hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yamyamlığın mide bulandırıcı tarihi

    Yamyamlığın mide bulandırıcı tarihi
    expand

    İtalya'da 3 kişiyi yemekle suçlanan Slovak Matej Curk "yamyamlık" konusunu yeniden gündeme getirdi. Matej bu konuda ilk değildi. Tarihte birçok yamyamlık vakası bulunuyor. İşte tarihe adını yazdırmış yamyamlar ve korkunç öyküleri...

    Bir insan başka bir insanı neden yer? Bu soruya farklı yanıtlar verilebilir. Sebep açlık ya da kıtlık olabilir. Kültürel ve sosyal nedenler de insanları yamyamlığa itebilir. Günümüzde ise yamyamlık faaliyetinde bulunanların durumu daha çok sosyal sapkınlık ve delilikle açıklanıyor. 

    İşte burada tarihe adını yazdırmış yamyamlık olaylarını sizler için derledik. Bu olayların hepsi yukarıda bahsettiğimiz gibi farklı nedenlere dayanıyor.

    Kurgu yamyam: Hannibal Lecter

    Kuzuların Sesizliği filminde Anthony Hopkins'in canlanidırdığı Hannibal Lecter gerçek olmasa da yamyam denildiğinde ilk akla gelen isimlerden biri oluyor.

    Meiwes

    Almanya'nın Roteburg kentinde yaşayan Meiwes ise gerçek yamyamlardan biri. İnternetten tanıştığı bir erkeği pişirip yiyen Meiwes ömür boyu hapse mahkum edildi.

    Dahmer

    ABD'nin Wisconsin kentindeki evinde kadınlara saldırıp onları öldüren Dahmer, daha sonra kurbanlarını parçalara ayırıp yiyordu. Kurbanlarını vücutlarında deneylerde yapan Dahmer'ın 1985 ile 1994 arasında 15 kişiyi öldürdüğü tespit edildi. Dahmer hapishanedeyken 1994 yılında öldü.

    Sagawa

    Paris'te İngiliz edebiyatı alan Sagawa, 1981 yılında Hollandalı bir üniversite arkadaşını öldürdü. 11 Haziran'daki olayın ardından iki gün boyunca arkadaşını yiyerek beslenen Sagawa daha sonra yakalandı. Psikiyatri hastanesine gönderilen Sagawa bürokratik sorunlardan dolayı Japonya'ya gönderildi. Japonya'da kaldığı hastaneden bir evrak hatası sayesinde çıktı ve serbest kaldı.

    Chikatillo

    Ukrayna doğumlu Andrei Chikatilo Romanovic 50'den fazla cinayet işlediğini itiraf etti. Kurbanlarının vücutlarını yediğini açıklayan Romanovic bunu seksüel nedenlere bağladı.

    Alfred Packer

    Amerikalı altın arayıcısı Packer yamyamlıktan yargılanıp mahkum oldu. Şubat 1874’te Colorado dağlarına 5 kişiyle birlikte altın aramaya gitti. İki yıl sonra tek başına döndü. Yanındaki kişiler sorulduğunda Alfred Packer hepsini meşru müdafaa sonucu öldürdüğünü söyleyip hayatta kalmak için yediğini söylemişti. Hikayesine inanılmadı ve iki ayrı itiraf kağıdının imzalanması sağlandı. Packer daha sonra 40 yıl hapse mahkum oldu. 

    Albert Fish

    Yamyamlığı ile dehşete düşüren Fish ayrıca bir seri katildi. Manhattan’da 10 yaşında bir kız çocuğunu kaçırıp öldürerek adını duyurdu. Bu cinayetten 6 yıl sonra kız çocuğunun ailesine mektup yazarar cinayetin detaylarını anlattı. Mektubu inceleyen polisler Fish’in izini sürüp tutukladı. 16 Ocak 1936’da da Fish idam edildi.

    Sierra Leone Devrimci Birleşik Cephesi

    Sierra Leoneli grup 1990’ların sonunda merkez hükümeti devirmek için kanlı bir ayaklanma başlattı. RUF elmas madenlerinin kontrolünü ele almak için Sierra Leone’nin taşralarında terör estirdi.

    Mauerova ailesi

    Yamyamlığın ilginç örneklerinden biri de Çek Cumhuriyeti’nden Mauerova ailesi. 8 ay boyunca Mauerova ailesinin iki erkek çocuğu ailenin diğer üyeleri ve akrabalarından şiddet görüp öldürüdü ve yendi.esadüfi olaylar sonucu polis ailenin sırrını ortaya çıkardı. Aileden 6 kişi mahkum oldu.

    Batı Karayip Kızılderili kabileleri

    Modern zamanların ilk kaydedilen yamyamlık olayına Kolomb’un keşiflerinden sonra rastlandı. Bunun Avrupa’daki etkisi ise büyük oldu.Kızılderililiği yamyamlıkla özdeşleştiren Avrupalılar Kuzey Amerika’daki Kızılderili kültürünü büyük ölçüde yok etti. Ayrıca kitle katilamı ve kölelik de yüzyıllar boyunca sürdü.

    Uruguay ekibi Stella Maris Koleji Rugby Takımı

    Bu rugby takımı 1972 yılında bir maç için uçakla Şili’nin Santiago kentine uçuyordu. Yoğun tipi ve pilot hatası yüzünden uçak Ant Dağlarına düştü. 11 gün boyunca kayıp 45 kişi arandı. Fakat bulunamayınca tüm yolcular ölü sayıldı. Hikayenin sonrası ise inanılmaz… Takımdan kalan 16 kişi dağın zirvesinde iki ay boyunca ölümcül koşullarda yaşamayı başardı.Hiçbir yiyecek ya da suyun olmadığı bu ortamda, iki ay boyunca, takım üyesi 16 kişi ölen arkadaşlarını yiyerek hayatta kaldı.

    Maori kabilesi

    Yeni Zelanda’da yaşayan Maori kabilesi yamyamlık tarihinin en özgün örneklerinden biri. 1809 yılında Maori savaşçıları Avrupa’dan gelen gemiye saldırdı. Amaçları kabile şefinin oğluna kötü davranan Avrupalılar ı cezalandırmaktı. Bu saldırı sonucu Maori’ler 66 kişiyi gemide öldürüp ölüleri ve canlıları kayıklara doldurup yemek üzere kıyıya getirdi. Birkaç şanslı Avrupalı saklanarak bu ölümcül kayık yolculuğundan kurtuldu.

    Bir Devlet Başkanı: Bokassa

    1979'da bir askeri darbeyle koltuğunu kaybeden Orta Afrika Cumhuriyeti devlet başkanı Jean-Bédel Bokassa, çıkarıldığı mahkemede çok sayıda siyasi cinayetin yanı sıra yamyamlıkla da suçlandı.Diktatörün özel malikanesindeki buzdolabında insan eti parçalarına rastlanmıştı.

    Son yamyam Matej Curko

    Ve bilinen en son yamyam Slovak Matej Curko, bir İtalyan kızı ve iki Slovakyalıyı yemekle suçlanan Curk'un suçu henüz sabit değil. Kurbanlarının bazı parçalarını evindeki buzdolabında saklayan seri katilin, aynı zamanda haklarındaki bilgileri ve cinayet fotoğraflarını da dosyalar halinde arşivlediği ortaya çıktı. Bölgedeki ormanlık alanda yapılan aramada sığ iki mezarda Curco tarafından parçalanmış ve 2010 yılından beri kayıp olan Slovak iki genç kadın Lucia Uchnarova ve Elena Gudjakova'nın ceset kalıntıları bulundu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow