hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hantepe ve Gediktepe'yi hatırlattı

    Hantepe ve Gediktepeyi hatırlattı
    expand

    Başbakan Erdoğan, Uludere'deki hava saldırısının 10 gün önce gelen bir istihbarat üzerine gerçekleştirildiğini belirterek ellerinde operasyonun 4 saatlik görüntü kayıtlarının bulunduğunu söyledi. Erdoğan, Hantepe ve Gediktepe saldırılarını hatırlatarak alınan tedbirleri değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uludere saldırısında 35 köylünün yaşamını yitirmesiyle ilgili bir açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  "İstihbarat örgütlerimizin yaklaşık 10 gün kadar önce verdiği bilgi üzerine yapılan bir İHA uçuşu. İHA’ların verdiği bilgilerin hemen ardından 2 F-16 uçağımız harekete geçti. İHA’ların bu tespitlerinin bire bir bunlar şudur şeklinde değerlendirilmesi mümkün değil. Sadece orada alınan görüntüler var. Bu görüntüde 40 kişilik grup görülüyor. Daha sonra yapılan tespitlerde bunların sigara mazot kaçakçılığı yaptığı ortaya çıkıyor" diye konuştu.

    Başbakan Erdoğan, "Edindiğim bilgiler bu tür kaçakçılıkları 3-5 bilemediniz 10 kişilik grupların yaptığı yönünde. 40 kişilik bir grubun olması daha önce Gediktepe ve Hantepe baskınlarında silahlar katırlarla taşınmasını hatırlatıyor. O zaman da niye bunlara müdahale edilmemişti denmişti. Bunların hepsi birer ibretti. Bu sefer de güvenlik güçlerimizin böyle bir yanlışa düşmemesi isteniyordu ama Uludere’deki köylülerden 35 vatandaşımız ebediyete intikal etti. Üzüntümüz büyük. Gerekli idari ve adli incelemeler yapılıyor. Adli tıp yetkilileri gerekli incelemeleri yaptılar. Tüm ailelere baş sağlığı, ölülerimize rahmet diliyorum. İncelemeler sonucunda gereken neyse yapılacaktır. Bütün görüntüler ki yaklaşık 4 saattir elimizde mevcut. TSK da gerekli çalışmaları yapıyor" açıklamasını yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'Başlıklar çok acımasız'

    Erdoğan medyayı da eleştirerek, "Devlet halkını bombaladı başlıkları var. Bunlar çok acımasız. Hiçbir devlet bilerek isteyerek kendi halkını bombalamaz. Bazıları da MİT'in istihbaratının olaya neden olduğunu söylüyor. Herhalde onların MİT'in içinde böcekleri var. MİT'in bu konuda son anda verdiği bir bilgi bulunmuyor" dedi.

    Cumhurbaşkanı Gül: Üzüntümüz büyüktür

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul'da cuma namazı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şırnak Uludere'deki olayı değerlendiren Gül, ""Çok talihsiz bir olay olmuştur. Bilgiler göstermektedir ki, hayatını kaybedenlerin hepsi sivil vatandaşlarımızdır. Bundan dolayı sivil, asker hepimizin üzüntüsü gerçekten büyüktür. Muhakkak ki bununla ilgili araştırmalar, nasıl olduğu araştırmaları titiz bir şekilde yapılacaktır"" dedi.

    Davutoğlu: "Mutlaka gerekli tahkikat yapılacak"

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'da Uludere'de 35 kişinin öldüğü hava saldırısıyla ilgili, şunları söyledi:

    "Hukuk devletinin gereği de olacaktır. Bu meseleyi herhangi bir istismar konusu yapmadan hepimizin ortak acısı, ortak meselesi olarak ele almak en doğru yol ve yöntemdir. Orada kaybettiğimiz vatandaşlarımız bizim kardeşlerimizdir, onların acısını derinden hissediyorum ve ailelere başsağlığı, taziye diliyoruz.  Bunun oluş gerekçesi veya süreci ne olursa olsun tek bir insanımızın bırakın canını kaybetmeyi, burnunun kanaması bile bizi ızdıraba sevk eder. Tabi hukuki açıdan bakıldığı zaman Türkiye Cumhuriyeti'nin en temel ilkesi hukuk devleti olmasıdır. Biz terörle mücadeleyi şu ana kadar hukuki ilkeler ve hukuk devleti prensipleri içinde yürütmeye büyük özen gösterdik ve bu konuda da Türkiye'nin terörle mücadelesi aslında bu tür bir istisnai bir olay dışında gerçekten çok dikkatli yürütülen bir mücadeledir. Sivil halkla teröristleri ayırt eden bir mücadele olmuştur, hem sınır ötesi operasyonlarda hem sınır içinde. O bakımdan yine meselenin hukuk devleti ilkeleri etrafında ele alınmasının en doğru yol olacağını düşünüyoruz. Mutlaka gerekli tahkikat yapılacaktır. Bundan kimsenin tereddütü olmamalıdır."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow