hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İçişleri Bakanlığı "gözaltında kaybı" kabul etti!

    İçişleri Bakanlığı gözaltında kaybı kabul etti
    expand

    Gözaltında "kaybedilen" Ali ve Ayhan Efeoğlu kardeşlerin ailesi, Ayhan Çarkın'ın itiraflarının ardından Bursa'da mahkemeye başvurdu. İçişleri Bakanlığı'nın mahkemeye gönderdiği karşı dilekçede, "Dava konusu olay, idarenin eylem ve işlemlerinden kaynaklanmaktadır" denilerek, cenazelerinin İstanbul'da olduğu belirtildi.

    Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberi şöyle:

    Efeoğlu ailesinin avukatı, İnsan Hakları Derneği (İHD) Bursa Şube Başkanı Mustafa Yağcı, "Buna hukuk dilinde 'ikrar' denir. Bakanlık, 'kaybetme' olayının idarenin işlemlerinden kaynaklandığını kendisi kabul ediyor" dedi.

    Yağcı, bugün İçişleri Bakanlığı'nın yanıtına karşın verdiği cevap dilekçesinde, davanın kabul olunması talebinde bulundu.

    İçişleri Bakanlığı: "Cenazeleri İstanbul'da..."

    Bakanlığın yanıtında ayrıca, "Fiil İstanbul'da meydana gelmiştir. Dava dilekçesindeki beyanlara göre kayıp olduğu iddia edilen kişilerin kabirlerinin İstanbul'da olması..." ifadesi de yer aldı. Avukat Yağcı, böylelikle, Efeoğlu kardeşlerin cenazelerinin İstanbul'da olduğunun da kabul edildiğini söyledi.

    İçişleri Bakanlığı dilekçesinde, "zamanaşımı süresinin de fazlasıyla dolduğunu" açıkladı.
    Çarkın'ın itirafları da dilekçede

    İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi öğrencisi Ali, 5 Ocak 1994'te Pendik'te sivil polislerce kaçırıldı. Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği bölümü 2. sınıf öğrencisi olan Ayhan da 6 Ekim 1992'de okulunun önünde sivil polislerce gözaltına alındı. İki kardeşten de bir daha haber alınamadı.

    Olayla ilgili açılan soruşturma, zamanaşımına uğradı. Efeoğlu ailesi, soruşturmanın yeniden açılması ve genişletilmesi talebiyle tekrar savcılığa başvurdu.

    Ayrıca, Avukat Yağcı, 5 Ekim'de Bursa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne verdiği dilekçeyle, İçişleri Bakanlığı'na 20 bin TL maddi, 800 TL manevi tazminat davası açma talebinde bulundu.

    Gözaltında kaybedilmeyle ilgili verilen dilekçede, Sincan Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski Özel Harekatçı Ayhan Çarkın'ın 20, 21 ve 22 Mart tarihlerinde yaptığı itiraflar da yer aldı.

    "Zaten yazılama yapmış!"

    İçişleri Bakanlığı adına Avukat Esra Turan, mahkemeye verdiği yanıtta, ""Görev itirazında bulunuyoruz. Zira, dava konusu olay idarenin eylem ve işlemlerinden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla davanın idare mahkemesinde açılması gerekir" dedi.

    Yanıtta, "Haksız fiil İstanbul'da meydana gelmiştir. Dava dilekçesindeki beyanlara göre kayıp olduğu iddia edilen kişilerin kabirlerinin İstanbul'da olması nedeniyle dosyanın İstanbul Asliye Hukuk Mahkemeleri'ne gönderilmesini talep ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

    "Zamanaşımı süresinin fazlasıyla dolmuş olduğunun" da vurgulandığı dilekçede, Ali'nin "pankart asmak ve yazılama yapmak suçundan yakalandığı" gibi bilgiler de yer aldı.

    "Öldürüldüklerini kabul ettiler"

    Avukat Yağcı, bugün mahkemeye verdiği ikinci dilekçede, "Davaya konu olan zorla kaybetme olayının idarenin eylem ve işlemlerinden kaynaklandığını ikrar ediyor" diyerek, Efeoğlu kardeşlerin kaybedildiğinin Bakanlık tarafından kabul edildiğini söyledi.

    Dilekçede ayrıca, "kabirlerinin İstanbul'da olduğu kabul edilerek, kardeşlerin zorla kaybedildikten sonra öldürüldükleri de kabul ediliyor" dendi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow