hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail’den 26 yıl sonra Batı Şeria’ya ilk yerleşim yeri inşasına onay

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    İsrail işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da yeni Yahudi yerleşim birimi kurma kararı aldı. İsrail 1993'teki Oslo Anlaşması'ndan bu yana ilk kez Batı Şeria'da yeni yerleşim birimi kuracak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, yeni yerleşim yerinin Güvenlik Kabinesi tarafından onaylandığı belirtildi. 

    Sınır dışı edilmek istenen Suriyeli kendini yaktı

    Batı Şeria'nın kuzeyinde inşa edileceği belirtilen yerleşimde, şubat ayının başında kapatılan Amona Yahudi yerleşim birimi sakinlerinin iskan edileceği kaydedildi. Filistinlilere ait özel mülk üzerine kurulduğu için mahkeme kararıyla kapatılan Amona'da yaklaşık 50 Yahudi aile yaşıyordu. 

    İlan edilen yeni yerleşim, 1993'teki Oslo Anlaşması'ndan beri kurulacak ilk Yahudi yerleşim birimi olacak. İsrail yönetimi, Oslo'dan bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te mevcut Yahudi yerleşim birimlerini sürekli genişletiyor ancak yenisini kurmuyordu.

    Başbakanlık açıklamasında ayrıca, var olan Yahudi yerleşim yerlerinde iki ay önce yapılacağı ilan edilen 5 bin 700 yeni konuttan 2 bini için ihaleye çıkıldığı duyuruldu. Bunun yanı sıra Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Eli Yahudi yerleşim biriminin çevresindeki 900 dönümlük arazinin de "kamu malı" ilan edildiği aktarıldı.

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerlerinin artık genişletilmeyeceğini açıkladı. Buna göre bundan sonra ilan edilecek inşaatların mevcut Yahudi yerleşim sınırları içerisinde olacağı, ancak "güvenlik ve topoğrafik şartların elvermemesi durumunda bu evlerin Yahudi yerleşim yerlerinin dışında ancak buralara mümkün olduğunca yakın inşa edilebileceği" belirtildi.

    Netanyahu'nun bu kararı, ABD yönetimi ile devam eden müzakereler çerçevesinde aldığı ifade edildi.

    İsrail'in fiili işgali altında olan Batı Şeria'da yaklaşık 400 bin, Doğu Kudüs'te ise 200 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre buradaki Yahudi yerleşimlerin tümü illegal kabul ediliyor.

    Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde Batı Şeria, A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı.

    Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e güvenliği İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin idare ve güvenliği İsrail'e bırakılmıştı. 

    Anlaşmaya göre nihai çözüm sağlanana kadar taraflar sahadaki gerçekliği değiştirecek adımlar atmayacaktı. Ancak İsrail bu bölgeye, Oslo Anlaşmasını ihlal ederek Yahudi yerleşimcileri yerleştirmeye ve askeri karargahlar kurmaya devam etti.

    İki milyona yakın Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi ise 2007'den beri İsrail ablukası altında bulunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow