hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hatlı taşımacılığa yeni düzenleme

    Hatlı taşımacılığa yeni düzenleme
    expand

    Tarifeli yolcu ve kargo taşımacılığı yapan yetki belgesi sahipleri, belirlenmiş olan taşıma hattı ve taşıma güzergahına, 1 takvim yılı içinde yasal mücbir sebepler dışında 2 kez uymadıkları takdirde ilgili taşıma hatları iptal edilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının, "Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

    Buna göre, yetki belgesini yenilemek isteyen yetki belgesi sahiplerinin yetki belgelerinin geçerlilik süresince karayolu taşımacılık faaliyetlerinin icrası ile ilgili olarak çalışanların ücret ve çalışma şartlarına, çevrenin korunmasına ve mesleki yeterlilik şartlarına karşı toplam 15 kez, taşıt belgelerinde kayıtlı taşıtlarından herhangi birinin araçların ağırlık ve boyutlarına ve yol ve araç güvenliğine karşı toplam 10 kez, çalıştırdığı şoförlerin herhangi birinin de şoförlerin çalışma ve dinlenme sürelerine karşı toplam 10 kez kusur işlemesinden dolayı idari para cezasına maruz kalmamış olmak sureti ile mesleki saygınlığa sahip olmaları gerekecek.

    Yetki belgesi almanın veya yenilemenin özel şartlarının da düzenlendiği yönetmeliğe göre, yetki belgesini almak veya yenilemek için istenilen belge ve beyanlar, elektronik ortamda oluşturulma, sunum ve erişim imkanına bağlı olarak, Bakanlıkça fiziki olarak istenmeyebilecek, ayrıca istenecek belge ve beyanlar, yönetmeliğin ilgili maddesinde geçen şartlara aykırı olmamak koşuluyla Bakanlıkça belirlenecek.

    Yönetmeliğe göre, yetki belgesi üzerinde bulunan kalıcı hale gelmemiş tüm uyarmalar kaldırılmadan yetki belgesi yenilenmeyecek.

    Yetki belgesi değişikliğinin yapılabilmesi için, yönetmeliğin ilgili maddesinde belirtilen sürelerin aşılmaması, değiştirilmek istenen yetki belgesinin veriliş tarihinden itibaren doksan günden fazla bir sürenin geçmiş olması, dönüşüm nedeniyle oluşan bir ücret ödemesi varsa bu ücret ödemesinin yetki belgesi yenileme hakkı kaybedilmeden önce ve ödeme bildiriminin oluşturulduğu tarihten başlamak üzere en geç beş iş günü içinde yapılmış olması ve değiştirilmek istenilen yetki belgesi üzerinde bulunan kalıcı hale gelmemiş tüm uyarmaların kaldırılması gerekecek.

    -Taşıma hattının iptali-

    Tarifeli yolcu ve kargo taşımacılığı yapan yetki belgesi sahipleri, belirlenmiş olan taşıma hattı ve taşıma güzergahına yasal mücbir sebepler dışında uymak zorunda olacak. Yetki belgesi sahiplerinin, bu hükme 1 takvim yılı içerisinde 2 kez aykırı hareket ettiklerinin tespiti halinde, ilgili taşıma hattı iptal edilecek ve iptal tarihinden itibaren 1 yıllık bir süre geçmeden tekrar verilmeyecek.

    Yolcu taşımacılığı yetki belgesi sahiplerinin, belediye sınırları içinde terminal dışındaki yerlerde yolcu indirilip bindirilebilmesi için Büyükşehirlerde Ulaşım Koordinasyon Merkezinin, diğer yerlerde ilgili belediyenin izin vermesi gerekecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow