hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Genelkurmay'dan Orgeneral Torumtay açıklaması!

    Genelkurmaydan Orgeneral Torumtay açıklaması
    expand

    Genelkurmay Başkanlığı, 27-28 Aralık 2011 tarihlerinde bazı yayın organlarında Orgeneral Torumtay'ın ölümü ile ilgili çıkan haberler hakkında açıklamalarda bulundu. Orgeneral Torumtay'ın hastanede virüs kaptığı iddiaları yalanlanarak, ölüm nedeninin ileri yaş, altta yatan diğer hastalıklar ve bunlara bağlı organ yetmezlikleri olduğu belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı açıklamada 27 ve 28 Aralık 2011 tarihlerinde bir gazetede 'Torumtay'ı hastane virüsü öldürdü' ve 'Yasağa rağmen ölüm koğuşunda' başlıklı haberler yayımlandığı hatırlatıldı. Haberlerde merhum Orgeneral Necip Torumtay'ın esansiyel hipertansiyon, kardiyak arrest (kalbin pompalama işlevi bozukluğu), gut, nefes darlığı tanıları ile GATA'ya getirildiği ve 2,5 ay sürelik yatışı esnasında hastane enfeksiyonlarına yakalandığının iddia edildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

    "Merhum Orgeneral Torumtay önce Aksaz Asker Hastanesi, daha sonra da Marmaris Devlet Hastanesinde iki gün tedavi gördükten sonra, 24 Haziran 2011'de GATA'ya getirilerek 'Geçirilmiş kardiyak arrest (kalp durması)' ve 'Yüksek ateş' tanıları ile şuuru kapalı olarak Dahili Yoğun Bakım Ünitesine yatırılmıştır. Yatışı esnasındaki bulgular, enfeksiyona bağlı şok tablosunu düşündürmüş ve bu tabloya uygun tedaviye başlanmıştır. Merhum Orgeneral Torumtay'ın yoğun bakım tedavisi titizlikle sürdürülmüş ancak yatışından 2,5 ay sonra vefat etmiştir. Yatışı süresince enfeksiyon tabloları gelişmiş ve zamanında tanı konularak uygun tedaviler yapılmıştır. GATA Eğitim Hastanesi Dahili Yoğun Bakım Ünitesi, enfeksiyon riski nedeniyle 03 Mart 2011'de yoğun bakıma hasta kabulünü durdurmuş; Hastane Enfeksiyon Kontrol Komitesi denetiminde kontrol önlemleri yeniden gözden geçirilmiş, gerekli kontrollerin tamamlanmasından sonra Baştabipliğin izni ile 25 Mart 2011 tarihinden itibaren hasta kabulüne yeniden başlanmıştır. Anılan tarih ile Merhum Orgeneral Torumtay'ın yatışı arasında yaklaşık dört ay süre bulunmaktadır. Bu esnada ve ayrıca Merhum Orgeneral Torumtay'ın yattığı 2,5 ay süresince enfeksiyon sayısında bir artış saptanmamış olup, kabul edilebilir düzeyde münferit vakalar tespit edilmiştir. Bu meyanda; Merhum Orgeneral Torumtay'ın vefatı ile, vefatından yaklaşık altı ay önce Yoğun Bakım Ünitesinde saptanan enfeksiyonlar arasında herhangi bir sebep-sonuç ilişkisi yoktur. Merhum Orgeneral Torumtay'ın, vefatı esnasında enfeksiyona bağlı şok tablosunda olduğu tıbbi kayıtlardan anlaşılmaktadır. Ancak, enfeksiyona neden olan mikroorganizma, basında iddia edilen ve Şubat ayında Yoğun Bakımda ilave önlemlerin alınmasına neden olan etkenden farklı bir bakteri olup, vefat esnasında kullanılmakta olan antibiyotiğe duyarlıdır. Hastanın uygun tedaviye rağmen hayatını kaybetmesinin nedenleri; ileri yaşı, altta yatan diğer hastalıkları ve bunlara bağlı organ yetmezlikleridir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklamanın son bölümünde geçen Şubat ayında hastane enfeksiyonu nedeniyle vefat ettiği iddia edilen üç hastanın direk enfeksiyon nedeniyle vefat ettiklerine dair kesin bir bulgu bulunmadığı kaydedilirken, "Bunların da ölüm nedenlerinin; ileri yaş, altta yatan diğer hastalıklar ve bunlara bağlı organ yetmezlikleri olduğu değerlendirilmiştir" denildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow