hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    PlayStation 5 ne zaman çıkacak?

    PlayStation 5 ne zaman çıkacak
    expand

    Şu aralar hayli popüler olan “PlayStation 5 ne zaman çıkacak? ” sorusunu masaya yatırıyoruz. İşte yeni nesil konsolların geleceği ve diğer detaylar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu neslin konsollar PlayStation 4 ve Xbox One sanırım biraz zamansız piyasaya sürüldü. Aslında bu durumun biraz şanssızlıktan ibaret olduğunu söylesek sanırım pek de yanılmış olmayız. Zira PlayStation 4 ve Xbox One satışa sunulduğunda 4K ekran deneyimi bu kadar üst seviyelerde değildi. Dahası kimse sanal gerçekliğin oyun dünyasında etkin bir oyuncu olabileceğini aklına bile getirmiyordu. Fakat ne olduysa birkaç senelik sürecin içinde gerçekleşti.

    PlayStation 4, 15 Kasım 2013 tarihinde satışa sunulmuştu. Xbox One’a oranla daha güçlü bir sisteme sahip olan konsol yine de 4K desteği sunmuyordu. Üstelik sistemi de VR oyunlarını verimli bir şekilde oynatabilecek kadar da güçlü değildi.

    Xbox One cephesine baktığımızda işler biraz daha kötüydü. Zira Microsoft’un yeni oyuncağı bırakın 4K çözünürlüğü, oyunları 1080p’de oynatırken bile aşırı ısınıyordu. Dolayısıyla birçok oyun Xbox One’a 1080p yerine 720p çözünürlükle çıkarılıyordu.

    playstation 5 ne zaman çıkacak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güncellemeler ne derece yeterli oldu?

    Elbette 2015 sonrasında 4K ekranların yaygınlaşması ve VR gözlüklerin oyun sektörüne dahil olmasıyla işler bambaşka bir boyuta taşındı. Yeni bir konsol çıkarmak için erken olduğunu düşünen Sony ve Microsoft hali hazırdaki konsollarını güncelleyerek yola devam etme kararı aldılar. Sony 10 Kasım 2016’da PlayStation 4 Pro’yu satışa sunarken, Microsoft ise hala Project Scorpio üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor.

    Peki gelelim işin can alıcı kısmına. Yani PlayStation 5 ne zaman çıkacak sorusuna. Şu aralar bir PlayStation 5 lafıdır aldı gidiyor. Durup durup Sony’e PlayStation 5 çıkış tarihi ile ilgili sorular yöneltilip duruyor. Peki gerçekten Sony’nin böyle bir niyeti var mı?


    playstation 5 ne zaman çıkacak-1

    PS5 er ya da geç çıkacak

    Elbette PlayStation 5 er ya da geç satışa sunulacak. Fakat PlayStation 5 ne zaman çıkacak sorusunun yanıtını pek de yakın bir gelecekte aramamak gerekiyor. Zira PlayStation 4 Pro yeni satışa sunulmuşken, PlayStation VR yeni yeni kendini bulmaya başlamışken, Sony’nin PS5 kartını oynayacağını düşünmek pek de mantıklı görünmüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aslında PlayStation 5’in çıkış tarihinin gecikmesi, oyunlardaki kaliteyi de doğrudan etkileyen bir durum. Zira şu anda oyun yapımcıları geliştirdikleri yapımı 2013 teknolojisi ile satışa sunulmuş bir konsol üzerinden geliştiriyor. Yani oyunların grafikleri ne kadar müthiş olsa da bunlar sonuçta 2013 yılına ait grafikler. Bu gerçek öyle ya da böyle değişmeyecek.

    Genel kanı PlayStation 4 Pro ile oyunlardaki görselliğin iyileşebileceği yönündeydi. Elbette bu mantıken doğru. Zira bir tarafta 1080p’lik bir konsol varken, diğer tarafta ise 4K desteği bulunan bir konsol bulunmakta. Bu durum doğal olarak oyunlar arasında çözünürlük farkını ortaya çıkaracaktır. Fakat kaplamalarda, doku işlemelerinde ve diğer nesnel düzenlemelerde PlayStation 4’ün gücünü göz ardı etmek imkansız diyebiliriz.


    playstation 5

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    PS5 2018'in sonlarına doğru çıkabilir

    Sonuç olarak toparlamamız gerekirse, PlayStation 5’in günümüz şartlarında oyuncular açısından acil bir ihtiyaç olduğunu söylemek sanırım pek de yanlış olmaz. En azından temelinde 4K desteği ve VR oyunları çalıştıracak güce sahip bir konsolun varlığı, PC oyunlarının da kalitesini arttıracaktır.

    Elbette işe konsol üreticilerinin çerçevesinden baktığımızda PlayStation 5’in ya da yeni Xbox konsolunun yakın gelecekte gelmeyeceğini söylemek mümkün.

    Dip not olarak belirtelim. Son zamanlarda ortaya çıkan bazı söylentilere göre yeni nesil konsollar 2018’de satışa sunulabilir. Elbette bu tamamen bir varsayımdan ibaret.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow