hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ETA: "İspanya hükümeti ile 'direkt diyaloga' geçeceğiz"

    ETA: İspanya hükümeti ile direkt diyaloga geçeceğiz
    expand

    İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ve AB terör örgütleri listesinde bulunan ETA, İspanyol ve Fransız hükümetleri ile "direkt diyalog" için bir delegasyon tayin ettiğini açıklarken, İspanyol hükümeti böyle bir müzakere olasılığını hemen reddetti.

    Eylül 2010'da ateşkes ilan eden ve Ocak 2011'de bunu kalıcı, genel ve uluslararası gözlemciler tarafından geçerliliği doğrulanabilir duruma çevirip, silahlı faaliyetlerini bırakma kararı alan ETA, Bask bölgesinde kalıcı bir çözüm için İspanyol ve Fransız hükümetlerine "zaman geçirmeksizin" 3'lü direkt diyalog çağrısında bulundu.

    ETA, Fransız haber ajansı AFP aracılığıyla yayımladığı bildirisinde, "Bask'taki mevcut durumun kimseye fayda sağlamadığını ve bu durumu uzatmanın yeni önyargılar oluşturacağını" savundu. Son yıllarda Avrupa'da birçok değişim olduğundan, bazı eski sorunların çözülmesine rağmen yeni sorunların çıktığından bahseden ETA, "Bask'taki çatışmanın adil, demokratik ve kalıcı çözümü için başlayacak bir süreci Avrupa toplumunun ve onun kurumlarının teşvik etmesi ve desteklemesi gerektiğini" öne sürdü.

    Bu arada ETA'nın çağrısına İspanyol hükümeti hemen olumsuz yanıt verdi. İçişleri Bakanı Fernandez Diaz, "Hükümet, terör örgütü ile ne müzakere etti, ne ediyor, ne de edecek" dedi.

    Mecliste konuşma yapan Diaz, "Silah bırakmak için diyaloğa gerek yok" diyerek, "ETA'nın artık İspanyolların yaşamlarını ve hükümetin adımlarını şartlandıracak konumda olmadığını" ifade etti. Diaz, ETA'nın kendini feshetmesi veya silah bırakmasını doğrulamak için uluslararası gözlemcilere gerek olmadığını, bunun için İspanyol polis ve jandarmasının yeterli olacağını söyledi.

    Öte yandan Bask özerk yönetiminin içişlerinden sorumlu üyesi Rodolfo Ares  de ETA'nın İspanyol ve Fransız hükümetlerine yaptığı direkt diyalog çağrısıyla bukurumları şartlandırma niyetinde olduğunu ve bunu asla kabul edemeyeceklerini kaydetti. Ares, ETA'dan tek beklenenin örgütü feshetmek olduğunu yineledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow