hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gül Chicago'da ikili temaslarına başladı

    Gül Chicagoda ikili temaslarına başladı
    expand

    Chicago'da düzenlenecek NATO zirvesine katılmak üzere ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ikili temaslarına da başladı. Gül, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile bir araya geldi.

    Gül, gün içerisinde önce, NATO zirvesinin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturan Afganistan'ın Devlet Başkanı Hamid Karzai ile bir araya gelirken, daha sonra da sırasıyla Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü.

    Gül'ün Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüşmesinde Aliyev, Türkiye'nin her zaman kendilerine verdiği desteğe teşekkür ederken, Gül de Azerbaycan'ın BM Güvenlik Konseyi'nin bu ayki dönem başkanı olması nedeniyle Aliyev'i tebrik etti.

    Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin konuşulduğu görüşmede, iki cumhurbaşkanı da yıl sonunda bitmesi planlanan projenin iyi gittiği tespitini dile getirdi.

    Görüşmede ayrıca NATO'nun zirve sonrasında açıklanacak bildirisinde, "sürüncemede kalmış ihtilaflar" başlıklı bir maddeyle ilgili yazım konusu üzerinde konuşulduğu, iki cumhurbaşkanının, bu konuya dair tutumlarında ortak uyum sergilediği öğrenildi.

    Makedonya Cumhurbaşkanı: "Türkiye'ye minnettarız"

    Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov da Gül ile görüşmesinde, NATO'ya üyelikleri sürecine Türkiye'nin verdiği desteğe minnettar olduklarını dile getirdi.

    İvanov, isim ihtilafı yaşadıkları Yunanistan'ın vetosu nedeniyle NATO'ya üyelikleri gerçekleşemeyen ülkesiyle ilgili olarak, Uluslararası Adalet Divanı'nın Makedonya lehine çıkan kararından konuyu açtı.

    Cumhurbaşkanı Gül de "Bu karar sonrasında üyelik sürecinizin hızlanması gerekir. Sabırla takip edin. Biz her zaman destekleyeceğiz" mesajını verdi.

    Gül görüşmede, Makedonya'nın yanında, Bosna-Hersek'in, Karadağ'ın da Avrupa-Atlantik yönelimlerini desteklediklerini ifade ederken, NATO şemsiyesi
    altına girmenin tüm Balkanlar için önemli olduğunu söyledi.

    1921 tarihli Türkiye-Afganistan Dostluk Anlaşması yenilenecek

    Cumhurbaşkanı Gül'ün Afganistan Devlet Başkanı Karzai ile görüşmesine de Karzai, Türkiye'nin Afganistan bağlamındaki rolüne teşekkür ederek başladı. Daha çok NATO'nun konuşulduğu görüşmede Karzai, "Bizim birçok yeni dostumuz ama Türkiye yüzyıldan eski dostumuz" tespitinde bulundu.

    Görüşmede iki ülke arasındaki 1921 tarihli Dostluk Anlaşması'na atıfta bulunulduğu, Karzai'nin, bunun günün ihtiyaçlarına göre yenilenmesini teklif
    ettiği öğrenilirken, Türk tarafının da buna olumlu baktığını, önümüzdeki dönemde bu konudaki çalışmaların hızlandırılacağını belirttiler.

    Görüşmede Karzai, Cumhurbaşkanı Gül'e ülkesinin bazı kaygılarını aktardığı, Gül'ün de bu kaygıları diğer müttefiklere ileteceğini söylediği öğrenildi.

    Görüşmede Gül, Afganistan-Pakistan ilişkilerinin önemini vurguladı.

    Karzai, Türkiye ile Afganistan ve Pakistan arasında sonuncusu kasım ayında İstanbul'da yapılan üçlü görüşme sürecinden dolayı Gül'e teşekkür etti.

    Gül'ün diğer temasları

    Bu arada Cumhurbaşkanı Gül, ABD'deki Türk toplumu temsilcileriyle de bir araya geldi.  Gül, ABD'deki Ahıska Türk Dernekleri'nin temsilcilerinin ardından ABD üniversitelerindeki Türk öğrenci derneklerinin başkanlarını kabul etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow