hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Annan planı kadük oldu"

    Annan planı kadük oldu
    expand

    Suriye'de 200 kişinin öldüğü hafta sonunun ardından, Annan Planı'nda öngörülen ateşkes, her zamankinden daha uzak. Ankara planın işlevini yitirdiği görüşünde. Çin ve Rusya ise planın uygulanması çağrısı yapıyor. Planın mimarı Kofi Annan ise Suriyeli mültecileri ziyaret için yarın Hatay'a gidiyor.

    Suriye'ye ateşkes için verilen sürenin dolmasına saatler kaldı. Ancak Suriye lideri Esad'ın plana evet dediği gün esen havadan eser yok. Ordunun operasyonlarını yoğunlaştırdığı ve 200 kişinin öldüğü haftasonu sonrası, ateşkes umudu, yerini karamsarlığa bıraktı.

    Suriyeli muhalifler, rejimin "yazılı garanti" talebine ret yanıtı verse de taahhütlerini sözlü olarak duyurdular. "Ateşkese uyacağız, karşı taraf ateş açmadığı sürece, silahları bırakacağız" açıklaması yaptılar. Ancak madalyonun diğer yüzündeki tablo çok farklı. Esad, plana evet dediği günden bu yana 500den fazla kişi öldü. Rejimin şiddeti artırması nedeniyle uluslararası arenada umutsuz ve temkinli bir bekleyiş var.

    Ankara: "10 Nisan artık kadük oldu"

    Baştan bu yana planın uygulanacağına şüpheyle bakan Ankara, planın işlevini yitirdiği görüşünde. Ankara'dan, Birleşmiş Miletler'in Suriye yönetimine silahların susması için tanıdığı sürenin dolmasına saatler kala Annan Planı'nın artık hayata geçirilemeyeceği açıklaması geldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, "10 Nisan artık kadük oldu. Yarınki Kofi Annan ziyaretinden sonra yeni bir dönem başlıyor" dedi.

    Koru, Suriye'den akşam saatlerinde açılan ateş ile ilgili "Değerlendiriyoruz, ne kadar ciddi bize karşı mı bunun değerlendirmesini yapıyoruz" diye konuştu. Koru, yarın Birleşmiş Milletler ve Arap Ligi'nin Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın Hatay'da incelemeler yapacağını hatırlattı ve uluslararası kamuoyunun durumun vehametini anladığını belirtti. Dışişleri Bakan Yardımcısı yarından sonra yeni bir dönemin başlayacağı mesajını da verdi.

    "Tezkere söz konusu değil"

    AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de "Kaygı artmaya başladı" diyerek, "Ulusal güvenliği tehdit eder noktaya gelmemesi için tüm kurumlar hazır vaziyette bekliyorlar" açıklaması yaptı. Suriye'deki gelişmelerin yakından takip edildiğini söyleyen Canikli, insani yardım koridoru ve gündemde bir tezkere olup olmadığına ilişkin, "Beklentimiz Türkiye'ye gelenlerin sayısının artması yönünde. Ama, Türk askerinin Suriye'ye gidişine yönelik bir tezkere kararı söz konusu değil" dedi.

    Annan ve ABD'li heyet Hatay'da

    Özel Temsilci Kofi Annan ise Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun daveti üzerine İran ziyareti öncesi Hatay'da mülteci kamplarını ziyaret edecek. Hatay'ın Annan'ın yanısıra Amerika'dan da önemli ziyaretçileri olacak. ABD'li senatörler John Mccain ve Joe Lieberman başkanlığındaki heyet Hatay'da kampları gezecek.

    Çin'den "Annan planına uyun" çağrısı

    Birleşmiş Milletler'de, "Esad'a yaptırıma hayır ama Annan planına evet" diyen iki ülke, Çin ve Rusya'dan da açıklamalar var. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Suriye krizinde çözüm tüm tarafların masaya oturup müzakere etmesinden geçiyor" dedi. Muhalefet ve hükümete "Ateşkese uyun, Annan ile işbirliği yapın" çağrısında bulundu.

    Rusya: "Suriye'nin egemenliğine saygı duyulmalı"

    "Dışarıdan bir çözümü empoze etmek gerilimi tırmandırır. Suriye'nin egemenliğine saygı gösterilmeli, şiddet durmalı" açıklaması yapan Moskova ise, barış planını yerinde izlemek üzere Suriye'ye gözlemci gönderebiceğini duyurdu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow