hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kayıp gazeteciler Tahran'da

    Kayıp gazeteciler Tahranda
    expand

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, twitter'da yayımladığı mesajda,Suriye'de kaybolan Türk gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun'un serbestbırakıldığını açıkladı. Davutoğlu, "Muhtemelen bugün Türkiye'ye dönecekler" dedi. Başbakan Erdoğan da gazetecilerle telefonda görüştü, "geçmiş olsun" dileğinde bulundu.

    Davutoğlu, resmi ziyaret için gitti Estonya'dan Moldova'ya geçmeden önce twitter'da yayımladığı mesajda, Türk gazetecilerin serbest kaldığını açıkladı.

    Açıklamasına "Size güzel bir haber vereceğim" diyerek başlayan Davutoğlu, uzun süredir yürüttükleri çabaların meyvelerini verdiğini ve iki gazetecinin serbest kaldığını belirtti.

    Kısa süre önce İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile görüştüğünü belirten Davutoğlu, iki Türk gazetecinin şu anda Tahran'a doğru yolda olduklarını ve kısa sürede Tahran'a varmalarını beklediklerini kaydetti.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bir uçağı gazetecileri almak üzere Tahran'a gönderdiklerini belirten Bakan Davutoğlu, açıklamasını, "Ailelerinin, sevenlerinin ve haber bekleyenlerin gözü aydın" diye tamamladı.

    İran'a teşekkür

    Dışişleri Bakanı Davutoğlu daha sonra da, iki Türk gazeteci ile telefonla konuştuğunu, gazetecilerin en kısa sürede, muhtemelen bugün Türkiye'ye döneceklerini belirterek, süreçteki katkısından dolayı İran'a teşekkür etti.

    Adem Özköse'nin kendisinin eski bir öğrencisi olduğunu söyleyen Bakan Davutoğlu, uygun zamanda uygun yöntemlerle ailelerine kavuşturulmaları için her türlü çabayı gösterdiklerini bildirdi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile sürekli temas halinde olduklarını ve bu sabah yeniden konuştuklarını belirten Davutoğlu, Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmeden sonra İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile karşılıklı telefon görüşmeleri yaptıklarını, bugün 3 kez konuştuklarını anlattı.

    Davutoğlu, şunları söyledi:

    "Olayın başından beri İran'la koordinasyon halindeydik. Bunlar insani konulardır. Burada başka hesap olmaz. Daha önce de Türkiye İran'la ilgili birçok konuda katkıda bulunmuştu. Dost ve kardeş ülke olarak İran'ın yaptığı bu katkı için teşekkür ediyorum."

    Davutoğlu, "Güzel bir netice hasıl oldu. Gerek Adem'e gerekse Hamit'e geçmiş olsun diliyorum. Allah bir daha böyle acılar göstermesin. Onları bir daha ailelerinden ayrı kılmasın ama her zamanki gibi bütün vatandaşlarımız şundan emin olsunlar ki Türkiye Cumhuriyeti devleti bütün gücüyle ve kudretiyle vatandaşlarının her zaman dünyanın her köşesinde yanında olmuştur ve olmaya da devam edecektir" dedi.

    Davutoğlu şöye devam etti:

    "Bu konu önceden bilindiği için yani bir hafta kadar önceden Tahran Büyükelçiliğimiz gerekli seyahat belgesi tanzimlerini yapmıştı, yani her şey hazır, bu takip edilen bir süreçti. Bugün itibariyle dönerler. Ama önce tabi ki biraz istirahat ederler. Büyükelçimiz onları misafir edecek. Sonra dönecekler. Sonra da nereye isterlerse oraya dönecekler."

    Gül: "Yakından takip ettik"

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gazetecilerin serbest bırakılmasına ilişkin, "Önce bir gelsinler. Belki çok duyurulmadı ama Türkiye daima vatandaşlarının zor duruma düşmeleri halinde onları yakından takip eder" dedi.

    Başbakan aileleri aradı

    Öte yandan, Başbakan Erdoğan, Özköse'nin babası Mustafa Özköse ile Hamit Coşkun'un babası Ali Coşkun'u arayıp, çocuklarının serbest bırakıldığını bildirerek, konuyu bizzat takip ettiğini ve gazetecileri almak üzere Tahran'a özel bir uçak gönderdiğini söyledi.

    Aileler mutlu

    Gazeteci Hamit Coşkun'un babası da sevincini şöyle ifade etti:

    "Oğlumuz geliyor bugün, haberini aldık. Suriye'den alarak, İran'a getirmişler. Bunu da ilk gazetecilerden öğrendik, sevinçliyiz ve mutluyuz. Yaklaşık 2 aydır oradalar, haber alamadığımız gibi, kamuoyunda da bilgi kirliliği vardı. Bize 'yaralı', 'ağır yaralı', 'esir' ve 'kayıp' olduğuna dair bilgiler geliyordu ama bizim hiçbir şeyden net bir bilgimiz yoktu. Adeta bir boşluk içerisindeydik, artık bugün çok mutluyuz ve huzurluyuz."

    Adem Özköse'nin babası Mustafa Özköse de "Duygu ve düşüncelerimi ifade etmekte zorlanıyorum. Allah herkesten razı olsun" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow