hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mısır'ın devrik lideri Mübarek idam edilebilir

    Mısırın devrik lideri Mübarek idam edilebilir
    expand

    Mısır'da halk bir yandan yeni cumhurbaşkanının görevi geleceği gün için geri sayarken, diğer yandan da devrik liderleri Hüsnü Mübarek'e verilecek kararı bekliyor. Mahkeme, devrim sırasında sivillerin öldürülmesi emri verdiği gerekçesiyle yargılanan Mübarek'le ilgili kararını yarın açıklanacak.

    15 ay önce yüzbinlerce kişi Tahrir meydanına çıktı, başlattıkları isyanla 30 yıllık Hüsnü Mübarek iktidarının sonunu getirdi.

    Halk şimdi 16-17 Haziran'da yapılacak ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimleri için iki aday arasından tercih yapmaya hazırlanıyor.

    Öncesinde asıl bekledikleri eski liderleri Hüsnü Mübarek'le ilgili verilecek karar.

    Devrim sırasında sivillerin öldürülmesi emri verdiği gerekçesiyle yargılanan Hüsnü Mübarek'le ilgili mahkeme yarın kararı açıklayacak.

    İki oğlu, eski içişleri bakanı ve rejimden diğer yetkililerle birlikte yargılanan eski Mısır liderinin akıbeti belirsiz.

    3 yıl hapis cezasına da çarptırılabilir, müebbet de alabilir, idam da edilebilir.

    Karar, devrim uğruna 850 can veren Mısırlılar için kritik.

    Halk sorumluların cezalandırılmasını istiyor

    Zira hayatlarında yeni bir sayfa açma arayışında olan halk, eski dönemin izlerinin tamamen silinmesini ve devrim sırasında ölenlerin sorumlularının cezasını çekmesini istiyor.

    Eğer Mübarek'le ilgili halkı tatmin etmeyen bir karar çıkarsa, yine sokakların karışması ihtimali yüksek:

    "Ülke nereye gider hiçbir fikrim yok. Ancak eğer Mübarek'le ilgili beklenti karşılanmazsa, ülke şimdi olduğundan daha kötü bir hal alabilir."

    Mübarek'le ilgili kararın verilmesine çok az kala, tutukluluk hayatının ayrıntıları da ilk kez dünya basınında yer aldı.

    El Arabiya'nın haberine göre, sağlık sorunları nedeniyle başkent Kahire'deki özel bir klinikte tedavi gören Mübarek için güvenlik önlemleri oldukça sıkı.

    Hemşireler Mübarek'in odasına cep telefonu sokamıyor. Doktorlar odaya girmeden sıkı bir aramadan geçiriliyor.

    İddialara göre, devrik liderin yüzme havuzu, jakuzi ve saunadan yararlanma imkanı da var.

    Beş yıldızlı bir tutukluluk süren Mübarek, ülkesindeki gelişmeleri ve Suriye'de yaşananları yakından takip ediyor, "Tüm devrimlerin arkasında da ABD var" dediği belirtiliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow