hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    KCK duruşmasında Uludere gerginliği

    KCK duruşmasında Uludere gerginliği
    expand

    Diyarbakır'da görülen KCK ana davasına devam edildi. Sanıklar, Şırnak'ın Uludere ilçesindeki hava saldırısında 35 kişinin ölmesi nedeniyle duruşmanın ertelenmesini talep etti. Mahkeme bu talebi reddedince, sanıklarca protesto edildi. Duruşmaya ara verildi.

    Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki 32'nci duruşmaya, mazeret bildiren 20 tutuklu sanık dışındaki 84 tutuklu sanık getirildi.

    Söz alan sanıklardan bazıları Irak'ın Uludere sınırında meydana gelen olay nedeniyle duruşmanın ertelenmesini talep etti. Mahkeme heyetinin talebin yasaya uygun olmadığını belirtmesi üzerine sanıklar, alkışlarla durumu protesto etti.

    Bunun üzerine mahkeme heyeti, duruşmanın huzurunu bozan sanıkların salondan çıkarılmasına karar vererek duruşmaya saat 16.00'ya kadar ara verdi. Daha sonra sanıklar araçlara bindirilerek yoğun güvenlik önlemi altında cezaevine götürüldü.

    İstenen cezalar

    Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, bağımsız milletvekili seçilen Selma Irmak ve Kemal Aktaş ile Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin de aralarında bulunduğu 104'ü tutuklu 152 sanık hakkında "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma", "Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma" ve "Terör örgütüne yardım ve yataklık etme" suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

    Hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü PKK'nın sözde Avrupa sorumlusu Sabri Ok'un ilk şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) 28 yöneticisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 12 belediye başkanı, iki il genel meclisi başkanı ile iki belediye meclisi üyesi de zanlılar arasında yer alıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow