hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Güvenlik ortağı olmak yetmez

    Güvenlik ortağı olmak yetmez
    expand

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile ABD arasında bölgesel konularda, siyasi ve güvenlik alanındaki işbirliğinin çok iyi düzeyde devam ettiğini belirterek, "Türkiye, ABD'nin güvenlik alanındaki bir ortağı olmanın yanında, bir ekonomik ortağı olmayı da istiyor. Stratejimiz bu yönde" dedi.

    Davutoğlu, Washington'daki temasları kapsamında, Amerikan Türk Konseyi'nin (ATC) yönetimi ve üyeleri tarafından onuruna verilen öğle yemeğinde bir konuşma yaptı.

    Konuşmasında, Türkiye ile ABD arasında terörle mücadelede iyi bir işbirliğinin olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Usame Bin Ladin'in öldürülmesinin ardından El Kaide hemen hemen bitmiş durumda. Tehdit bitti demiyorum, terörizm tehdidi her yerde var, ama terör perspektifinden bakıldığında, terör örgütü PKK, Türkiye için hala ana güvenlik tehdidi oluşturmaya devam ediyor" diye konuştu.

    Avrupa'da ekonomik kriz, Ortadoğu'da ise politik krizin yaşandığı bu dönemde Türk-Amerikan ilişkilerinin yeni bir çerçeve içerisinde yeniden yorumlanması ihtiyacını ifade eden Davutoğlu, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Türkiye-ABD ilişkileri için kullandığı "model ortaklık" tanımlamasının doğru bir tanımlama olduğunu dile getirdi.

    Türkiye'nin artık sadece bir stratejik ortak değil, aynı zamanda bir ekonomik güç olmak istediğini söyleyen Davutoğlu, bu küresel kriz döneminde G-20'nin bir üyesi olarak ekonomik işbirliği alanında ABD ile özel boyutta ilişkilere sahip olmak istediklerini belirtti.

    "İlişkilerimiz sadece güvenlik işbirliğiyle sınırlanamaz"

    Model ortaklığın kendileri açısından, Türk-Amerikan ilişkilerinin çeşitlendirilmesi anlamına geldiğini belirten Davutoğlu, bu ilişkilerin sadece güvenlik alanındaki işbirliğiyle sınırlanamayacağını vurguladı. İki ülke arasında üst düzey ve çok iyi işleyen bir siyasi diyaloğun bulunduğuna işaret eden Davutoğlu, NATO bünyesinde de iki ülke olarak mükemmel bir işbirliği gösterdiklerini kaydetti.

    "AB, Türkiye'yi anlamıyor"

    Davutoğlu, "Türkiye eğer bugün AB üyesi olsaydı, Avrupa ekonomisi çok daha dinamik ve rekabetçi olurdu ve ekonomik kriz sırasında çok daha iyi bir performans gösterirdi. 2010'da 1,5 milyon Avrupalı işini kaybederken, aynı yıl Türkiye'de 1,5 milyon yeni istihdam yaratıldı. Hala yeni yükselen güç Türkiye'yi anlamıyorlar. Ama ABD, Türkiye'nin stratejik bir müttefiki olarak bunu çok daha iyi anlıyor. Türkiye, ABD'nin güvenlik alanındaki bir ortağı olmanın yanında, ekonomik ortağı da olmak istiyor. Stratejimiz bu yönde. Bu nedenle özel mekanizmalar kurduk. Aramızdaki ekonomik işbirliğine daha fazla odaklanmalıyız" diye konuştu.

    Ortadoğu'daki süreç, Balkanlar gibi 20 yıl gecikti

    Bölgesel konularda ise önlerinde zorlu bir yılın olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Ortadoğu'daki ana mücadele, Soğuk Savaş yapılarını muhafaza etmek isteyenlerle, bu yapıları değiştirmek isteyenler arasında. Bu gecikmiş bir süreç. Bu süreç 1990'larda olmalıydı, Balkanlar'da olduğu gibi. 20 yıl gecikti" dedi.

    Willard Oteli'nde düzenlenen yemeğe, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Ekonomi ve İş Çevresinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Jose Fernandez, ABD'nin şu anki Bağdat Büyükelçisi ve eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan ile çok sayıda davetli katıldı.

    Telefon diplomasisine devam

    Öte yandan Suriye konusundaki telefon diplomasisini Washington'da da sürdüren Davutoğlu, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi ile Washington'da bulunan İtalya Dışişleri Bakanı Giulio Terzi ile görüştü.

    BM'yi hareket geçirmeye kararlıyız

    Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, "Pazartesi-salı günü özellikle bu uluslararası toplantı ve platform oluşturma konusundaki çalışmalarımızda önemli bir mesafe alacağımızı düşünüyorum. Önümüzdeki haftanın ortasına doğru bu tablo daha netleşir. BM'nin Cenevre ofisinde, özellikle Suriye'ye insani yardım akışının sağlanması için Türkiye olarak bir girişim başlatıyoruz. BM sistemini harekete geçirmeye kararlıyız. Bu sabah da BM Genel Sekreteriyle bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğim" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow