hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Timoşenko'nun fotoğraflarına Avrupa'dan tepki

    Timoşenkonun fotoğraflarına Avrupadan tepki
    expand

    Eski Başbakan Timoşenko'nun cezaevinde kötü muamele gördüğüne dair fotoğraflar, Ukrayna'ya Avrupa'dan boykot olarak geri dönüyor. Bazı Avrupa ülkelerinin liderleri önümüzdeki hafta yapılacak Yalta zirvesine katılmayacaklarını ve hazirandaki Avrupa Futbol Şampiyonası'nı boykot edeceklerini açıkladı.

    Ukrayna'da görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle hapiste bulunan eski Başbakan Yulia Timoşenko'nun kötü muamele gördüğüne dair ortaya çıkan bu fotoğraflar Ukrayna'nın başını ağrıtıyor.

    Avrupa, Kiev yönetimine tepkili.

    Fotoğrafların ortaya çıkmasının ardından iki organizasyon Avrupalı liderlerin boykotuna takıldı.

    Biri Yalta kentinde yapılacak Doğu Avrupa zirvesi diğeri de Ukrayna ve Polonya'nın birlikte ev sahipliği yapacağı 2012 Avrupa Şampiyonası.

    Bazı Avrupa liderleri ile AB Komisyonu Başkanı Manuel Barroso ve Adalet Komisyonu Üyesi Viviane Reding şampiyonayı boykot ediyor.

    Almanya Başbakanı Angela Merkel de boykot kararını gözden geçirme aşamasında olanlardan.

    11-12 Mayıs'ta düzenlenecek Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin katılacağı Yalta zirvesi de tehlikede.



    Meseleye insan hakları açısından bakan Avrupa'dan, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, İtalya ve Slovenya zirveye katılmayacaklarını açıkladı bile.

    Kiev ise, "Eski yetkililer yolsuzluk nedeniyle cezaevinde, bazı Avrupa ülkelerinin tavırları soğuk savaşı anımsatıyor" diyor.

    ABD kaygılı

    ABD'nin, Ukrayna hükümetinin hapisteki eski Başbakanı Yulia Timoşenko'ya yönelik davranışından kaygı duyduğu bildirildi.

    ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, yayımladığı bildiride, Ukrayna hükümetinin Timoşenko'ya yönelik davranışından derin kaygı duyduğunu belirterek, Ukrayna makamlarına, Timoşenko'nun derhal tıbbi yardım görmesinin garanti altına alınması çağrısında bulundu.

    Bir insan hakları yetkilisi tarafından basına dağıtılan 51 yaşındaki Timoşenko'ya ait fotoğrafların, hapishane şartlarının sorgulanmasına neden olduğunu kaydeden Clinton, hapishane yetkililerinin, Timoşenko ile birlikte hapiste bulunan eski hükümet mensuplarına yönelik davranışından da kaygı duyduğunu ifade etti, serbest bırakılmaları çağrısında bulundu.

    Açlık grevindeki eski Başbakan Yulia Timoşenko, geçen hafta yayımlanan fotoğraflarda vücudunda görülen çürüklere, cezevinden hastaneye nakli sırasında gardiyanların neden olduğunu söylemişti.

    Ukraynalı yetkililer ise, izlerin Timoşenko'nun bir yerlere çarpmasıyla oluştuğunu belirtmiş, kötü muamele yapıl-madığını savunmuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow