hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Mübarek idam edilsin"

    Mübarek idam edilsin
    expand

    Mısır, Hüsnü Mübarek'e verilen ömür boyu hapis cezası nedeniyle gergin. Kararı yeterli bulmayanlar Mübarek'in idam edilmesini istiyor. Oğulları ve bakanlık yetkililerin aklanması da büyük tepkiye yol açmış durumda. Mübarek'in ise cezaevine giderken "Sonum bu mu olacaktı" diyerek bağırdığı belirtildi.

    Mısır'da tansiyon yine yüksek. Gerginliğin nedeni geçen yıl devrimi getiren protestolarla ilgili davada verilen kararlar.

    Devrik lider Hüsnü Mübarek ve eski İçişleri Bakanı Habib el Adli ile birlikte ölümlerde payı olduğu gerekçesiyle ömür boyu hapse mahkum oldu.

    Aynı davada İçişleri Bakanlığı'nın 6 üst düzey yetkilisi ise aklandı. Mübarek'in 2 oğlu da yolsuzluk davasından beraat etti.

    Karar Mısırlıların bir bölümünde büyük sevinç yaratsa da çok sayıda kişi de hayalkırıklığına uğradı.

    Bir grup Mübarek'in idamını talep ediyor. Bazıları için ise hiç ceza almayanların durumu daha önemli. Onlara göre eski rejim hala gücünü kaybetmedi.

    Tepkiler halk ile sınırlı değil. Meclis'te çoğunluğunu elinde bulunduran Müslüman Kardeşler de karardan çok rahatsız..

    Mübarek'in eski başbakanı Ahmet Şefik ile cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci turunda yarışacak olan Muhammed Mursi, seçildiği takdirde davanın tekrarlanacağı sözünü verdi.

    Mursi'nin bu çıkışı ve sokaktan yansıyan tepkiler mahkemenin verdiği kararların 16-17 Haziran'da yapılacak ikinci tur seçimlerinde önemli bir yer tutacağının göstergesi.

    Mübarek, cezaevine nakli sırasında komutana bağırdı

    Bu arada, Mısır'da devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in müebbet hapse mahkum edilmesi, iki oğlu ile rejimin üst düzey yetkilileri hakkında ise beraat kararı verilmesinin ardından ülke çapında başlayan gösteriler, Arap basını tarafından da yakından izleniyor.

    Muhalifler, Mübarek'i koltuğundan eden devrimin "merkez üssü" Tahrir Meydanı'na akın ederken, Mısır'da değişimi sembolize eden meydan da yeniden manşetlere çıktı.

    Arap basınında yer alan haberlerde, Mübarek hakkındaki kararın açıklandığı duruşmanın öncesi ve sonrasına ilişkin ilginç ayrıntılar yer aldı.

    Kuveyt'te yayımlanan el-Kabas gazetesi, duruşma sırasında taktığı güneş gözlüğü nedeniyle, Mübarek'in hakkında verilen müebbet hapis cezasını işittiği sıradaki yüz ifadesinin fark edilemediğini ancak Tura cezaevine nakledileceğini söylenince devrik liderin ağlamaya başladığını yazdı.

    Bahreyn gazetesi el-Eyyam, Mübarek'in, 30 yıllık iktidarının parmaklıklar arkasında sona ereceğini düşünmediğini kaydederken, yine Bahreyn'de yayımlanan el-Vasat gazetesi, Mübarek'i, Saddam Hüseyin, Zeynelabidin bin Ali ve Muammer Kaddafi gibi sonu kötü biten Arap liderleri listesine ekledi. Lübnan gazetesi en-Nehar ise Mübarek'in halkı tarafından suçlanıp yargılanan ve mahkum edilen bir lider olarak diğerlerinden ayrıldığına dikkati çekti.

    Telefonlara ağlayarak cevap verdi

    Mısır'da ikinci bir devrim dalgasını tetikleyeceği tahmin edilen tarihi duruşmayla ilgili en çarpıcı iddialar, Kuveyt gazetesi el-Vatan tarafından gündeme getirildi.

    Gazete, "Mübarek duruşmadan önce ne yaptı?" başlıklı "özel kaynaklara" dayandırdığı haberinde, Mübarek'in perşembe ve cuma günü toplam 300 telefon aldığını belirtti.

    Arap liderleri ile ABD ve Avrupa'dan önemli isimlerden geldiği belirtilen telefonlardan yaklaşık 150'sine Mübarek'in bizzat cevap verdiği, bu görüşmelerden bazılarında devrik liderin gözyaşları içinde konuştuğu kaydedildi.

    Suzan Mübarek fenalaştı

    Gazete, eski first lady Suzan Mübarek'in eşi ve çocukları hakkındaki mahkeme kararını gergin bir ruh haliyle beklediği, "Daima Cemal'i topun ağzına koyuyorlar. Yazıklar olsun. Eşimi ve çocuklarımı bıraksınlar, ne istiyorlarsa alsınlar" dediği kaydedildi.

    Haberde, Suzan Mübarek'in durumunun kötüleşmesi üzerine doktorların müdahale ettiği bilgisine de yer verdi.

    "Sonum bu mu olacaktı?"

    Suudi gazetesi Riyad, başyazısında, cumartesi günü açıklanan mahkeme kararının ardından Mısır'ı zor bir dönemin beklediği, ülkedeki siyasi krizin daha da derinleşeceği ve istikrarın tehdit altında olduğu değerlendirmesinde bulundu.

    Birleşik Arap Emirlikleri'nde yayımlanan el-Halic gazetesi ise kararın ardından mahkemeden alınarak helikopterle Tura cezaevine nakledilen Mübarek'in cezaevi komutanına yönelik sözlerini sayfalarına taşıdı.

    Helikopterden inmek istemeyen Mübarek'in, "Ne istiyorsunuz? Bu ülkeye hizmet ettim. Sonum bu mu olacaktı?" diyerek bağırdığı kaydedildi.

    Cezayirli siyaset bilimci Abdulali Rezaki, Cezayir'de yayımlanan eş-Şuruk gazetesine yaptığı açıklamada, mahkemenin kararlarının önceden belli olduğunu ileri sürerek, Mübarek yönetiminin düştüğü kanaatinin de doğru olmadığını, rejimin devam ettiğinin en güçlü belgesinin Ahmet Şefik'in cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olabilmesi olduğunu savundu.

    Tahrir'de bir kez daha devrim sloganları

    Öte yandan, Hüsnü Mübarek'e verilen müebbet hapis cezasını (25 yıl) hafif bulan muhaliflerin ülke genelinde
    dün başlattıkları protesto gösterileri devam ediyor.

    Kahire'nin ünlü Tahrir Meydanı'nı dolduran binlerce kişi, hep bir ağızdan "Yeniden devrim istiyoruz" diye haykırdı.

    Gösteriler sırasında hayatını kaybedenlerin hatıralarını canlı tutmak ve mahkemenin Mübarek için verdiği kararın kendilerini tatmin etmediğini göstermek isteyen muhalifler, Tahrir Meydanı'nda, "Temsili mezarlık"
    oluşturdu.

    Olaylarda ölenlerin fotoğraflarının yer aldığı sembolik mezar taşları, meydanın ortasına dikildi.

    Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'de de binlerce kişi gösterilere devam ederken, iktidarda bulunan Yüksek Askeri Konsey ise Mübarek aleyhinde verilen mahkeme kararıyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow