hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Denktaş'a son görev...

    Denktaşa son görev...
    expand

    KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, son yolculuğuna uğurlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Denktaş, 30 yılı aşkın süreyle görev yaptığı Cumhurbaşkanlığı'ndan son kez uğurlandı.

    Vefat ettiği YDÜ Hastanesi'ndeki törenin ardından dün KKTC Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na nakledilen Denktaş'ın naaşı için, Türkiye'den gelen üst düzey konukların da katılımı ile bugün ikinci kez devlet töreni düzenlendi.

    Törende, protokol taziye defterini imzaladı.

    Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan ve diğer konuklar Denktaş'ın naaşının başında durarak Denktaş'ın ailesine taziyelerini sundu.

    Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda dün katafalka konan Rauf Denktaş'ın naaşı önünde halkın sabaha kadar saygı geçişi sürdü. Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın çocukları ve torunları da taziyeleri kabul etti. 

    Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın tabutu başında hem askerler hem de üst düzey devlet görevlileri tarafından saat 09.30'a kadar ihtiram nöbeti tutuldu. Düzenlenen törende, taziye defterinin protokol tarafından imzalanmasının ardından, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın naaşı, askerler tarafından top arabasına taşındı.

    KKTC Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki törenin ardından top arabasına konulan Denktaş'ın naaşı, yaklaşık 3 kilometre mesafedeki Selimiye Camisi'ne getirildi.

    Camiye kadar olan güzergah boyunca vatandaşlar zaman zaman alkışlarla Denktaş'ı son yolculuğuna uğurladı.

    Öğle namazı kılınırken Denktaş'ın eşi Aydın Denktaş ve oğlu Serdar Denktaş bir süre tabuta sarıldılar. Öğle namazının ardından Denktaş için cenaze namazı kılındı. Namaza, ailesi, yakınları, Türkiye ile KKTC devlet erkanının yanı sıra siyasi parti genel başkanları, eski siyasetçiler, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner, sendika ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

    Denktaş'ın naaşının Selimiye Camii'ne götürüldüğü yol üzerinde duvara, üzerinde “Şehit abime, babama, dedeme selam söyle başkanım” ve “Sevemez hiç kimse seni benim sevdiğim kadar” yazılı dövizler dikkati çekti. Yol boyunca Denktaş'ın naaşı üzerine zaman zaman karanfil de atıldı.

    KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı'nın naaşı, Selimiye Camii’nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Girne Kapısı'na götürüldü. Denktaş'ın cenazesi, burada yapılacak törenden sonra defnedilmek üzere Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT) anıtının bulunduğu Cumhuriyet Parkı’na taşınacak.

    "Toros" kod adlı Denktaş, 1957’de Rum EOKA örgütüne karşı kurulan TMT’nin liderliğini, Türkiye’deki Özel Harp Dairesi tarafından görevlendirilen “Bozkurt” kod adlı Albay Rıza Vuruşkan ile birlikte yürütüyordu. Denktaş böylece, ettiği "gizlilik yeminini" de TMT anıtının altına götürmüş oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow








    Ankara lefkoşa'da

    Cenaze törenine Denktaş'ın ailesi ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan İrsen Küçük ve yetkililer, Türkiye'den de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile CHP eski genel başkanları Deniz Baykal, Hikmet Çetin ve Altan Öymen katıldı.

    Gül'den Aydın Denktaş'a teselli

    Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki tören sırasında Rauf Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş'a başsağlığı dileklerini iletti ve açılan taziye defterini imzaladı.

    Bu arada Aydın Denktaş, Cumhurbaşkanı Gül'ün omzuna yaslanarak ağlarken, Gül de Aydın Denktaş'ı kucaklayarak teselli etti. Gül ve Erdoğan, defin törenine katılmadan Türkiye'ye döndü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Lefkoşa’daki törene, ayrıca çok sayıda bakan ve yüzlerce yetkili ile Rahşan Ecevit'in de aralarında bulunduğu çok sayıda isim katılıyor.

    CHP özel uçak kaldırdı

    CHP heyeti Lefkoşa’ya özel uçakla gitti. Kılıçdaroğlu’nun başkanlığındaki heyette Baykal, Öymen ve Çetin ile bazı partililer de yer aldı.

    Cenaze töreni nedeniyle Lefkoşa’da ve tören güzergahlarında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Lefkoşa’da yas nedeniyle kapatılan işyerlerine ve caddelere Denktaş’ın posterleri asıldı.

    Denktaş'ın cenazesi dün Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi'nde düzenlenen törenin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na getirilmişti. 

    Türkiye'deki camilerde sala verildi

    Diyanet İşleri Başkanlığı Basın Müşavirliği'nden alınan bilgiye göre, başkanlıkca, mütfülüklere talimat gönderildi.  Talimata göre, yurttaki tüm camilerde KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı için öğle  namazından önce sala verildi.

    13 Ocak Cuma günü hayata gözlerini yuman Rauf Denktaş, bugün düzenlenen törenin ardından KKTC'de defnediliyor. Denktaş'ın vefatı sonrasında, hem KKTC'de, hem de Türkiye'de bayraklar da yarıya indirilmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow