hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Papa suikastı: Esrarengiz kayıpta çarpıcı iddia

    Papa suikastı: Esrarengiz kayıpta çarpıcı iddia
    expand

    Papa 2'nci Jean Paul'e suikast düzenleyen Mehmet Ali Ağca'nın "Serbest bırakılmam için kaçırıldı" dediği, Vatikan vatandaşı Emanuela Orlandi'nin bir türlü aydınlatılamayan 29 yıl önce kaçırılması olayıyla ilgili yeni iddialar ortaya atıldı. Soruşturmayı yürüten Savcı, "Vatikan'da halen yaşayan birisi bu olayın gerçek yüzünü biliyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İtalya'nın gündeminden 29 yıldır düşmeyen, Papa II. Jean Paul'ün yanında çalışan Ercole Orlandi'nin kızı Emanuela Orlandi'nin 15 yaşındayken esrarerengiz biçimde kaybolmasıyla ilgili soruşturmayı yürüten Roma Cumhuriyet Savcılığı'ndan açıklama geldi.

    Geçen yıllar boyunca Orlandi'nin, Vatikan içinde yolsuzluğa karışan bir rahip ya da KGB tarafından kaçırıldığı gibi bir çok iddianın da ortaya atıldığı olayla ilgili konuşan Savcı Gianfranco Capaldo, "Vatikan'da birisi bu olayın gerçek yüzünü çok iyi biliyor ve bu kişi hala hayatta" dedi.

    Bu açıklama, yıllardır gizemini koruyan ve yaşayıp yaşamadığı halen muallakta olan Orlandi vakasıyla ilgili ciddi ve cesur bir adım olarak yorumlandı.

    Mafya babasının tartışmalı mezarı açılmayacak

    Savcı Capaldo, Orlandi'yi kaçırdığından şüphelenilen, Roma'nın Magliana çetesinin lideri olan Renato De Pedis'in tartışmalı mezarının da esrarengiz kaybolmayla ilgili delillere ulaşılması açısından açılması talebini ise reddetti.

    Savcı red nedenini, Papalığın izniyle bazilikaya gömülen cesette yapılacak analizlerin ya da delil aramak için mezarın açılmasının, Orlandi soruşturmasına bir katkı sağlayacağına inanmadığı yönünde açıkladı.

    Vatikan ise 2 yıl önce sürpriz bir şekilde mezarın açılabileceğini ve gerekli delillerin araştırabileceğini söylemişti.

    De Padis'in mezarı, Orlandi'nin son olarak görüldüğü müzik okulunun karşısında kalan San't Apolliane bazilikasının altında bulunuyor.

    De Pedis'in çete üyelerinden birinin oğlu olduğu iddia edilen bir kişi, 2005 yılında polise yaptığı ihbar telefonunda, De Pedis'in mezarına bakılırsa Orlandi'ye ne olduğunun ortaya çıkarılacağını söylemişti.

    1980'li yıllarda Roma'daki uyuşturucu ticaretini kontrol eden mafya babası De Pedis'in 1990 yılında öldürülmesinin ardından tarihi bazilikaya gömülmesi tartışmaya yol açmıştı. Kilise başkanı, De Pedis'in kutsal mekƒna gömülmesinin nedenini, mafya babasının hapishanede suçtan arındıktan sonra birçok dini bağışta bulunması olarak açıklamıştı. Yıllar sonra açıklamalarda bulunan De Pedis'in sevgilisi ise Vatikan'ın da içinde bulunduğu ekonomik skandalları örtmek için buna izin verildiği iddiasında bulunmuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     "Vatikan artık konuşsun"

    Yıllardır kardeşinin izini sürmekten yılmayan Pietro Orlandi, savcılığın bu iddiasının çok cesur ve önemli olduğunu belirterek, "Şimdi Vatikan'dan bir açıklama bekliyorum. Orada kim bu olayı biliyorsa konuşsun, yoksa bu huzursuz edici bir sessizlik olur" dedi. Ağabey Orlandi, bu olayın aydınlatılması için Papa'ya ulaştırılmak üzere 75 bin kişinin imzaladığı bir dilekçe de hazırladı.

    Ağca da iddialar da bulunmuştu

    Emanuela Orlandi'nin esrarengiz kayboluşuyla ilgili Mehmet Ali Ağca da çeşitli iddialarda bulunmuştu.

    Ağca, cezaevinden çıktıktan sonra İstanbul'da baş başa görüştüğü Emanuela Orlandi'nin ağabeyi Pietro Orlandi'ye, "Emanuela'yı Vatikan Hükümeti kaçırdı, kesin delillere sahibim, sadece benim özgür kalmamı sağlamak için. Planın icrası CIA, ABD Gizli Servisi ve SISMI, İtalyan Gizli Servisi tarafından birlikte yapıldıö diyerek, halen hayatta olan Emanuela'nın serbest bıraktırılması için Kardinal Giovanni Battista Re'yi işaret etmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow