hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Arap Birliği'nden Suriye'ye büyük darbe

    Arap Birliğinden Suriyeye büyük darbe
    expand

    Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen toplantıda Arap Birliği, BM'ye Suriye için ortak barış gücü oluşturulması konusunda çağrıda bulundu.

    Arap Birliği Dışişleri Bakanları'nın Mısır'ın başkenti Kahire'de yaptıkları Suriye toplantısının sonucunda 14 maddelik bir karar taslağı üzerinde mutabakat sağlandı.

    Toplantıda Arap Birliği'nin karar taslağının tamamına Lübnan çekimser oy kullanırken, Cezayir, Arap Birliği'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne ortak barış gücü kurulması ile ilgili çağrı yapmasını içeren maddelere karşı çekimser oy kullandı.

    Karar tasarısında, Arap Birliği'nin BM'ye Suriye için ortak barış gücü kurulması yönünde çağrı yapmasına onay verildi.

    Tunus'ta uluslararası bir konferansın toplanması konusu da Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısından çıkan bir başka yeni karar oldu.

    Arap Birliği Suriye'deki gözlemci heyetinin misyonunu sona erdirirken, Suriyeli diplomatların ve dışişleri misyonun uluslararası kurumlar ile toplantılardaki temsil yetkileri durduruldu.

    Muhaliflerin desteklenmesi

    Suriye muhalefeti ile iletişim kanallarının açık tutulacağı belirtilen karar metninde, muhalifetin desteklenmesi görüşüne de yer verildi. Arap Birliği, Suriye rejimine karşı tüm uluslararası enstrümanların kullanılması üzerinde mutabakat sağlarken, insani ihtiyaçlar dışında Suriye ile ticaretin durdurulması konusunda daha önce alınan kararın daha etkili bir biçimde uygulanması istendi.

    Suriye'deki sivil ölümlerinin son bulması ve kentler çevresindeki askeri kuşatmaların kaldırılması isteğinin yinelendiği karar metninde, Kızılay ve Kızılhaç gibi kuruluşların Suriye halkına insani ve tıbbi yardımlarda bulunması gerektiği bir kez daha hatırlatıldı.

    Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısının başlangıcında konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud Bin Faysal, Suriye'nin bu güne kadar yapılan tüm barış tekliflerini reddettiğini savunarak, Suriye rejiminin kan dökmesine karşın somut adımlar atılmasını istemişti.

    Faysal, Suriye'de kan dökülmesinin devam ettiğini hatırlatarak, Arap Birliği'nin buna seyirci kalamayacağını ifade etmişti.

    Suriye kararları reddetti

    Öte yandan Suriye'nin Arap Birliği'ndeki daimi temsilcisi ve Kahire Büyükelçisi Yusuf Ahmet, Suriye'nin, Arap Birliği'nin kararlarını bütün ayrıntılarıyla reddettiğini belirtti.

    Suriye resmi haber ajansı SANA'da yer alan habere göre, bugün Arap Birliği'nin Suriye konulu toplantısından sonra bir bildiri yayınlayan Yusuf Ahmet, Suriye'nin Arap Birliği kararlarını tüm ayrıntılarıyla reddettiğini ve daha önce ülkesinin, gıyabında alınacak her türlü kararla ilgisi olmadığını ilan ettiğini hatırlattı.

    Esad'a anayasa taslağı

    Bu arada Suriye Devlet başkanı Beşşar Esad'ın, yeni anayasa taslağı hazırlamakla mükellef komisyon tarafından hazırlanan anayasa taslağının bir nüshasını teslim aldığı bildirildi.

    Suriye resmi haber ajansı SANA'da yer alan haberde Esad'ın, bugün, yeni anayasa taslağı hazırlamakla görevlendirilen heyetin üyeleriyle bir araya geldiği ve heyetin başkanından, incelenip halk oylamasına sunulmadan önce Halk Meclisi'ne gönderilmesi amacıyla, hazırlanan yeni anayasa taslağının bir nüshasını teslim aldığı belirtildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow