hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tahrir devrimi 1. yaşını kutlayacak

    Tahrir devrimi 1. yaşını kutlayacak
    expand

    Mısır'da Mübarek rejimine karşı ayaklanmaların başladığı 25 Ocak'ta yapılacak yıl dönümü kutlamaları için çeşitli kesimlerden farklı çağrılar yapılıyor. Tahrir devriminin başını çeken 6 Nisan hareketi askeri konseyin istifasını isteyecek. Müslüman Kardeşler'in ise henüz bir tutumu yok.

    25 Ocak tarihinin resmi olarak kutlanmasını isteyen iktidardaki Yüksek Askeri Konsey, 25 Ocak 2012 tarihini resmi tatil ilan etti ve kutlamaların toplumun tüm kesimlerinin katılımı ile resmi çerçevede yapılacağını açıkladı.

    Mübarek'e karşı isyan hareketini başlatan birçok sol ve liberal grup ise Tahrir Meydanı'nda 25 Ocak günü gösteri düzenleyerek iktidarda bulunan Yüksek Askeri Konsey'in istifasını isteyeceklerini duyurdu. Bu grupların başını Mübarek'e karşı uzun yıllar mücadele eden Liberal Kifaye (Yeter) Hareketi ile 6 Nisan Hareketleri çekiyor.

    Seçimlerde oyların yüzde 70'ini alan Müslüman Kardeşler ile Selefi Nur Partisi'nin ise kutlamalar ile ilgili henüz net bir tutumu yok.

    Sosyal paylaşım sitelerinde örgütlenen bazı gruplar, devrimin yıl dönümünde askeri yönetimi sonlandırmak ve Mübarek ailesinden kısas almak üzere Mübarek'in oğulları ile İçişleri eski Bakanı Habib El Adli'nin kaldığı Tora Cezaevi'ne yürüyeceklerini dile getirdiler.

    Birçok siyasi organizasyon, Tahrir Meydanı'nda geniş katılımlı mitingler düzenleyebilmek için çalışmalara başladı.

    Sosyal paylaşım sitelerinde örgütlenen birçok aktivist, 25 Ocak 2012'de yapacakları gösterilere "Yeniden devrim, devrimi koruma ve devrimi tamamlama" gibi isimler koydular.

    Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) eski başkanı ve Mısır muhalefetinin önemli isimlerinden Muhammed El Baradey, güvenli bulması halinde, devrimin yıl dönümünde göstericilerin önünde yürüyeceğini söyledi.

    Mısır İçişleri Bakanlığı ile ordunun, halk ayaklanmasının yıl dönümünde ülke genelinde geniş güvenlik önlemi alacağı ancak gösterilere müdahale etmeyeceği bildiriliyor.

    Mısır'da 30 yıllık Mübarek rejimine karşı 25 Ocak 2011 tarihinde "Öfke günü veya öfke Cuması" adı altında gösteriler başlamış, muhaliflerin gösterileri karşında Mübarek 11 Şubat 2011 tarihinde görevlerini orduya devrederek istifa etmişti.

    İlk dış ziyaret Libya'ya  

    Öte yandan Mısır'ın resmi ajansı MENA'nın askeri yetkililere dayanarak verdiği habere göre, Tantavi bu gün Libya'ya hareket edecek ve burada Libya Ulusal Geçiş Konseyi liderleri ile görüşecek. Libya gezisi, Mübarek'in 11 Şubat 2011 tarihinde görevini orduya devrederek çekilmesinin ardından Yüksek Askeri Konsey Başkanı olan Tantavi için ilk yurtdışı ziyareti olma özelliği taşıyor.

    Tantavi'nin Libya'ya bakanlar, işadamları ve uzmanlardan oluşan geniş bir heyet ile gideceği belirtilirken, ziyarette, Libya'nın yeniden yapılandırılması ve iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alınması bekleniyor. Uzmanlar, Tantavi'nin Libya yetkilileri ile görüşmesinde gündeme getireceği bir diğer konunun ise Kaddafi döneminde Libya'da çalışan fakat çatışmalar nedeni ile ülkelerine dönmek zorunda kalan Mısırlı işçiler sorunu olduğunu söylediler.

    Mısır ile Libya, Tantavi'nin Trablus'a yapacağı ziyaret sırasında sayısız işbirliği protokolünü imzalamaya hazırlanırken Arap Baharı'nın ardından iki ülke arasındaki ilişkilerde de yeni bir dönem başlatmayı planlıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow