hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'İran, Türkiye'yi devre dışı bırakacak'

    İran, Türkiyeyi devre dışı bırakacak
    expand

    İnternet korsanları tarafından ele geçirilen Suriye Cumhurbaşkanlığı ofisine ait yazışmalar İsrail'in Haaretz gazetesi tarafından yayınlandı. Gazetenin iddiasına göre, İran Türkiye'yi devre dışı bırakıp Irak üzerinden, hava ve kara koridoru açmayı önermiş. Şam yönetimi yaptırımlarla başa çıkmak için İran'dan fikir almış.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası toplumun uyguladığı yaptırımlar Suriye'de rejimin nefes almasını zorlaştırıyor. Şam yönetimi çareyi, yıllardır yaptırımlar ile yaşayan İran'da buldu.

    İsrail'in Haaretz gazetesi, Suriye'nin yaptırımlardan nefes almak için, yıllardır uluslararası yaptırımlarla yaşamaya alışkın ve müttefiki İran ile bu konuda görüş alışverişinde bulunduğunu ortaya çıkardı.

    Suriye Cumhurbaşkanlığı ofisine ait bazı belgeler, geçtiğimiz günlerde dünyaca ünlü internet korsanları "Anonymous" grubu tarafından ele geçirilmişti. Haaretz gazetesi bu belgelerden Şam ile Tahran arasında geçenleri yayınladı.

    Gazetenin iddiasına göre, belgelerdeki en çarpıcı nokta İran'ın, Türkiye'yi devre dışı bırakarak Irak üzerinden Suriye'ye hava koridoru açmaya çalışması.

    8 Aralık 2011 tarihinde İran heyetinin başkent Şam'a ziyaretinin ardından Devlet Başkanlığı İşlerinden Sorumlu Bakan Mansur Azzam'ın kaleme aldığı bir bilgi notunda, iki ülkenin Türkiye'nin uyguladığı uçuş ambargosuna karşı ortak hareket etmeyi görüşmesi dikkat çekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Haaretz'in iddiasına göre İran, Suriye'ye Türk hava sahasını devre dışı bırakarak iki ülke arasında malların gidip gelmesi için hava ve kara koridoru kurulmasını önerdi. Kara koridoru Irak üzerinden geçerek Türkiye'nin olası müdahalesini hukuka aykırı kılacak.

    Haaretz'e göre, nükleer programı nedeniyle uluslararası toplumun sert ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalan Tahran yönetimi Şam'la ikili ticareti geliştirerek iki ülkeye nefes aldırmayı planladı.

    İran, Suriye'ye et, kümes hayvanları, zeytinyağı ve meyve ihracatına karşı 1 milyar dolardan fazla ödeme yapmayı önerdi. Buna ek olarak, petrol zengini İran'ın Suriye'den bir yıl boyunca günde 150 bin varil petrol satın alması da heyetlerin görüştüğü konular arasında.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow