hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Suriye ordusu savaş suçu işledi"

    Suriye ordusu savaş suçu işledi
    expand

    Suriye'de ateşkes isyancılar tarafından ihlal edildi. Halep'te isyancıların kurduğu pusuda 15 Suriye askeri öldü. Ülke genelinde ise 23 kişi öldü. Suriye'ye ilişkin bir rapor hazırlayan İnsan Hakları İzleme Örgütü ise ordunun ateşkes öncesinde savaş suçu işlediğini belirtti.

    Suriye'de İdlib, Humus, hatta başkent Şam sokaklarından silah sesleri yükselirken, nispeten sakin kalan ticaret kenti Halep'ti. Ateşkes ihlallerinin yaşandığı bölgeler arasında artık orası da var. İhlali gerkçekleştiren taraf, geçen hafta rejime ait güvenlik birimini ilk kez denizden hedef alan isyancılar. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre, isyancılar ordu birimlerine pusu kurdu; 15 asker hayatını kaybetti. Aralarında iki albay da var. Çatışmada iki isyancının da öldüğü belirtiliyor.

    Güçlükle sağlanan ve sonra ihlal edilen ateşkese giden yola dair İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün de tespiti var. Örgütün raporu, Şam'ı zorda bırakacak nitelikte. New York merkezli örgüt, 12 Nisan'da ateşkesin yürürlüğe girmesinin hemen öncesinde, Suriye ordusunun savaş suçu işlediği kanısında. Örgüte göre, ordu ateşkes öncesi mümkün olan en büyük zararı vermek için her dakikayı kullandı.

    Raporda, İdlib'de ateşkes öncesindeki çatışmalar uluslararası hukuk kapsamında silahlı çatışma olarak değerlendiriliyor. İdlib'de iki hafta süren operasyona dair başka ayrıntılar da var. Mart sonu ve Nisan başındaki o operasyonda, ordu en az 95 sivili öldürdü, yüzlerce ev de yakıldı yıkıldı deniliyor.

    BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden Rusya isyancı kaynaklı ateşkes ihlallerine tepkili. Moskova isyancıları, Annan planının başarısız olması için çaba göstermekle suçladı. Bir kez daha rejime değil, Suriye muhalefetine yüklendi. Bölgede 24 kişiyle görev yapan BM Gözlemci Misyonu da tarafların ağır silahlarla sivil yerleşim alanlarında ateşkesi ihlal ettiğini belirtiyor. Misyonun sayısı bu ay sonunda 300'e çıkacak. Ancak misyon için henüz 150 kişi toplanabilmiş durumda.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow