hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Guardian: "Türkiye İran'ın mali yardım kaynağı"

    Guardian: Türkiye İranın mali yardım kaynağı
    expand

    İngiliz Guardian gazetesi, Türkiye ve Çin'in, İran'a, Birleşmiş Milletler'in uyguladığı yaptırımlardan kurtarmak için gizli mali yardım sağladıklarını yazdı.

    Gazete batılı güvenlik yetkililerine dayandırarak verdiği haberinde, Türkiye ve Çin'in BM'nin İran'a nükleer programıyla ilgili koyduğu yaptırımlardan kurtarmak için gizli kaynak sağladıkları ve bankacılık faaliyetleri yaptıklarını yazdı.

    Batılı güvenlik yetkililerinin iddiasına göre, İran Merkez Bankası, ülkenin ekonomisini ayakta tutmak için Çin ve Türkiye'de çok sayıda finansal kurumu kendi çıkarları için kullanıyor.

    İran'ın en büyük petrol müşterisi olan Çin'in bu yaptırımlardan kaçmasında etkin rol oynadığını yazan gazete, Çin'in İran'dan satın aldığı petrol karşılığında ödemesi gereken parayı İran adına ihtiyaç duyulan malları almak için kullandığını belirtti.

    Guardian ayrıca, Avrupa ile sıkı ticari ilişkilere sahip Türkiye'nin Tahran ile de diplomatik ilişkilerini iyi tuttuğuna vurgu yaptı.

    Batılı araştırmacıların Türkiye'deki çok sayıda işletmenin Avrupa'da, İran adına finansal kurum satın aldıklarına yönelik kanıt bulduklarını yazan Guardian, bu kurumlar vasıtasıyla da İran'ın ihtiyaç duyduğu ürünleri satın aldığını yazdı.

    Gazete, Amerikan Hazine Bakanlığı yetkililerinin Türkiye'den Almanya bankalarına yapılan çok sayıda işlemin gerçekte Tahran tarafından kontrol edildiği yönünde kanıt buldukları bilgisine de yer verdi.

    Haberde ayrıca İran'ın Ukrayna ve Belarus aracılığıyla kaynak transfer etmeye çalıştığına dikkat çekildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow