hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran, İslam devrimini kutladı

    İran, İslam devrimini kutladı
    expand

    İran İslam Devrimi'nin 33. yıl dönümü dolayısıyla ülke genelinde kutlama törenleri düzenlendi.

    Devlet televizyonu, 31 eyaletle birlikte 850 kadar merkez ve ilçede düzenlenen kutlama törenlerine milyonlarca kişinin katıldığını bildirdi. Kutlamaların sembol ve merkezi olan başkent Tahran'daki Azadi Meydanı ve çevresinde düzenlenen törenlere ise yüzbinlerce kişi katıldı.

    Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve Gazze'deki Filistin hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye de buradaki törenlere katılarak konuşma yaptı.

    Kentin dört bir yanından Azadi Meydanı'na doğru hareket eden vatandaşlar, İran İslam Devrimi'ne ve Dini Lider'e bağlılıklarını ifade eden çeşitli pankart, döviz ve fotoğraf taşıdı.

    "ABD'ye ölüm", "İsrail'e ölüm" yazılı pankart ve döviz taşıyan vatandaşlar, ayrıca sık sık bu ülkeler aleyhinde slogan attı. Törenlerde İran'ın yanı sıra Bahreyn, Filistin ve Suriye bayrakları da taşındı.

    Güvenlik güçlerinin sıkı önlem aldığı Azadi Meydanı ve etrafı ayrıca helikopterlerle havadan da kontrol edildi.
    Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlayan tören, konuşmalar ve devrim marşlarının ardından öğlen ezanıyla son buldu.

    Törenleri Türkiye, ABD, İngiltere, Rusya, Çin, Fransa, Almanya başta olmak üzere 33 ülkeden 278 yabancı ve yüzlerce yerli basın mensubu takip etti.

    Bu arada Devlet Televizyonu, dini, siyasi ve askeri liderlerin de kutlamalar kapsamında halkla birlikte yürüyüşe katıldığını duyurdu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow