hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sarkozy: "Dünya yakında Esad'dan kurtulacak"

    Sarkozy: Dünya yakında Esaddan kurtulacak
    expand

    Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron, sivil nükleer enerji alanında yapılacak işbirliği için Elysee Sarayı'nda biraraya geldi. Suriye konusununda gündeme geldiği görüşme sonrasında Sarkozy, "Dünya Kaddafi'den kurtuldu, yakında Esad'dan da kurtulacaktır" dedi.

    Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile İngiltere Başbakanı David Cameron arasında yapılan zirvede, iki ülke arasında sivil nükleer enerji alanında yapılacak işbirliği konusunda bir dizi anlaşmaya imza atıldı.

    Sarkozy ve Cameron arasındaki zirvede, Fransız nükleer enerji şirketi Areva ve elektrik şirketi EDF'nin, İngiltere'de reaktör inşa etmesi konusunda varılan anlaşma imzalandı.

    Yine Areva'nın, İngiliz şirketi Rolls-Royce ile yapacağı işbirliği ile Paris ve Londra'nın İngiltere ve diğer ülkelerde nükleer enerji alanında yapacakları işbirliği alanını belirleyen anlaşmalar da zirve sırasında yetkililer tarafından imzalandı.

    Sarkozy, iki ülke ilişkilerinin önemine dikkat çekti: "Fransa ve İngiltere, stratejik bir seçim yaptı, nükleer gücü, nükleer enerjiyi tercih etti. Şu anda işbirliğimiz gerçekten iyi görünüyor. Geçen sene imzalanan Lancaster Anlaşması'nı ilerletecek hem sivil hem de askeri bir plan geliştireceğiz."

    Cameron, nükleer işbirliğinin devam edeceğini söyledi: "Aslında ekonomik işbirliği son derece güçlü. Fransa, İngiliz yatırımlarının Avrupa'daki en büyük alıcısı ve biz de Fransız yatırımlarının büyük bir alıcısıyız. Her ikimiz de, Avrupa'da güçlü bir büyüme politikası görmek istiyoruz. Her ikimiz de istikrarlı ve başarılı bir Euro Bölgesi görmek istiyoruz ve bugün ekonomiyle ilgili yaptığımız görüşmeye baktığınızda, bu işbirliğinin ikimizin ülkesi içinde gerçekten faydalı olduğunu görebilirsiniz."

    Toplantıda ayrıca, insansız uçak üretimi konusunda da ortaklık sağlanması bekleniyor.

    Sarkozy: "Dünya Kaddafi'den kurtuldu yakında Esad'dan da kurtulacak"

    İki liderin gündeminde Suriye konusu da vardı. Elysee Sarayı'nda Cameron ile yaklaşık bir saatlik görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuşan Sarkozy, "Dünyanın yakında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan kurtulacağını" söyledi. Sarkozy, "Dünya, Libya diktatöründen kurtuldu. Kendi halkını katleden Suriye diktatörü Beşar Esad'dan da yakında kurtulacaktır" ifadelerini kullandı. Bir diktatörün kendi halkını katletmesini kabul edemeyeceklerini söyleyen Sarkozy, "Fakat devrim dışarıdan olmaz, o toprakların içinden doğmalıdır" dedi.

    İngiltere Başbakanı Cameron ise, Suriye'de sivillere yönelik işlenen cinayetleri "dehşet verici" olarak niteleyerek, Esad rejimini, vatandaşlarını "kesmekle" suçladı.

    Liderler görüşmede, dışarıdan bir askeri müdahale olmadan, Özgür Suriye Ordusu'na nasıl yardım yapılacağını müzakere ettiklerini söyledi.

    Muhaliflere lojistik ve diplomatik destek verilmesi konusunda hemfikir olduklarını belirten Sarkozy ve Cameron, ayrıca sivillere gıda dahil gerekli yardımların yapılması gerektiğini vurguladı.

    Yaklaşık 1 saat süren görüşmede Fransa Başbakanı François Fillon, Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Savunma Bakanı Gerard Longuet, Mali işlerden sorumlu Endiüstri ve Sanayi Bakanı Eric Besson ile Genelkurmay Başkanı Amiral Edouard Guillaud hazır bulundu.

    Cameron'un heyetinde Başbakan Yardımcısı Nick Clegg,  Dışişleri Bakanı William Hague, Savunma Bakanı Philip Hammond, Enerji Bakanı Ed Davey ve İngiltere Genelkurmay Başkanı David Richards yer aldı.

    Sarkozy, Cameron ile Suriye'nin yanı sıra Libya, Afganistan ve İran başta olmak üzere dünya gündemini işgal eden sıcak gelişmeleri de ele aldıklarını söyledi.  

    Fransa ile İngiltere arasında geleneksel olarak ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkiler dışında, savunma alanında işbirliği üzerinde durduklarını da ifade eden Sarkozy, iki ülkenin gelecekte, müşterek insansız uçak geliştirilmesi konusunu görüştüklerini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow