hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Davutoğlu: "Bekle-gör' tavrında olamayız"

    Davutoğlu: Bekle-gör tavrında olamayız
    expand

    Ahmet Davutoğlu ile ikili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Hillary Clinton, "Türkiye, acımasız Esad rejimine bir alternatif örnek oluşturuyor" dedi. Davutoğlu ise "Suriye konusunda uluslararası toplum ve bölgesel ortaklar olarak 'bekle-gör' tavrı içinde olamayız" dedi.

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Clinton, önce çalışma yemeğinde bir araya geldi. Davutoğlu ve Clinton, daha sonra yaptıkları ikili görüşmenin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi. 

    Sözlerine "Davutoğlu ile görüşme fırsatı bulmaktan her zaman memnuniyet duyarım" diye başlayan Clinton, Türkiye ve ABD'nin ortak değerleri paylaştığını ve iki ülkenin, sadece kendi halkları için değil, dünyanın her yerindeki halkların barışçıl ve zengin bir geleceği için yakın çalıştıklarını söyledi.

    "Omuz omuza duruyoruz"

    Clinton, Türk-Amerikan ilişkilerini sadece ikili bazda değil, bu ilişkilerin bölgesel ve küresel bazda ne anlama geldiği noktasında değerlendirmek gerektiğini ifade ederek, transatlantik savunma ve istikrar için NATO müttefikleri olarak, terör örgütü PKK'dan El-Kaide'ye kadar terörizmle mücadelede bir ortak olarak, karşılıklı ticaret ve yatırım alanlarında birer ekonomik ortak olarak, çok şekillerde iki ülkenin omuz omuza durduğunu kaydetti.

    "Türkiye acımasız Esad'a alternatif"

    Açıklamasında Suriye konusuna da değinen Clinton, şunları söyledi:

    ABD Dışişleri Bakanı Clinton: "Arap Birliği'nin 'Suriye'nin Dostları' grubuna katılmayı arzuluyoruz. Hem Davutoğlu hem ben, Suriye'deki krize çözüm yolunda çok aktif rol oynayacağız. Suriye'deki rejime, şiddet kampanyasına son vermesi için diplomatik baskıları yoğunlaştıracağız. Hedefe odaklı yaptırımları güçlendireceğiz. Hem Suriye içindeki hem de Suriye dışındaki muhalefet gruplarına yönelik erişimlerimizi artıracağız. Esad rejiminin eylemlerinin kınanması noktasında uluslararası toplumu bir araya getireceğiz. Hem Suriye içindeki hem de Suriye dışındaki muhalefet gruplarına açılımımızı artıracağız. Türkiye ve diğer ülkelerle yakın çalışma içinde olacağız. Türkiye liderlerden biri ve komşu olarak bu konuyla en fazla ilgili ülkeler arasında. Türkiye, acımasız Esad rejimine bir alternatif örnek oluşturuyor."

    Clinton bir soru üzerine, Suriye'ye barış gücü talebinin, uzlaşıyı gerektirecek bir talep olduğunu söyledi.

    İran'a hem yaptırım hem diyalog

    İran'a hem yaptırım hem de bu ülkeyle diyalog seçeneğini içeren çift yönlü yaklaşımlarının devam ettiğini söyleyen Clinton, İran'ın barışçıl nükleer enerji hakkını tanıdıklarını, ancak aynı zamanda bu ülkenin yerine getirmesi gereken uluslararası sorumlulukları bulunduğunu söyledi. Clinton, Davutoğlu ile görüşmesinde ayrıca, Türkiye'nin bölgedeki yeni demokrasilere sağladığı desteği ve Türkiye'nin başarılı demokrasisinin "gerçek bir örnek" oluşturmasının öncelikleri olduğunu belirtti.

    Davutoğlu: "Olumlu katkı sunmak istiyoruz"

    Davutoğlu, bugün Türk-Amerikan ilişkilerinin, ABD Başkanı Barack Obama'nın tanımladığı gibi bir model ortaklık ilişkisi olduğunu kaydederek, bu ilişkilerin sadece güvenlik boyutlu değil, aynı zamanda ekonomik alanda da bir model ortaklık ilişkisi olmasını istediklerini kaydetti. ABD ile NATO bünyesinde paylaştıkları birçok konunun bulunduğuna dikkati çeken Davutoğlu, Ortadoğu'nun tarihi bir değişim süreci ve dönüm noktasında olduğunu söyledi. Türkiye'nin bölgede istikrar, ekonomik büyüme ve zenginliğin adası olduğunu dile getiren Davutoğlu, "ABD ile özel ilişkilere sahibiz ve çevremizdeki tüm bu krizlerin çözümü yolunda olumlu katkılarda bulunmak istiyoruz" dedi.

    "Bekle-gör tavrında olamayız"

    Şu an çevrelerindeki en sıcak konunun Suriye olduğuna işaret eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

    "Suriye'de gerçek bir insani trajedi yaşanmakta. BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve Çin'in vetosunun ardından yaşanan çıkmazdan sonra, uluslararası toplum ve bölgesel ortaklar olarak 'bekle-gör' tavrı içinde olamayız. Suriye halkına insani yardımlar konusunda yeni bir girişim gerektiği konusunda Clinton'la mutabık kaldık. Bu konuda Türkiye olarak Cenevre'deki BM İnsan Hakları Komisyonu'nda yeni bir girişim başlattık. Tunus'taki toplantı, Suriye halkına yönelik dayanışmanın gösterilmesi ve Suriye rejimine şiddet yanlısı politikalarını sürdüremeyecekleri yönünde güçlü ve net mesaj gönderilmesi bakımından önemli bir uluslararası platform olacak. Türk-Amerikan ilişkilerinin sadece güvenlik boyutlu değil, ekonomik alanda da bir model ortaklık ilişkisi olmasını istiyoruz."

    Bir soru üzerine Suriye konusunda tüm seçenek ve senaryoları düşünmeleri gerektiğini de belirten Davutoğlu, "Umarım diğer senaryolar için planlara gerek kalmaz" dedi.

    "İran'la yoğun müzakerelerle sonuca varılabilir"

    İran konusunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, İran'ın müzakerelerin yeniden başlaması isteğinde olduklarını belirterek, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile yakın temas halinde olduklarını söyledi. Müzakerelere güçlü bir siyasi iradeyle ve iyi niyetle başlanması ve sonuç odaklı bir sürecin izlenmesinin taşıdığı önemi dile getiren Davutoğlu, "Sadece bir toplantı yapıp, bir sene sonra bir toplantı daha yapmak, aynı zorlukları, aynı süreçleri bir daha yaşamak değil, biraraya gelmeli ve sorunu çözene kadar ayrılmamalılar. Eğer böylesine bir konsantre olunmuş müzakere olursa, bir çözüme ulaşılacağını umuyoruz" diye konuştu.

    Bir soru üzerine, bu müzakerelerin iki prensip temelinde olması gerektiğini söyleyen Davutoğlu, "İran, nükleer teknolojilerinin hiçbir askeri boyutu olmayacağına dair garanti vermeli, ancak aynı zamanda da, barışçıl nükleer teknolojiye sahip olma hakkı İran da dahil olmak üzere tüm ülkelere tanınmalı. Sürece katkı adına herşeyi yapmaya kararlıyız" dedi.

    Panetta, füze kalkanı için teşekkür etti

    Davutoğlu ziyareti çerçevesinde ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ile de görüştü. Görüşmede Suriye, Afganistan ve NATO radarı konusunun görüşüldüğü açıklandı. ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Panetta, NATO radarına ev sahipliği yapma kararı dahil, NATO'ya devam eden katkılarından ötürü Türkiye'ye teşekkür etti" denildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow