye başkanlarının, müsteşarların, genel müdürün, büyükelçilerin temsil ödeneği var. Milletvekilinin bir temsil durumu söz konusu olduğunda kendi maaşından öder. Yaptığı görev sebebiyle ilişki ağı genişlediği için bir kısım sosyal harcamaları var. Buna karşılık da bu yetmiyor.

    "Sizin aldığınız maaş size kalıyor"

    Sizin aldığınız maaş size kalıyor. Milletvekilinin aldığı maaş kendisine büyük ölçüde kalmıyor. Seçime giderken yaptığı harcamalar var. Bunları herkes gözardı ediyor. Meclis Başkanı olduktan sonra istisnasız her partiden beni tebriğe gelindiğinde 'hayırlı olsun' dedikten sonra ikinci konu özlük haklarıyla ilgilidir."

    "Ben istemiyorum, biz bu işi parasız da yaparız, maaşımı bağışlayacağım" diyenlerin olduğunu belirten Çiçek, "Rahmetli Özal döneminde de bu maaşlar gündeme geldiğinde, bu kararı alanları sokağa çıkamaz hale getirenler, şimdi bu maaşları alıyor. Bu noktada dürüst olmak lazım. Böyle konuşuyorsun da peki niye alıyorsun bu maaşı o zaman? Bu konuda da tutarlı olmamız gerekir" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow